Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
21. 9. 2018,
5.50

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43

6

Natisni članek

Ford

Petek, 21. 9. 2018, 5.50

5 let, 7 mesecev

Novo v Sloveniji: ford focus

Fordov napad na "golfov" razred: Bo cena za Slovence prava?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43

6

Ford focus | Različica ST Line prinaša centimeter nižjo, različica active pa tri centimetre višje od klasičnega focusa. | Foto Gregor Pavšič

Različica ST Line prinaša centimeter nižjo, različica active pa tri centimetre višje od klasičnega focusa.

Foto: Gregor Pavšič

Medtem ko Volkswagen šele razvija novo generacijo golfa, je Ford v Slovenijo pripeljal novega focusa. Ta je zrasel, postal boljši in v razredu stopa na trenutni vrh ponudbe. Kako konkurenčen je novi focus cenovno?

Do zdaj je imel ta model med vsemi fordi pri nas najmlajšo populacijo kupcev. | Foto: Gregor Pavšič Do zdaj je imel ta model med vsemi fordi pri nas najmlajšo populacijo kupcev. Foto: Gregor Pavšič "Samozavestni smo, da novi focus podobno kot pred 20 leti postavlja nove standarde svojega razreda," je novega ford focusa na slovenske ceste pospremil David Jurič, direktor uvoznika znamke Ford v Sloveniji. Focus prihaja na slovenski trg v priljubljeni razred, kjer je tradicionalno kraljeval volkswagen golf, v zadnjih letih pa je konkurenco najbolj okrepila opel astra.

Ta je bila pred dvema letoma prepričljivo izbrana tudi za zmagovalko izbora Slovenski avto leta. Focus se podaja na rastoči avtomobilski trg, kupce pa bo iskal predvsem s številnimi izvedbami in visoko ravnjo razpoložljive opreme. Na leto jih želijo prodati okrog 900, kar bi focusu v tem razredu zagotovilo od šest do sedem odstotkov realnega tržnega deleža.

Focus je vrgel rokavico tudi naslednjemu VW golfu

Avtomobil smo pred meseci že podrobneje spoznali na mednarodni predstavitvi v južni Franciji, kjer smo med privlačnimi ovinki lahko hitro ugotovili, kateri so njegovi glavni aduti. Prvi med temi je še vedno vozna dinamika, ki je danes na vrhu tega še vedno drugega najbolje prodajanega avtomobilskega razreda v Evropi. Postal je večji, ima za pet centimetrov daljšo medosno razdaljo in ta je danes najdaljša v tem razredu. Celoten avto je daljši za slaba dva centimetra, to pa je bilo dovolj za radodarnejšo količino prostora na sprednjih in predvsem zadnjih sedežih.

Ford focus
Avtomoto Novi ford focus: zdaj najboljši v 'golfovem' razredu? #video

Karavana bodo začeli proizvajati septembra, v Sloveniji bo predstavljal okrog 50 odstotkov prodaje focusa. Prtljažni prostor je najdaljši v razredu (1.573 mm) in za 13 centimetrov daljši kot v dozdajšnjem karavanskem focusu.

Ford focus | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Notranjost je precej bolj moderna kot pri predhodniku, še naprej hvalimo položaj za volanom. | Foto: Ford Notranjost je precej bolj moderna kot pri predhodniku, še naprej hvalimo položaj za volanom. Foto: Ford

Na voljo veliko sistemov in funkcij, ki posledično tudi dvigajo ceno avtomobila

Na vseh področjih je focus postal veliko boljši kot predhodnik. Notranjost je s sredinsko konzolo precej bolj moderna in ima za 50 odstotkov manj fizičnih gumbov.

V kombinaciji z osemstopenjskim menjalnikom radarski tempomat prepoznava prometne oznake in hitrost prilagodi glede na omejitev hitrosti. Zgolj radarski tempomat deluje tudi v kombinaciji z ročnim menjalnikom. Seznam asistenčnih sistemov je resnično širok. Focus zna povsem samodejno parkirati, drži smer znotraj prometnega pasu in podobno, že v serijski različici samodejno prepoznava nevarnost trka s pešci in kolesarji (tudi ponoči) ter takrat tudi samodejno zavira.

Serijsko so na voljo trije vozni načini, focus pa je zdaj prvič na voljo tudi s prilagodljivim vzmetenjem, ki doda še dva programa vožnje.

 Za dobro opremljenega focusa več kot 25 tisočakov

In če opreme in naprednih sistemov focusu ne moremo očitati, je pomemben podatek njegova cenovna konkurenčnost. Že nova fiesta je postala v svojem razredu nadpovprečno draga in tudi focus se cenovno in opremsko postavlja višje.

Osnovna oprema Trend ta avtomobil resda postavlja na mejo 17 tisočakov (z upoštevanim popustom in najšibkejšim bencinskim motorjem), toda da bi imeli v avtomobilu vsaj samodejno klimatsko napravo, pa moderen infozabavni zaslon na sredinski konzoli in še vsaj nekaj skoraj nujne opreme, bodo kupci morali segati po opremi Trend edition ali celo Titanium. Cene zanjo se pri bencinskih petvratnih focusih začnejo na robu 19 oziroma 20 tisočakov. Cene testnih focusov v različici ST Line so z ročnim menjalnikom segale že proti slabim 30 tisočakom.

Doplačilo za karavansko izvedbo focusa bo znašalo slabih 700 evrov, za osemstopenjski samodejni menjalnik pa okrogla dva tisočaka.

Ford želi v Sloveniji letno prodati okrog 900 focusov. | Foto: Gregor Pavšič Ford želi v Sloveniji letno prodati okrog 900 focusov. Foto: Gregor Pavšič

Postal je večji, ima za pet centimetrov daljšo medosno razdaljo in ta je danes najdaljša v tem razredu. Celoten avto je daljši za slaba dva centimetra. | Foto: Gregor Pavšič Postal je večji, ima za pet centimetrov daljšo medosno razdaljo in ta je danes najdaljša v tem razredu. Celoten avto je daljši za slaba dva centimetra. Foto: Gregor Pavšič

Focus active prihaja v Slovenijo prihodnje leto. | Foto: Ford Focus active prihaja v Slovenijo prihodnje leto. Foto: Ford

Ne spreglejte