Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
10. 11. 2015,
10.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Daimler Mercedes-Benz

Torek, 10. 11. 2015, 10.13

8 let

Kako in za kakšno plačo Mercedes izobražuje prebežnike

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Daimler je v Stuttgartu začel s zaposlitvenimi tečaji za stotine prebežnikov. Program traja 14 mesecev, osem tednov bodo tečajniki prejemali tudi minimalno plačo 8,5 evra na uro.

Mercedesov partner je nemški zaposlitveni urad

Daimlerjev predsednik Dieter Zetsche je že ob začetku krize z begunci in prebežniki zanje napovedal izobraževalne tečaje. V Mercedesovi tovarni Unterurkheim v Stuttgartu so s temi tečaji, ki niso namenjeni zgolj zaposlitvi pri Mercedesu, temveč širše v nemškem gospodarstvu, že začeli. Mercedesov partner pri organizaciji in izvedbi tečajev, ki se bodo iz Stuttgarta že razširili, je nemški urad za zaposlovanje. Daimler napoveduje nove tečaje za več sto prebežnikov in iskalcev azila, ki jih po njihovih besedah želijo pripraviti za vstop na nemški trg delovne sile.

Učenje avtomobilske proizvodnje, logistike, nemščine …

Tečaj se vsak dan začne ob šesti uri zjutraj s tremi urami in pol predavanj in praktičnega dela iz proizvodnje komponent vozil in logistike. Sledijo tri ure in pol učenja nemščine, ki se izvaja v skupinah z desetimi ljudmi. V tem času se učijo pisati tudi prošnje za zaposlitev.

Tečajniki bodo osem tednov prejemali tudi minimalno plačo

Program je namenjen prebežnikom starosti od 20 do 51 let, traja pa 14 tednov. Prvih šest financira zaposlitveni urad, preostalih osem pa Daimler. V teh osmih tednih bo Daimler tečajnikom izplačeval tudi minimalno plačo. Nemčija je minimalno plačo prvič uvedla šele v začetku letošnjega leta, ta znaša 8,5 evra na delovno uro.

Po zagotovilih sindikatov prebežniki iz teh tečajev ne predstavljajo neposredne grožnje za obstoječe agencijske delavce ali ostale stalno zaposlene pri nemškem avtomobilskem koncernu.

Po podatkih Daimlerja tečajniki prihajajo iz Sirije, Afganistana, Eritreje, Gambije, Nigerije in Pakistana. Njihov izbor je bil domena zaposlitvenega urada in ostalih zaposlitvenih centrov v Nemčiji, ne pa neposredno Daimlerja.

Ne spreglejte