Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
19. 6. 2024,
6.13

Osveženo pred

1 teden, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

Natisni članek

električni avtomobili Stellantis Leapmotor

Sreda, 19. 6. 2024, 6.13

1 teden, 1 dan

Leapmotor T01

Leapmotor T01 – v Evropi izdelujejo prvi kitajski avto, Sloveniji se bo očitno izognil

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50
Leapmotor Stellantis | Leapmotor T03 bodo izdelovali na Poljskem. | Foto Stellantis

Leapmotor T03 bodo izdelovali na Poljskem.

Foto: Stellantis

Stellantis in kitajski Leapmotor sta na Poljskem neuradno že začela proizvodnjo svojega mestnega električnega malčka. To je prva proizvodnja kitajskega avtomobila v Evropi.

Stellantis in kitajski partner Leapmotor, ki sta ustanovila skupno podjetje Leapmotor International, sta po neuradnih napovedih na Poljskem že začela proizvodnjo električnega malčka leapmotor T03. Prodaja se začne proti koncu leta, ko bodo prvi predvidoma tudi že vozili po evropskih cestah.

Za evropski trg so za zdaj potrdili modela T03 in C10, oba že prodajajo na Kitajskem. T03 je Leapmotorjev odgovor na dacio spring in ima po WLTP do 265 kilometrov dosega. Leapmotor C10 je srednje velik športni terenec, ki bo za Evropo prav tako le električen, in sicer z dosegom po WLTP do 420 kilometrov.

BYD ladja explorer no.1
Avtomoto Kitajci v Evropi z enim prodanim zaslužijo desetkrat več kot doma

Model C10 bodo v Evropo uvažali iz Kitajske, proizvodnja na Poljskem zanj za zdaj ni načrtovana. | Foto: Stellantis Model C10 bodo v Evropo uvažali iz Kitajske, proizvodnja na Poljskem zanj za zdaj ni načrtovana. Foto: Stellantis

Najočitnejši tekmec leapmotorja T01 je za zdaj dacia spring, v prihodnje pa lahko pričakujemo še več električnih malčkov (renault twingo, volkswagen ID.1 ...). | Foto: Dacia Najočitnejši tekmec leapmotorja T01 je za zdaj dacia spring, v prihodnje pa lahko pričakujemo še več električnih malčkov (renault twingo, volkswagen ID.1 ...). Foto: Dacia Proizvodnja na Poljskem pol cenejša kot v Italiji

Leapmotor International ima ekskluzivne pravice za prodajo Leapmotorjevih avtomobilov izven Kitajske. Poleg Evrope bodo pokrili tudi Afriko, Indijo, azijsko-pacifiško regijo (z izjemo Kitajske), Bližnji vzhod in Južno Ameriko. Sedež podjetja je v Amsterdamu na Nizozemskem.

Proizvodnja na Poljskem ni naključna. Strošek izdelave avtomobila v Italiji znaša okrog tisoč evrov, na Poljskem pa le od 400 do 500 evrov. To je primerljivo s stroški proizvodnje na Kitajskem. V Stellantisovi tovarni v Tychyju bodo po modelu T03 pozneje izdelovali še kompaktni križanec z oznako A12. Omenjenega C10 ne bodo izdelovali na Poljskem in ga bodo zgolj uvažali iz Kitajske. Leapmotor v tem primeru predvidoma čakajo 21-odstotne uvozne carine.

Nemčija, BYD
Avtomoto Bruselj s carinami nad Peking: ostri odzivi iz Nemčije, bentijo tudi Madžari

Slovenije za zdaj ni med načrtovanimi trgi

Leapmotor International se bo vsaj sprva izognil Sloveniji, bodo pa svoje avtomobile prodajali pri naših zahodnih sosedih Italijanih. Prodajo električnega malčka prav tako načrtujejo v Franciji, Nemčiji, Španiji, Romuniji, Belgiji, Grčiji, na Nizozemskem in Portugalskem.

Ne spreglejte