Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 2. 2019,
13.54

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,96

16

Natisni članek

Zavarovalnica Triglav steklo DARS vinjeta

Četrtek, 7. 2. 2019, 13.54

5 let, 2 meseca

Ko vas namesto vinjete pričaka velika luknja v steklu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,96

16

Na vetrobransko steklo svojega avtomobila prilepite svežo letno vinjeto, za katero ste odšteli pravo premoženje, nato pa nekega dne zjutraj na parkirišču ugotovite, da je na tem mestu le še velika luknja. Nekdo si je namreč zaželel prav vaše vinjete, zato jo je izrezal s steklom vred. Prav to se je zgodilo Domžalčanki, ki je pozneje ugotovila, da ji nove vinjete ne krije niti zavarovalnica, niti ji nadomestne ne more izdati Dars.

Na družbenih omrežjih so se pozneje pojavile tudi fotografije, s katerih je razvidno, da nekdo prodaja vinjeto na izrezanem steklu, a po videzu sodeč, izrezano steklo ne ustreza dimenzijam luknje na avtu Domžalčanke.

Koroška
Novice Dars pripravil časovnico gradnje, zdaj pa trdi, da je bila ta neizvedljiva

Ali bi lahko nekdo tako ukradeno vinjeto uporabil ponovno ali jo celo prodal naprej?

Kot so nam pojasnili v enem od avtoličarskih podjetij, je vinjeto mogoče brez vidnih posledic odlepiti z vetrobranskega stekla in jo nalepiti v avto. To namreč storijo pri strankah, kjer je potrebna zamenjava stekla. Kot pravijo, gre pri nekaterih lažje, pri drugih težje, to pa storijo z veliko previdnosti in z rezilom za odstranjevanje vinjet. Če se vinjeta odlepi brez težav in ima stranka pri sebi tudi drugi del vinjete, torej potrdilo o nakupu, isto nalepijo na novo steklo, če se vinjeta poškoduje, pa zaprosijo za novo. Tovrstna praksa je sicer glede na izjave Darsa sporna, o čemer pišemo v nadaljevanju.  

"Če nekdo ukrade vinjeto, ki ni bila dobro nameščena na steklo in se jo da enostavno prenesti na drugo vozilo, jo seveda lahko namesti na svoje vozilo. Seveda obstaja možnost, da ga cestninski nadzorniki ne bodo odkrili, tako kot obstaja možnost, da ne odkrijejo nekoga, ki uporablja avtoceste brez vinjete, saj pri vinjetah ni možen stoodstotni nadzor. Smo pa v vseh letih od uvedbe vinjet letno odkrili povprečno več kot 50 tisoč vinjetnih kršiteljev, med njimi povprečno tisoč takšnih, ki so vinjeto imeli, a ni bila nameščena z originalnim lepilom," so sporočili z Darsa.

Na družbenih omrežjih so se pozneje pojavile tudi fotografije, s katerih je razvidno, da nekdo prodaja vinjeto na izrezanem steklu, a po videzu sodeč, izrezano steklo ne ustreza dimenzijam luknje na avtu Domžalčanke. | Foto: Facebook Na družbenih omrežjih so se pozneje pojavile tudi fotografije, s katerih je razvidno, da nekdo prodaja vinjeto na izrezanem steklu, a po videzu sodeč, izrezano steklo ne ustreza dimenzijam luknje na avtu Domžalčanke. Foto: Facebook Dars: "Če je vinjeta pravilno nameščena, je ni možno odstrani, ne da bi se razveljavila"

Če je vinjeta pravilno nameščena, je ni možno odstraniti, ne da bi se razveljavila, pravijo na Darsu.

"Če ni pravilno nameščena (na foliji, nameščena, pritrjena samo na robovih), je to seveda možno. Ravno tako so se nekatere delavnice, kjer menjajo vetrobranska stekla, ukvarjale s tem, da so (potem ko je vetrobransko steklo že odstranjeno) s posebnim postopkom vinjeto odstranili in jo prenesli na drugo vozilo. V teh primerih se je pogosto zgodilo, da so takšne vinjete naknadno odstopile (ker niso bile več nameščene z originalnim lepilom, kot to zahteva navodilo na hrbtni strani), in so uporabniki naknadno od nas zahtevali nadomestne, ki jih v takem primeru ne izdamo," so pojasnili na Darsu.

Vsako leto okoli tisoč kršiteljev, ki vinjete prenašajo med vozili

Vsako leto cestninski nadzorniki odkrijejo povprečno tisoč kršiteljev (skoraj brez izjeme domačih), ki vinjete prenašajo med vozili na različne načine, v tem primeru je globa 500 evrov.

Do nadomestne vinjete samo s staro in potrdilom o menjavi stekla

Z računom oziroma s potrdilom o zamenjavi stekla in s staro vinjeto, poškodovano ali na kosu stekla, lahko Dars izda nadomestno vinjeto. Brez teh dokazil to ni mogoče, zato v primeru kraje do nove vinjete niste upravičeni.

Kot so nam povedali na Darsu, so se takšni primeri tudi v preteklosti že dogajali, a Dars nima nobene pravne podlage, da bi lastniku avtomobila povrnil kupnino za vinjeto, ki jo je nekdo ukradel.

Dars na leto izda povprečno 15 tisoč nadomestnih vinjet, nekaj sto vlog zavrnejo

Na leto Dars izda povprečno 15 tisoč nadomestnih vinjet (oziroma vrne kupnino za nadomestne vinjete).

"Vse te vloge morajo imeti priloženo staro vinjeto - ali odlepljeno ali na koščku stekla. Vsako leto pa dobimo nekaj sto vlog, ki jih zavrnemo zaradi različnih razlogov, najpogosteje, ker ni podlage za izdajo nadomestne vinjete (na primer prodaja vozila) ali pa zahtevek ni popoln (najpogosteje manjka stara vinjeta ali račun za zamenjavo vetrobranskega stekla)," so nam pojasnili na Darsu.

Zanimalo nas je tudi, koliko takšnih primerov je bilo do zdaj prijavljenih policiji, a nam tega podatka niso mogli posredovati, saj evidence o tem ne vodijo.

Zavarovanje stekel ne krije vinjete

Domžalčanka, ki je bila okradena, tudi pri svoji zavarovalnici glede vinjete ni mogla storiti ničesar. Kot je dejala, je imela pri Zavarovalnici Triglav sicer zavarovano vetrobransko steklo in avto tudi v primeru poškodb na parkiriščih, a vinjete zavarovanje ne krije.

"Zavarovalnica lahko povrne tisto škodo, za katero so podana kritja v sklenjenih zavarovanjih. Škodo na steklu bo voznica lahko uveljavljala iz zavarovanja delnega kaska kombinacija E – steklo, vendar to zavarovanje ne vključuje zavarovanja vinjete. Po zavarovanju delnega kaska kombinacija H – parkirišče voznica ni upravičena do kritja stroška popravil stekla in kraje vinjete, saj gre pri tovrstnem zavarovanju za škodo, ki nastane kot posledica dotika drugega neznanega vozila," so nam odgovorili z Zavarovalnice Triglav.

Jani Prednik
Novice Koroški poslanec zahteva, da vlada razmisli o razrešitvi vodstva Darsa
Zavarovalnica Triglav
Novice Skupina Triglav z 12-odstotno rastjo dobička
Ne spreglejte