Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Sreda,
17. 9. 2014,
13.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ford Družinski Avtomoto

Sreda, 17. 9. 2014, 13.56

8 let

Ford C-max in grand C-max - bolj ekonomičen, uporaben in tišji

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ford je predstavil prenovljenega C-maxa, ki bo od predhodnika bolj ekonomičen, uporaben, tišji. Na slovenske ceste bo zapeljal v prvi polovici leta 2015.

Ford ne miruje: po S-maxu na vrsti tudi C-max

Ford ne miruje. Le nekaj dni po prvi predstavitvi nove generacije S-maxa je predstavil prenovljeno podobo in izboljšano vsebino manjšega C-maxa. Videz novinca bo odseval oblikovno usmeritev novejših družinskih članov.

Sprednji del povezuje trapezoidna maska, zaradi katere deluje bolj športno in ostrejše, spremenjena je oblika žarometov, Ford pa je poskrbel tudi za podrobnosti. Šobe, namenjene pranju vetrobranskega stekla, so izginile s pokrova motorja in se skrile za njegov zgornji rob. Zadek, razen malenkostnih sprememb, povezanih predvsem z na novo oblikovanimi lučmi, ostaja zelo podoben prejšnjemu.

Prenova je godila tudi potniškemu prostoru. Medtem ko sedežna prilagodljivost tako v pet- kot v sedemsedežni izvedbi (grand C-max) ostaja na visoki ravni, je Ford največ časa posvetil izboljšanju uporabnosti sprednjega dela kabine.

Boljša povezljivost in več udobja

V primeru doplačila bo potniškemu prostoru kraljeval osempalčni zaslon, podprt z vmesnikom SYNC 2 in možnostjo glasovnega upravljanja klimatske in avdie napravo ter določenimi telefonskimi funkcijami, ponujal pa bo tudi razločnejše podajanje navigacijskih podatkov.

Ford je izboljšal tudi zvočno izoliranost vozila, ki so jo dosegli z debelejšimi stekli, boljšimi zatesnitvami vrat ter debelejšo pregrado med motorjem in kabino. K večji kultiviranosti vozniške izkušnje bodo prispevali tudi novi nosilci pogonskega agregata in optimizirano delovanje vztrajnika, zaradi česar bo tresenje karoserije in posledično kabine ob vsakokratnem zagonu motorja manjše.

Previdenješi in natačnejši parkirni pomočnik, nalet zna preprečiti do hitrosti 50 km/h

V skladu s trendi je za stopnjo napredovala tudi C-maxova elektronska pamet. Inženirji so namreč Fordov uveljavljeni sistem samodejnega parkiranja nadgradili z dodatnima dvema tipaloma na zadku in po novem omogoča tudi samodejno vzvratno parkiranje, da bi se izognili praskam, pa je s samodejnim vrtenjem volana pripravljen pomagati tudi pri zapuščanju parkirnega mesta.

Omenjeni tipali bosta v primeru voznikove neprevidnosti zvočno in grafično opozarjali tudi na morebitna vozila, ki bi lahko prekrižala C-maxovo pot pri vzvratnem zapuščanju parkirnega mesta.

Prenova se je dotaknila tudi aktivno-varnostnih pomagal. Sistem za samodejno zaviranje v sili (active city stop), ki je pred prenovo posredoval do hitrosti 30 kilometrov na uro, lahko zdaj kritično situacijo reši pri hitrostih do 50 kilometrov na uro. Ford je izboljšal tudi delovanje sistema active braking, ki med hitrostmi od osem do 180 kilometrov na uro spremlja promet spredaj in v najhujšem primeru samodejno zmanjša hitrost ter vklopi vse štiri smerne utripalke.

Od 70 do 134 kilovatov

Dveh večjih novosti bo deležna tudi motorna paleta. Ford jo je razširil z 1,5-litrskim dizlom in bencinskim motorjem enake prostornine. Dizelski motor nadomešča 1,6-litrski agregat in bo na voljo v izvedbi s 95 oziroma 100 "konji", bencinar pa bo na sprednji kolesni par prenašal 150 oziroma 182 "konjev".

Dvolitrski dizel bo prvič razpolagal s tehnologijo stop&start in porabil do 20 odstotkov goriva manj, del ponudbe pa ostaja tudi večkrat nagrajeni litrski ecoboost trivaljnik s 100 oziroma 125 "konji".

Ne spreglejte