Ford mustang letnika 2015 namerava osvojiti svet

Slavni jenki, ford mustang, se po pol stoletja uspehov pripravlja na nov podvig: globalni trg. V Flat Rocku so zagnali proizvodnjo letnika 2015, ki bo zapeljal v več kot 120 držav sveta.

1 / 6

Foto: Ford

2 / 6

Foto: Ford

3 / 6

Foto: Ford

4 / 6

Foto: Ford

5 / 6

Foto: Ford

6 / 6

Foto: Ford

Divji konj se je podal v tržni galop. Za njim se bo prašilo tudi na slovenskih cestah …

S proizvodnje linije tovarne v Flat Rocku v Michiganu je zapeljal prvi ford mustang nove, šeste generacije tega kultnega avtomobila.

Prvič v pol stoletnem obstoju tega modela so se namreč pri Fordu odločili, da mu ponudijo možnost, da osvoji svet in tudi s tržnega vidika postane pravi globalni avtomobil. Novega mustanga bodo namreč prodajali v več kot 120 državah po vsem svetu.

To avtomobilsko ikono pa bo po novem mogoče kupiti tudi v Slovenji. Pri slovenskem uvozniku napovedujejo, da bo na naše ceste zapeljal predvidoma v drugi polovici leta 2015.

Da Američani res nameravajo z vso zagnanostjo tržiti njegovo slavo, potrjuje tudi dejstvo, da bo mustang na voljo tudi z volanom na desni strani vozila. Avtomobilsko legendo, zvezdnika, bodo tako prilagodili za več kot 25 držav, kjer vozijo po levi strani ceste, vključno z Veliko Britanijo, Avstralijo in Republiko Južno Afriko.

Spominska tablica na armaturi: Mustang – Since 1964 (Mustang od leta 1964)

Aprila letos je mustang praznovla 50. rojstni dan. Ta mejnik bo poudarjen tudi v vseh modelih za leto 2015, ki bodo na armaturni plošči nosili spominsko tablico z logotipom konja v galopu in napisom "Mustang – Since 1964" (Mustang od leta 1964).

"Mustang je avtomobilska legenda in bo to ostal tudi v prihodnosti," je ob zagonu proizvodnje povedal Joe Hinrichs, predsednik Forda za Severno in Južno Ameriko, ter opozoril na tržne ambicije 6. generacije tega modela: "Globalna razpoložljivost zagotavlja našim strankam po vsem svetu priložnost resnične in neposredne izkušnje mustanga – izkušnje, ki ji v avtomobilskem svetu ni para."

Prepričljivejša tehnika, ker je po novem najpomembnejša vožnja

Inženirji so mustanga temeljito pripravili na svetovno tržno turnejo. Fordov prvi zvezdnik je poleg tradicionalno impozantnega videza zdaj dobil tudi temeljito prilagojeno podvozje, ki se ponaša s povsem novima sistemoma sprednjega in zadnjega vzmetenja.

Spredaj so mu za zagotavljanje večje togosti in ob hkratnem zmanjšanju mase namestili nov, lažji pomožni okvir, ki obenem zagotavlja več predvidevanja pri nadzoru koles ter boljše vodenje, krmiljenje in posledično bolj natančno oziroma zanesljivo vožnjo.

Zadaj za boljši stik s cesto skrbi novo neodvisno vzmetenje. Geometrija, vzmeti, blažilniki in puše so bili po zagotovilih iz Forda posebej prilagojeni za dinamično nizanje zavojev. Novi zadnji členki iz aluminija pa naj bi pripomogli k zmanjšanju nevzmetenih mas. Mustang se očitno želi voziti tudi po meri evropskih vozniških želja.

Mišičnjak in fit ekolog

Novi mustang je v skladu z ekološkimi smernicami dobil tudi manjše srce, podprto s turbinskim polnilnikom. 2,3-litrski bencinski stroj iz serije EcoBoost z neposrednim vbrizgavanjem, variabilnim krmiljenjem ventilov in deljenim turbopolnilnikom bo zmogel precej: 228 kilovatov in 433 njutonmetrov.

Da pa ne bi zatajil svojih korenin elite ameriških avtomobilskih mišičnjakov, bo poskrbel z drugim, več kot poltretji liter večjim strojem.

Klasični V8 s posodobljenim sklopom ventilov, novim polnilnim zbiralnikom in izboljšanimi glavami valjev bo iz petih litrov prostornine ponudil 320 kilovatov in 542 njutonmetrov navora.

Mustangov rojstni kraj v Flat Rocku: delavci so nanj ponosni

Leta 2013, devet let po preselitvi proizvodnje Mustanga v Flat Rock v Michiganu, so v tej tovarni izdelali že milijontega mustanga. Pri Fordu so v prenovo proizvodnje linije v tovarni Flat Rocku namenili kar 555 milijonov dolarjev oziroma dobrih 421 milijonov evrov. Z naložbo so zagotovili izjemno prilagodljivo linijo za proizvodnjo karoserij, ta omogoča izdelavo različnih modelov na isti liniji. Med drugimi tehnološkimi značilnostmi obrata v Flat Rocku so tudi trojni postopek mokrega lakiranja, zaznavanje nečistoč in lasersko varjenje. Poleg Mustanga v Flat Rocku izdelujejo še model fusion. V tovarni je zaposlenih približno tri tisoč delavcev, ki ob polni hitrosti linije delajo v dveh izmenah.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano