SiolNET. Avtomoto Novice
4,60

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Lada niva v Sloveniji za 13 tisočakov: bo res kmalu zapeljala v 21. stoletje?

4,60

termometer

Lada niva je oblikovno že 40 let skoraj nespremenjena, Rusi pa zdaj pripravljajo njeno modernejšo novo generacijo. Čeprav Lada v Sloveniji uradnega uvoznika nima, je novo štirikolesno gnano nivo mogoče dobiti za dobrih 13 tisoč evrov.

Ruski Auto VAZ izdeluje lado nivo že od leta 1977, v tem času pa je doživela le malenkostne oblikovne popravke. | Foto: Reuters Ruski Auto VAZ izdeluje lado nivo že od leta 1977, v tem času pa je doživela le malenkostne oblikovne popravke. Foto: Reuters

Kmalu nova lada niva, ki si platforme ne bo delila z dacio dusterjem

Lada niva je v zadnjih 40 letih postala pojem poceni, vzdržljivega in zmogljivega terenskega vozila. Avtomobil je štiri desetletja ostal oblikovno praktično enak, zdaj pa po besedah predsednika Auto VAZ Nicolasa Maureja vendarle stopil v 21. stoletje. Ruski avtomobilski proizvajalec je namreč končal razvoj nove generacije terenskega vozila, ki si bo oblikovno delil linije z Ladinimi modeli vesta in xray, je Maure povedal za francoski poslovni medij Capital.

Po njegovih besedah nova lada ne bo delila platforme z dacio dusterjem, ki ga Francozi v Rusiji prodajajo pod Renaultovo značko. Nova lada bo predvidoma dobila nov bencinski motor ter bo na voljo v tri- in petvratni karoserijski izvedbi. Maure za zdaj še ni mogel povedati, ali bo nova lada na ruski avtomobilski trg res zapeljala že prihodnje leto. Ruski mediji so v preteklosti poročali, da bi Lada lahko zdajšnjo nivo ohranila pri življenju in jo prodajala vzporedno z novim, modernejšim modelom.

Z lado nivo se rad vozi tudi ruski predsednik Vladimir Putin. | Foto: Reuters Z lado nivo se rad vozi tudi ruski predsednik Vladimir Putin. Foto: Reuters

Niva je najcenejši novi štirikolesno gnani avtomobil v Sloveniji

Lada niva danes velja za najbrž najcenejši novi štirikolesni avtomobil, ki ga je mogoče kupiti v Sloveniji. Uradnega zastopnika nimamo, zato pa obstajata vsaj dve podjetij, ki se ukvarjata z registracijo vozil in uvozom vozil iz Rusije. Taka niva ima motor po standardu Euro 6, poganja jo bencinski motor z močjo 60 kilovatov. Ima troje vrat, na voljo pa je v štirih različnih barvah.

Niva z novim sistemom kardanskega pogona, ki ima homokinetične in ne več križnih zglobov, stane dobrih 13 tisoč evrov. Za primerjavo: v Sloveniji štirikolesna fiat panda stane od 14.750 evrov naprej, štirikolesno gnana dacia duster pa od 16.890 evrov naprej.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 111
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin