Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 2. 2019,
12.26

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,57

2

Natisni članek

Toyota RAV 4

Sobota, 16. 2. 2019, 12.26

5 let, 2 meseca

Hibrid v večjega terenca? Zadetek v polno. #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,57

2

Časi, ko v večjih športnih terencih ni bilo vprašanj kakšen motor je vgrajen so mimo. Če je bil še pred leti edini odgovor le močan dizelski motor, je RAV 4 vse postavil na glavo. Pri uvozniku so v prvih dveh tednih prejeli 96 naročil za svoj najnovejši model, od tega jih bo kar 90 poganjal prenovljeni hibridni pogon (drugih šest pa bencinski motor).

Toyota RAV4 | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman Je zdaj pravi čas za korenite spremembe?

Še pred štirinajstimi dnevi so pri slovenskemu uvozniku poudarjali, da gredo v popolno hibridizacijo ter bodo kupci pri nas izbrali izključno hibridni pogon. Danes, so se za vsaj malenkost ugriznili v jezik. A to je bil sladek ugriz - v samo štirinajstih dneh prodali že 96 avtomobilov. Od tega je šest kupcev RAV4 pete generacije naročilo z bencinski motorjem, zato so sanje o sto odstotni hibridizaciji splavale po vodi. Res je, gre za zanemarljiv delež, ki pa zelo očitno nakazuje prihodnje trende.

Hibridni pogon je napredoval do te mere, da kljub povečanim dimenzijam, večji masi in celo ob štirikolesnem pogonu v primerjavi z motorjem na notranje zgorevanje ne prinaša več bistvenih slabosti. Je prišel pravi čas, da se zgodi premik in se bo zaupanje kupcev v smeri elektrifikacije pričelo spreminjati? Toyotin najnovejši hibridni pogon v modelu RAV4 ima na to vprašanje nedvomno pritrdilen odgovor.

Avtomoto Hondin "ne" dizlom: to je njihov prvi odgovor #foto
Honda že sledi te potezi, kdo bo naslednji?

Tako kot RAV4 je tudi hondin CR-V eden najbolje prodajnih športnih terencev v globalnem smislu, ki v svoji motorni ponudbi nima več dizelskega motorja. Še več, največji poudarek je na hibridnem pogonskem sklopu. Poleg nižje povprečne porabe goriva v primerjavi z bencinskim motorjem, je največja prednost še izredno tiho delovanje in učinkovitost pogona.

Toyota RAV4 | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Prodajna uspešnica na račun hibrida?

Kaj pa pravijo številke v Sloveniji? Če so leta 1994, ko je bila lansirana prva generacija RAV4, prodali vsega tri avtomobile, je zgodba zdaj povsem drugačna. Veliko besede pri tem ima tudi hibrid, ki ob prihodu ni le ublažil padca prodaje (zaradi iztekajočega se življenjskega cikla modela), temveč je pomagal dvigniti prodajne številke. V letu 2018 so tako prodali skupaj 247 avtomobilov, letos pa jih nameravajo prodati skoraj dvakrat toliko – 450. Čeprav so pri uvozniku računali na 100-odstotni hibridni delež pa so prvi kupci to napoved že spremenili. Glede na prodajo v prvih štirinajstih dnevih bo delež hibrida podoben kot lani, ko je bil delež hibridnih modelov 96-odstotni. Kot zanimivost, leta 2016 je bil delež dizelsko gnanih RAV4 43-odstoten, lani pa je padel na 2,4 odstotka.

Avtomoto Košarica dizlom: Slovenci bodo razgrabili hibrida #foto

Toyota RAV4 | Foto: Toyota Foto: Toyota Toyota RAV4 | Foto: Toyota Foto: Toyota

Od 29 tisoč evrov naprej

Vstopna cena v svet RAV4 znaša 29 tisoč evrov. Toliko namreč pri uvozniku namreč želijo za različico z dvolitrskim bencinskim motorjem s 129 kilovati in paketom opreme comfort. Za hibrida je treba pripraviti vsaj 33 tisočakov, a se bo velika večina kupcev odločila za srednji paket elegant. Cene se z izbiro tega paketa dvignejo do skoraj 36 tisočakov, tolikšna je tudi povprečna cena, ki jo je do zdaj za nakup novega RAV4 odštel slovenski kupec.

Seznam paketov opreme je dolg. Poleg osnovnega paketa comfort sta na voljo še limited in prej omenjeni elegant. Iz paketa elegant pa se razvijejo še trije paketi – executive, style in premium. Doplačilo za štirikolesni pogon pri obeh pogonskih izvedenkah znaša tri tisoč evrov.

Imajo pa, tako kot smo že navajeni, pri uvozniku pripravljenih nekaj ponudb. Vsak kupec dobi popust v višini 1.500 evrov, bon za 400 evrov za nakup dodatne opreme in kasko zavarovanje za en evro.

Ne spreglejte