Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
15. 2. 2022,
22.23

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,47

4

Yosuke Arai Toyota Adria Toyota

Natisni članek

Torek, 15. 2. 2022, 22.23

2 leti, 5 mesecev

Yosuke Arai – novi predsednik družbe Toyota Adria

Japonec v Ljubljano s pomembnim seznamom slovenskih podjetij

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,47

4

Yosuke Arai | Podjetje Toyota Adria bo vodil 46-letni Yosuke Arai. | Foto Toyota

Podjetje Toyota Adria bo vodil 46-letni Yosuke Arai.

Foto: Toyota

Po petih letih bo vodenje družbe Toyota Adria v Sloveniji prevzel Yosuke Arai. V Ljubljano je pred tremi dnevi prispel z zanimivim seznamom petdesetih slovenskih zagonskih podjetij.

Toyota je na slovenskem avtomobilskem trgu prisotna od leta 1999, prav v zadnjih letih pa so uspeli – enako kot tudi na celotnem evropskem trgu – narediti največji preskok pri svojem položaju na trgu.

"To je bilo mojih pet najlepših let v življenju, Slovenijo pa je po mojem mnenju najlepša država za življenje. Vsekakor jo bom zelo pogrešal," se po petih letih iz Ljubljane poslavlja predsednik podjetja Toyota Adria Kensuke Tsuchiya, ki se seli nazaj na Japonsko.

Lani prvič več kot štiri tisoč sklenjenih pogodb za Toyotine avtomobile

Najtežje obdobje je Toyota v Sloveniji preživljala pred desetimi leti, ko so imeli le dobrih 1.300 sklenjenih pogodb. To število se je lani prvič povzpelo preko meje štiri tisoč, seveda pa vseh vozil ob vsesplošnih težavah s proizvodnjo niso uspeli dostaviti kupcem. Delež hibridnih pogonov se je z 11 odstotkov leta 2015 lani povzpel že na 62 odstotkov.

prodaja Toyota Adria | Foto:

Predsednik odhajanju Kensuke Tsuchiya (levo) in njegov naslednik Yosuke Arai.  | Foto: Toyota Predsednik odhajanju Kensuke Tsuchiya (levo) in njegov naslednik Yosuke Arai. Foto: Toyota

S seboj je imel seznam slovenskih zagonskih podjetij

Na njegovo mesto se bo zdaj preselil Yosuke Arai, ki je v Slovenijo prispel šele pred tremi dnevi. To je bilo dovolj za pridobivanje prvih vtisov, ne pa še za celovit vpogled v stanje in izzive na slovenskem avtomobilskem trgu.

Je pa Arai v Ljubljano prišel s seznamom petdesetih vodilnih slovenskih "start-up" podjetij, kar kaže tudi na potrebo po odprtem razmišljanju vodilnih menedžerjev v novodobni avtomobilski industriji. Ta se prednostno ukvarja z elektrifikacijo pogonov, kjer Toyota še naprej stavi na razpršenost različnih širitev, v ospredje postavlja predvsem hibride in želi končno izbiro prepustiti kupcem.

Izziv so tudi nove oblike financiranja, ki lahko olajšajo nakup vozila

Drugi del sprememb avtomobilskega posla pa je vezan tudi na vprašanje lastništva in predvsem različnih oblik financiranja, zaradi česar je Toyota lani v naši regiji tudi odprla lastno finančno podjetje.

"Glede mojih prvih nalog bi še težko govoril, vsekakor pa bo eno izmed osrednjih nalog nadaljnji razvoj finančnih storitev oziroma financiranja nakupa vozila. Želimo si skrbeti za financiranje več generacij vozila, boljše storitve financiranja pa seveda predvsem olajšajo dostop do vozil za kupce. Ti za nas še naprej ostajajo osrednja točka pozornosti. Slovenija s svojo majhnostjo in agilnostjo ljudi predstavlja fantastičen poligon za testiranje in uvajanje novih mobilnostnih storitev. Kot trg je zato kljub majhnosti ključen tako v evropskem kot tudi japonskem merilu," je povedal Arai, ki je do zdaj obiskal več kot 60 različnih držav in tudi odlično govori angleško.

Rojen na Japonskem, odraščal je v Braziliji

Rodil se je sicer doma na Japonskem, a je nato do desetega leta starosti odraščal v Braziliji. Leta 1999 je delal tudi v Panasonicu na področju litij-ionskih baterij za prenosne računalnike, nato je bil zaposlen v manjšem kadrovskem podjetju, od leta 2008 pa je tesno vpet v različne veje avtomobilske industrije. Pred leti je vodil izpostavo družbe Toyota v Angoli, pred prihodom v Slovenijo pa je bil na Japonskem zadolžen za nove mobilnostne storitve in izdelke.

Ne spreglejte