Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
25. 10. 2021,
18.29

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

3

Natisni članek

Hertz Tesla

Ponedeljek, 25. 10. 2021, 18.29

2 leti, 5 mesecev

Posel Tesle in Hertza

Hertz in Tesla: rekordno naročilo 100 tisoč vozil

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

3

Tesla model 3 | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Podjetje za najem vozil Hertz je pri Tesli naročilo kar 100 tisoč električnih avtomobilov, s čimer bodo imeli 20 odstotkov svoje flote za najeme avtomobilov že električne. Visoko naročilo je spet močno zvišalo vrednost delnice Tesle.

Hertz je bil še pred meseci na robu stečaja, a ga je nato rešila skupina vlagateljev. Eno od najbolj prepoznavnih mednarodnih podjetij s področja najemanja avtomobilov "rent-a-car" se je odločilo za elektrifikacijo svoje flote. Trenutno imajo med 430 in 450 tisoč avtomobilov, tem pa bodo zdaj dodali sto tisoč električnih vozil Tesle. Večinoma gre za modele 3, je za Reuters potrdil začasni predsednik Hertza Mark Fields. V različnih poslovalnicah bodo na voljo že konec novembra, naročilo pa bodo izpolnili do konca leta 2022.

Tesla model 3
Avtomoto Niti clio niti golf: na evropskem vrhu dvojno presenečenje

Hertz | Foto: Reuters Foto: Reuters Koliko bo Hertz odštel za 100 tisoč tesel, ni znano

To je največje naročilo za Teslo in velik izziv v časih dobaviteljske krize v avtomobilski industriji. S prehodom na drug tip čipov in lastno proizvodnjo so se Američani do zdaj dobro upirali vsem težavam in v zadnjem četrtletju v uporabo predali zanje rekordnih 243 tisoč avtomobilov.

Kot smo poročali, je bila tesla model 3 v septembru v Evropi najbolje prodajani avtomobil na absolutni lestvici. Na tem mestu je kot prvi električni avtomobil in tudi kot prvi neevropski avtomobil.

"Tako veliko število električnih avtomobilov bo za nas zagotovo konkurenčna prednost. Želimo biti vodilni na področju mobilnosti. Kupcem želimo dati izkušnjo električnega avtomobila, to je za nas prednostna naloga," je dodal Fields, ki vrednosti naročila ni želel komentirati. Sto tisoč tesel prav zagotovo stane več kot štiri milijarde evrov.

Delnica Tesle spet rekordno visoko

Novica o tem naročilu je močno vplivala na rast delnice Tesle, ki je že prvi dan dobila 4,5 odstotka vrednosti. Tako je Tesla po vrednosti na borzi presegla mejo bilijona (milijon milijard) dolarjev. V tem klubu podjetij z najvišjimi vrednostmi so Apple, Alphabet (Google), Amazon in Microsoft.

 

Ne spreglejte