Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
19. 7. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,37

6

Natisni članek

ford focus Prva vožnja Ford

Četrtek, 19. 7. 2018, 4.00

5 let, 9 mesecev

Prva vožnja: ford focus

Novi ford focus: zdaj najboljši v 'golfovem' razredu? #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,37

6

Ford focus | Foto Ford

Foto: Ford

Ford s focusom je ena od glavnih avtomobilskih novosti leta. Avtomobil prepriča z vozno dinamiko, razponom ponudbe in tudi prostornostjo. Večino focusov bo poganjal bencinski motor, v Slovenijo pa avtomobil prihaja septembra. Zadovoljivo opremljene različice bodo predvidoma stale od 23 do 25 tisoč evrov.

Ford je v 20 letih v Evropi prodal skoraj sedem milijonov focusov. | Foto: Ford Ford je v 20 letih v Evropi prodal skoraj sedem milijonov focusov. Foto: Ford Že vse od zadnje opel astre in hyundaia i30 v klasičnem spodnjem srednjem razredu nismo spoznali novega avtomobila. V času poplave kompaktnih športnih terencev in crossoverjev je bilo zato na cestah v južni Franciji zanimivo spoznati novo generacijo forda focusa, ki velja za enega od stebrov tega razreda.

Ta vsaj v Sloveniji še ohranja svoj prodajni obseg in je vsaj uradno drugi najbolje prodajani avtomobilski razred v Sloveniji. Ford s focusom v njegovi četrti generaciji v tradicionalno 'golfov' razred prinaša nov veter in se postavlja zelo visoko. Zasluženo?

Ocena:

Ford focus je z novo generacijo postal boljši v vseh pogledih. Čeprav je zunanje dimenzije spremenil le malenkostno (nekaj več medosne razdalje), so s preureditvijo notranjosti pridobili na prostoru. Največji adut focusa ostaja vozna dinamika, saj je avto na cesti prepričljiv v zelo raznovrstnih razmerah in načinih vožnje. Dobro ugodi tako apetitom po dinamični kot tudi udobni vožnji. Z bogato varnostno opremo je pričakovano dobil pet zvezdic na testu Euro NCAP. V avtomobilu pogrešamo digitalne merilnike (pri tekmecih so že zelo poceni) in projekcijo HUD na vetrobransko steklo. V Franciji nas je prepričal 1,5-litrski bencinski motor. V primerjavi s tekmeci se focus trenutno lahko postavi tudi na sam vrh razreda, kjer pa drugi proizvajalci tudi pripravljajo svoje odgovore na novi Fordov izziv. Med največjimi izzivi v Sloveniji (od septembra naprej) bo za focusa predvsem njegova cena, ki trenutno še ni natančno določena.

Video - Ford focus na cestah v okolici Nice

V sam vrh ga postavlja celovitost avtomobilskega paketa

Po prvi vožnji novega focusa si upamo trditi, da je gledano v celoti postavil novo odskočno desko v tem sicer zelo kakovostnem razredu. Razlike med vodilnimi modeli so dejansko majhne in povprečen kupec med njimi le težko povleče jasno ločilno črto.

Zato prednost focusa danes vidimo ne toliko v posameznih sistemih in rešitvah, temveč predvsem v zelo vsestranskem avtomobilskem paketu. In če bo ob prihodu v Slovenijo (predvidoma septembra) zanj prava in konkurenčna tudi cena (iz vidika višjih cen nove fieste), bi bil lahko avtomobil zelo uspešen.

Že njegov prvi promotor Colin McRae je na prvo mesto postavljal vozno dinamiko

Bilo je leta 1998, ko je Ford predstavil prvega focusa in obenem podpisal takrat rekordno visoko pogodbo s škotskim voznikom relija Colinom McRaejem. Focus je postal dirkaški kult in je tako dobro poudarjal vozniško dinamiko, ki je bila za ta avtomobil vseh 20 let pravi zaščitni znak. V primerjavi s tekmeci so sicer vozne lastnosti fieste bolj izrazite, a focus nastopa v bolj dovršenem avtomobilskem razredu.

Focus je v samem vrhu dinamike, bržkone tudi od tekmecev, kot sta volkswagen golf in opel astra, odstopa. Toda ni le dinamičen, ni preveč oster ali naporen za vožnjo, je namreč zelo dobro ravnovesje med voznimi lastnostmi in še vedno zadovoljivim udobjem, ki dopolnjuje zdaj prostorsko zelo razkošno notranjost.

Fotografije - Spoznajte novega forda focusa

Fotogalerija
1 / 20

Prej vozno mehkejši kot trd, a natančnost in užitki med ovinki na zelo visoki ravni

Povprečen kupec focusa si prav gotovo želi tu in tam bolj napadalno odpeljati ovinke. Tega pa ne počne vsak dan in takrat bolj v ospredje prihaja omenjeno udobje.

Povratne informacije prek volana so dobre, volan pa je celo nekoliko mehkejši kot pri predhodniku. V različici ST line je podvozje znižano za en centimeter, a to na udobje med vožnjo ne vpliva drastično. V različici vignale je focus bolj udoben in uglajen in bo lahko posegal tudi za kupci osnovnejših različic mondea. Zanimivo bo v prihodnje preizkusiti tudi focusa active, ki ima v primerjavi s klasičnim tri centimetre višje podvozje in z zaščitami karoserije ter blatnikov deluje bolj robustno in tudi crossover trendovsko.  

Avtomobil ima sicer tri osnovne programe vožnje, za doplačilo pa je mogoče dobiti tudi elektronski aktivni nadzor nad podvozjem.

Kdaj prihaja focus v Slovenijo, koliko bo stal in katere bodo najbolj priljubljene različice?

Ford je prve primerke novega focusa sicer že pripeljal v Ljubljano, uradna prodaja pa se bo predvidoma začela septembra. Takrat bodo znane tudi cene avtomobila, ki bo predvidoma z opremo ST line ali titanium stal od 23 do 25 tisoč evri. Osnovna različica bo dosegljiva za okrog 16 tisoč evrov.

Po predvidevanjih uvoznika bo različica active, ki sicer na trg prihaja nekoliko pozneje (natančen datum še ni znan), predstavljala 20 odstotkov celotne prodaje focusa. Kar okrog 70 odstotkov prodanih avtomobilov tega razreda v Sloveniji že poganja bencinski motor in zato gre tudi pri focusu pričakovati večje povpraševanje po bencinskih različicah. Doplačilo za samodejni menjalnik bo predvidoma od 1.500 do dva tisoč evrov.

Vrtilni gumb za upravljanje s samodejnim menjalnikom in tipke, prek katerih nastavljamo izbiro voznega profila (eco, normal, sport), prikazovalnik HUD, samodejno parkiranje in podobno. | Foto: Ford Vrtilni gumb za upravljanje s samodejnim menjalnikom in tipke, prek katerih nastavljamo izbiro voznega profila (eco, normal, sport), prikazovalnik HUD, samodejno parkiranje in podobno. Foto: Ford

Ročni menjalnik je zelo dober, a ponuja manj odlagalnih površin in predvsem manj asistenčnih sistemov. | Foto: Ford Ročni menjalnik je zelo dober, a ponuja manj odlagalnih površin in predvsem manj asistenčnih sistemov. Foto: Ford

Ročni ali samodejni menjalnik? Zadnji prinaša veliko prednosti …

V Franciji smo preizkusili tako osemstopenjski samodejni menjalnik kot tudi ročni šeststopenjski menjalnik. Ta ima kratke in dovolj natančne hode, a samodejni menjalnik na drugi strani poleg bolj enostavnega upravljanja vozila prinaša tudi možnost dodatnih sistemov.

Na sredini med obema sedežema je v primeru samodejnega menjalnika več odlagalnih površin. Focus nima klasične ročice samodejnega menjalnika, temveč izbiro vožnje prek vrtljivega gumba. Za tipko na sredini bi si želel funkcijo Park ob parkiranju, tako pa je tam gumb za vklop ročnega pretikanja prestav. Dve majhni (žal le plastični) ročici sta ob volanskem obroču.

Samodejna vožnja je teoretična, samodejno parkiranje pa deluje odlično tudi v praksi

Focus s samodejnim menjalnikom prinaša samodejno vožnjo druge stopnje. Avtomobil na avtocesti mirno drži smer na sredini prometnega pasu, a roke voznika morajo biti seveda na volanskem obroču. Funkcija StopGo omogoča preprosto vožnjo v prometnih zastojih, saj avtomobil sam ustavi in nato (če ne miruje več kot tri sekunde) tudi znova spelje in sledi vozilu pred njim.

Novost je prenovljeni sistem samodejnega parkiranja. Voznik le drži gumb in medtem avtomobil postori vse, torej vrti volan in tudi pretika menjalnik med prvo in vzvratno prestavo.

Udobje je predvsem v različici vignale, ki bo segala tudi v območje osnovnih mondeov, na visoki ravni. Hvalimo prostornost v notranjosti, ki dobro diha in je dovolj svetla. | Foto: Ford Udobje je predvsem v različici vignale, ki bo segala tudi v območje osnovnih mondeov, na visoki ravni. Hvalimo prostornost v notranjosti, ki dobro diha in je dovolj svetla. Foto: Ford

Karavanska različica je dobila precej večjo prostornino prtljažnika. Polovica kupcev forda focusa v Sloveniji naj bi se odločila za karavana. | Foto: Ford Karavanska različica je dobila precej večjo prostornino prtljažnika. Polovica kupcev forda focusa v Sloveniji naj bi se odločila za karavana. Foto: Ford

Ta prikazovalnik je Ford zdaj v Evropi uporabil prvič, a bi si iz uporabniške izkušnje veliko bolj želeli projekcije na vetrobransko steklo. | Foto: Ford Ta prikazovalnik je Ford zdaj v Evropi uporabil prvič, a bi si iz uporabniške izkušnje veliko bolj želeli projekcije na vetrobransko steklo. Foto: Ford

Prvi ford v Evropi s prikazovalnikom HUD: sistem s ploščico deluje zastarelo …

Ena od najbolj opaznih novosti pri focusu je prikazovalnik HUD, ki prikaže ključne podatke o vožnji (hitrost, omejitev hitrosti, navigacijske napotke …) na ploščici pred voznikovimi očmi. Ford ima prek Lincolna v ZDA že na voljo tudi projekcijo podatkov neposredno na vetrobransko steklo (kot to že delajo premium znamke, na primer izjemno dobro tudi Opel). Ploščica pred očmi je lahko za marsikoga precej moteča. Dobra stran je, da je mogoče prilagajati velikost in količino izpisa podatkov ter da je mogoče podatke videti tudi ob uporabi polarizacijskih očal.

Ob tem velja omeniti, da focus nima na voljo digitalnih merilnikov. Ford jih v Evropi že ponuja v prenovljenem mustangu.

Več zanimivih varnostno-asistenčnih sistemov

Focus ima pričakovano visoko stopnjo aktivne in pasivne varnosti. Serijsko bo vsak focus opremljen s sistemom za samodejno zaviranje v sili (s prepoznavanjem pešcev) in tudi sistemom proti nenamerni menjavi prometnega pasu ter prepoznavanjem prometnih znakov. Poleg aktivnega tempomata (deluje do hitrosti 200 km/h) izpostavljamo že znani sistem za zaznavo prečnega prometa ob vzvratni vožnji.

Prilagodljivi žarometi prek kamere 'gledajo' cesto naprej, in ko zaznajo levi ali desni ovinek, že predhodno dodatno osvetlijo tisti del ceste. Do 65 metrov naprej preverjajo tudi cestne oznake in prometne znake ter ob približevanju krožišču prav tako prilagodijo snop žarometov LED.

Opozorilo proti vožnji v napačno smer na avtocestah in hitrih cestah bo za zdaj na voljo le v Nemčiji, Avstriji in Švici.

Če zgolj z zaviranjem ni mogoče preprečiti naleta, zna avtomobil pomagati vozniku s samodejnim vrtenjem volana (ravno pravšnji obseg vrtenja in sunkovitosti) in se izogniti stoječi ali zelo počasni oviri.
Kaj pa motorji?

Večino focusov bodo pri Fordu predvidoma prodali z bencinskimi motorji, ki so vsi le še trivaljni. Glede na izkušnjo iz Francije bo zelo dobra izbira novi 1,5-litrski motor s 150 'konji', ki ima tudi sistem izklopa delovanja enega valja v primeru manjše potrebe po moči. Ta preklop deluje povsem neopazno, vseeno pa bo očitno izziv spraviti porabo goriva na zadovoljivo raven. O tem bomo lažje sodili po nekoliko daljši testni vožnji po slovenskih cestah.

Isti motor je na voljo tudi z močjo 185 'konjev', a v tem primeru je na voljo le še ročni menjalnik. Bolj osnovne različice bo poganjal litrski trivaljni bencinski motor (85, 100 ali 125 'konjev'). Na dizelski strani ponudbe bo osnova 1,5-litrski motor (95 ali 120 'konjev'), pozneje pa bo na voljo tudi dvolitrski dizelski agregat (150 'konjev').

Ford focus | Foto: Ford Foto: Ford

Gumbov na sredinski konzoli je zdaj precej manj kot v prejšnjem focusu. Osnovni gumbi za upravljanje klimatske naprave ostajajo fizični. | Foto: Ford Gumbov na sredinski konzoli je zdaj precej manj kot v prejšnjem focusu. Osnovni gumbi za upravljanje klimatske naprave ostajajo fizični. Foto: Ford

Ford focus | Foto: Ford Foto: Ford

Ne spreglejte