SiolNET. Avtomoto Novice
2,25

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kdo je že naročil Teslin električni tovornjak?

2,25

termometer

Tesla je včeraj predstavila študijo električnega tovornjaka, a so zanj že dobili naročila s strani znanih ameriških podjetij.

Pri Tesli za električni tovornjak obljubljajo okrog 800 kilometrov dosega pri polni obremenitvi. Pri Tesli za električni tovornjak obljubljajo okrog 800 kilometrov dosega pri polni obremenitvi. Foto: Tesla

Tovorna vozila v iskanju alternativnega pogona

Težka tovorna vozila so danes zapisana dizelski tehnologiji in moderni tovornjaki danes uporabljajo najbolj moderne in čiste različice dizelski motorjev z normativi Euro 6c. Tovornjaki so seveda velik prinašalec izpustov toplogrednih plinov v prometu, zato proizvajalci razvijajo tudi različice s pogonom na stisnjeni zemeljski plin (CNG) in tudi že prve električne različice. Tak tovornjak za realen promet razvijata tudi MAN in Mercedes-Benz, včeraj se je kot nov (nišni) proizvajalec trgu pridružila tudi Tesla.

Veliko podrobnosti o vozilu niso razkrili. Znano je, da bo imel zelo nizek aerodinamični upor, okrog 800 kilometrov dosega z enim polnjenjem in da bo na kilometer njegova uporaba precej cenejša kot pri klasičnem dizelskem tovornjaku.

Med naročniki tudi trgovski imperij Walmart

Čeprav je Teslin tovornjak še študija in bodo prve serijske izdelali kvečjemu čez dve leti, so prva naročila že dobili. Petnajst tovornjakov je na primer naročil Walmart, trgovec z največjo mrežo v ZDA. Pet jih bodo uporabljali v ZDA, ostalih deset pa v Kanadi. Walmart se je v preteklosti že sam poigraval z razvojem hibridnega tovornjaka.

Teslin tovornjak so naročili (med drugimi) tudi prevozniško podjetje J.B. Hunt, družba Meijer in kanadski trgovec Loblaws. Ta je naročil 25 tovornjakov. Cena zanj uradno ni znana, vplačilo rezervacije pa je znašalo pet tisoč ameriških dolarjev.   

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin