Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
1. 7. 2016,
9.46

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

Audi Zeleni avtomoto Tesla Motors

Petek, 1. 7. 2016, 9.46

6 let, 7 mesecev

Evropa in Audi bosta gradila konkurenčno infrastrukturo Tesli Motors

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
audi e-tron quattro

Evropa bo predvidoma že leta 2018 dobila prvi koridor superhitrih električnih polnilnic, ki bi bile lahko močnejše od 200 kilovatov in bodo odgovor na nekoliko šibkejšo mrežo polnilnic Tesle Motors. Med neposrednimi podporniki ideje je domnevno tudi Audi.

Evropska sredstva so za razvoj infrastrukture neizbežna Poleg Audija je povsem električni športni terenec napovedal tudi Mercedes-Benz. | Foto: Poleg Audija je povsem električni športni terenec napovedal tudi Mercedes-Benz.

Evropa se pospešeno pripravlja na nadaljnji razvoj industrije električnih avtomobilov in ustrezne infrastrukture. Prav po zaslugi evropskih sredstev, ki so predstavljala večji del skupne naložbe, smo tudi ob slovenskih avtocestah že dobili 26 hitrih polnilnic. Brez evropskih sredstev bi bila celotna naložba z vidika zasebnega podjetja zagotovo previsoka in poslovno nevzdržna.

Naslednja generacija električnih avtomobilov bo potrebovala že 100-kilovatne polnilnice

Toda razvoj električnih avtomobilov gre naprej. Avtomobili, ki imajo baterije s kapaciteto 60 kilovatnih ur in več, za učinkovito (časovno ugodno) polnjenje dejansko potrebujejo še precej močnejše polnilnice. Tesla Motors je za svoje avtomobile prav zato začela postavljati mrežo svojih superhitrih polnilnic, ki imajo moč do 120 kilovatov. Te polnilnice pa so namenjene le teslam in na njih za zdaj ni mogoče polniti avtomobilov drugih proizvajalcev.

Po naših podatkih je Evropska unija že pripravila razpis za postavitev nove mreže superhitrih polnilnic, ki pa bi imele lahko moč tudi več kot 200 kilovatov. Na razpisu je domnevno že uspelo konzorciju več držav, ki bo predvidoma prvi koridor teh evropskih superhitrih polnilnic med Belgijo in Dunajem v Avstriji postavil že leta 2018.

Zdajšnje hitre polnilnice ob slovenskih avtocestah omogočajo polnjenje prek enosmernega toka z močjo 50 kilovatov. | Foto: Zdajšnje hitre polnilnice ob slovenskih avtocestah omogočajo polnjenje prek enosmernega toka z močjo 50 kilovatov.

Nemški premium trojček se ne bo povezal s Teslo, temveč raje gradil evropsko konkurenčno mrežo

Med neposrednimi podporniki in zagovorniki take evropske mreže, ki bo torej neposredni odgovor na konkurenčno mrežo Tesle Motors, je tudi Audi. V Ingolstadtu bodo prav leta 2018 na ceste poslali svoj prvi električni crossover, ki bo neposredni tekmec tesle X. Tak avtomobil zaradi baterij potrebuje tudi ustrezno polnilno infrastrukturo.

Na taki polnilnici, če upoštevamo izkušnje s Teslinih, bodo električni avtomobili v od 20 do 30 minutah dobili doseg vsaj okrog 300 kilometrov.

Ne spreglejte