Gregor Pavšič

Sreda,
18. 1. 2017,
7.39

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,60

3

Natisni članek

Rusija Lada

Sreda, 18. 1. 2017, 7.39

6 let, 7 mesecev

Lada niva v Sloveniji za 13 tisočakov: bo res kmalu zapeljala v 21. stoletje?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,60

3

Lada niva je oblikovno že 40 let skoraj nespremenjena, Rusi pa zdaj pripravljajo njeno modernejšo novo generacijo. Čeprav Lada v Sloveniji uradnega uvoznika nima, je novo štirikolesno gnano nivo mogoče dobiti za dobrih 13 tisoč evrov.

Ruski Auto VAZ izdeluje lado nivo že od leta 1977, v tem času pa je doživela le malenkostne oblikovne popravke. | Foto: Reuters Ruski Auto VAZ izdeluje lado nivo že od leta 1977, v tem času pa je doživela le malenkostne oblikovne popravke. Foto: Reuters

Kmalu nova lada niva, ki si platforme ne bo delila z dacio dusterjem

Lada niva je v zadnjih 40 letih postala pojem poceni, vzdržljivega in zmogljivega terenskega vozila. Avtomobil je štiri desetletja ostal oblikovno praktično enak, zdaj pa po besedah predsednika Auto VAZ Nicolasa Maureja vendarle stopil v 21. stoletje. Ruski avtomobilski proizvajalec je namreč končal razvoj nove generacije terenskega vozila, ki si bo oblikovno delil linije z Ladinimi modeli vesta in xray, je Maure povedal za francoski poslovni medij Capital.

Po njegovih besedah nova lada ne bo delila platforme z dacio dusterjem, ki ga Francozi v Rusiji prodajajo pod Renaultovo značko. Nova lada bo predvidoma dobila nov bencinski motor ter bo na voljo v tri- in petvratni karoserijski izvedbi. Maure za zdaj še ni mogel povedati, ali bo nova lada na ruski avtomobilski trg res zapeljala že prihodnje leto. Ruski mediji so v preteklosti poročali, da bi Lada lahko zdajšnjo nivo ohranila pri življenju in jo prodajala vzporedno z novim, modernejšim modelom.

Z lado nivo se rad vozi tudi ruski predsednik Vladimir Putin. | Foto: Reuters Z lado nivo se rad vozi tudi ruski predsednik Vladimir Putin. Foto: Reuters

Niva je najcenejši novi štirikolesno gnani avtomobil v Sloveniji

Lada niva danes velja za najbrž najcenejši novi štirikolesni avtomobil, ki ga je mogoče kupiti v Sloveniji. Uradnega zastopnika nimamo, zato pa obstajata vsaj dve podjetij, ki se ukvarjata z registracijo vozil in uvozom vozil iz Rusije. Taka niva ima motor po standardu Euro 6, poganja jo bencinski motor z močjo 60 kilovatov. Ima troje vrat, na voljo pa je v štirih različnih barvah.

Niva z novim sistemom kardanskega pogona, ki ima homokinetične in ne več križnih zglobov, stane dobrih 13 tisoč evrov. Za primerjavo: v Sloveniji štirikolesna fiat panda stane od 14.750 evrov naprej, štirikolesno gnana dacia duster pa od 16.890 evrov naprej.