SiolNET. Avtomoto Novice
0,16

termometer

  • Messenger
  • Messenger
IAA Munchen

Hyundai uradno: kmalu konec za bencinske in dizelske motorje

0,16

termometer

Hyundai prophecy ioniq 6
Hyundai se nezadržno pripravlja na povem električno prihodnost. Foto: Reuters

Hyundai bo leta 2035 v Evropi prodajal le še električna vozila, pet let pozneje bodo predvidoma enako storili še na drugih globalnih trgih.

Hyundaijev ioniq 5 je danes eden tehnološko najbolj izpopolnjenih električnih avtomobilov. Hyundaijev ioniq 5 je danes eden tehnološko najbolj izpopolnjenih električnih avtomobilov. Foto: Hyundai Napoved korejske avtomobilske znamke niti ni presenetljiva, saj je nekaj drugih proizvajalcev že napovedalo podobno strategijo. Ford naj bi v Evropi iz prodaje bencinske in dizelske motorje umaknil že prej, in sicer leta 2030. Hyundai je torej določil letnico 2035, kar je bil tudi (še neizglasovan) predlog Evropske komisije.

Hyundai se bo leta 2035 večinoma osredotočil le še na električni pogon, saj vzporedno razvijajo tudi pogon na vodikove gorivne celice. Tak pogon uporablja njihov serijski športni terenec nexo. Hyundai napoveduje še dodatne avtomobile s pogonom na vodik. Najprej družinski enoprostorec in nato še večji športni terenec.

Marko Kajfež Hyundai Avtomoto Korejci lovijo Evropo, so jo že prehiteli? “To trdim mirne vesti …”

Po ioniqu 5 sledi še ioniq 6

Vodstvo Hyundaia predvideva, da bodo konec desetletja njihova brezogljična vozila predstavljala 30 odstotkov prodaje, do leta 2040 pa se bo ta delež povečal na 80 odstotkov.

Hyundai je nedavno razkril nov električni avtomobil ioniq 5, ki kot prvi model prihaja z nove namenske električne platforme koncerna Hyundai-Kia. V Münchnu na razstavi IAA Korejci razkazujejo koncept prophecy, ki napoveduje novi električni ioniq 6. Trgovci nato pričakujejo tudi ioniqe s številčno oznako manjšo od pet, kar bi napovedalo predvsem nekoliko manjši in cenejši električni avtomobil.

Za zdaj še futuristična notranjost koncepta, ki napoveduje ioniqa 6. Za zdaj še futuristična notranjost koncepta, ki napoveduje ioniqa 6. Foto: Reuters

Hyundai prophecy ioniq 6 Foto: Reuters

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin