Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
26. 7. 2018,
5.30

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

Natisni članek

Mike Manley Fiat

Četrtek, 26. 7. 2018, 5.30

5 let, 9 mesecev

Italijanski ponos: Izzivi Fiata v prihodnosti

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25
fiat | Foto Reuters

Foto: Reuters

Kakšni izzivi čakajo Angleža Mika Manleyja, ki je od pokojnega Sergia Marchionneja prevzel vodenje velikega avtomobilskega koncerna Fiat Chrysler?

Fiat Chrysler Automobiles (FCA) predsednik uprave Sergio Marchionne
Avtomoto Umrl je Sergio Marchionne, dolgoletni vodja Fiata

Mike Manley stopa na največji oder svetovne avtomobilske industrije. | Foto: Reuters Mike Manley stopa na največji oder svetovne avtomobilske industrije. Foto: Reuters Dan po smrti dolgoletnega predsednika koncerna Fiat Chrysler Sergia Marchionneja, ki so ga na čelu koncerna pred dnevi sicer že samodejno zamenjali, so pogledi avtomobilske industrije usmerjeni v prihodnost družbe. Vodil jo bo Anglež Mike Manley.

Na čelu Fiata v 119-letni zgodovini prvič ni Italijan

Fiat bo tako prvič v svoji zgodovini dobil predsednika, ki ne bo Italijan. Manley se je v preteklosti izkazal kot predsednik Jeepa in je bil v preteklosti že ožjem Marchionnejevem izboru za svojega naslednika na čelu FCA.

Manley se bo moral kljub temu hitro dokazovati. Do zdaj je vodil le posamezno znamko. Za vodenje koncerna pa bo moral poleg trgovskih pokazati tudi določene politične sposobnosti vodenje tako velikega podjetja.

Družina 500 je še vedno eden ključnih Fiatovih prodajnih stebrov. | Foto: Gašper Pirman Družina 500 je še vedno eden ključnih Fiatovih prodajnih stebrov. Foto: Gašper Pirman

Sedmi največji proizvajalec na svetu ima številne izzive

Glavni izzivi Fiata bodo: morebitno iskanje partnerja pri razvoju alternativnih pogonov, ukvarjanje s trgovsko politiko ameriškega predsednika Donalda Trumpa in dokazovanje pred italijanskimi sindikati, ki bodo Angležu zagotovo gledali pod prste.

FCA je danes sedmi največji avtomobilski proizvajalec na svetu, ki bo moral za konkurenčnost še bistveno povečati svojo prisotnost na kitajskem avtomobilskem trgu. Tam so imeli do zdaj že več neuspešnih poizkusov in kot vodja FCA za to regijo se je pod njih podpisal tudi že Manley.

Poleg elektrifikacije, ki je tesno povezana s strožjimi predpisi za povprečne izpuste flot avtomobilskih proizvajalcev, čaka Manleyja tudi naporno obujanje priljubljenosti in prepoznavnosti Fiatove znamke po celotnem svetu.

V prvi polovici letošnjega leta je avtomobilska znamka Fiat v Evropi prodala 418 tisoč avtomobilov in bila osma najuspešnejša, kažejo podatki Evropskega združenja avtomobilskih proizvajalcev ACEA. Fiat je v prvem polletju svojo prodajo v primerjavi z enakim obdobjem lani znižal za devet odstotkov. Fiat danes stavi predvsem na malega fiata 500, v luči dragega razvoja elektrificiranih pogonov (te naj bi razvijali za modele, ki prinašajo dovolj dobička) pa je že pokojni Marchionne pod vprašaj postavil tudi prihodnost fiata tipa.

Med avtomobilskimi koncerni v Evropi je FCA četrti najuspešnejši. Skupno so prodali 586 tisoč avtomobilov, kar je približno tretjina prodaje vodilnega Volkswagnovega koncerna.
Ne spreglejte