Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
20. 12. 2016,
9.22

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

Zgodbe strojev Varna vožnja varnost avtomobilov EuroNCAP

Torek, 20. 12. 2016, 9.22

6 let, 7 mesecev

V steni in ob drogovih letos na varnostnih testih končalo 18 novih avtomobilov

Euro NCAP: Toyota, Hyundai in Volkswagen letos naredili najvarnejše avtomobile #video

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65
Hyundai Ioniq​ - varnostni test Euro NCAP | Foto EuroNCAP

Foto: EuroNCAP

V evropski agenciji Euro NCAP, ki opravlja varnostne teste novih avtomobilov, so letos razbili 18 novih osebnih avtomobilov. Med njimi so za tri najvarnejše v svojem razredu razglasili Toyotinega priusa, hyundai ioniqa in Volkswagnovega tiguana. Izpostavljajo tudi odlično varnost mercedesa razreda E.

Video: to so trije najvarnejši avtomobili svojega razreda

Avtomobil in klasifikacija razreda po Euro NCAP Varnostna oprema Skupna ocena Varnost potnikov Varnost otrok Zaščita pešcev Varnostni sistemi
hyundai ioniq - mali družinski avto standard - serijska 5 zvezdic 91 % 80 % 70 % 82 %
toyota prius - velik družinski avto standard - serijska 5 zvezdic 92 % 82 % 77 % 85 %
volkswagen tiguan - mali SUV standard - serijska 5 zvezdic 96 % 84 % 72 % 68 %

Več poudarka na varnosti pešcev

Seat ateca je dobila vseh pet zvezdic in se izkazala pri preprečevanju naleta s pešci. | Foto: EuroNCAP Seat ateca je dobila vseh pet zvezdic in se izkazala pri preprečevanju naleta s pešci. Foto: EuroNCAP Agencija Euro NCAP z neodvisnimi testi – vse avtomobile za svoje teste namreč kupijo v naključno izbranih avtomobilskih salonih po vsej Evropi – nedvomno igra pomembno vlogo pri razvoju varnosti novih avtomobilov.

Letos so v sklopu ocenjevanja vozniških pripomočkov na primer uvedli natančnejše ocenjevanje sistemov za samodejno zaviranje, ki pomembno vplivajo na reševanje življenj na cestah. Znotraj sistema preprečevanja naleta s samodejnim zaviranjem zato zdaj preverjajo, kako učinkovito je avtomobil sposoben zaznati pešca in preprečiti nalet oziroma ublažiti njegove posledice s samodejnim znižanjem hitrosti. Med prvimi letošnjimi avtomobili, ki imajo varnosti sistem, zmožen ukrepati pri nevarnosti nesreče s pešci, je novi Toyotin prius.

V 4. generaciji ima ta hibrid kot del serijske opreme pod okriljem varnostne tehnologije Toyota safety sense tudi sistem za prepoznavanje pešcev.  | Foto: EuroNCAP V 4. generaciji ima ta hibrid kot del serijske opreme pod okriljem varnostne tehnologije Toyota safety sense tudi sistem za prepoznavanje pešcev. Foto: EuroNCAP

V 4. generaciji ima ta hibrid kot del serijske opreme pod okriljem varnostne tehnologije Toyota safety sense tudi sistem za prepoznavanje pešcev. Ta priusov sistem je bil prvi, ki so ga pri Euro NCAP ocenili po novih standardih. Ugotovili so, da deluje zelo zanesljivo in da se dobro odreže pri preprečevanju naleta v pešca. Tudi zaradi te sposobnosti je prius po izboru Euro NCAP postal najvarnejši družinski avtomobil. Pri Euro NCAP so sicer v postavki samodejnega zaviranja pred pešcem zelo pohvalili še Seatovo ateco.

Video: Euro NCAP testi za večjo varnost pešcev 

Najboljši v razredu si lahko le s točkami serijske varnostne opreme

Pri Euro NCAP poudarjajo, da se med najvarnejše avtomobile svojega razreda lahko prebijejo le tisti modeli, ki ustrezne točke dosežejo s serijsko varnostno opremo. Tudi zato letos niso objavili najvarnejšega malega avtomobila, pa na primer najvarnejšega pick-upa ...

Pozdravljajo vse bolj dostopne sisteme v naboru dodatne opreme. Tudi zato so nekatere modele ocenili še z dodatnimi varnostnimi paketi, a jih kljub več dosežnim točkam niso uvrstili v izbor najboljših v razredu.

Mercedesu razreda E pohvala za izjemno zaščito odraslih potnikov in otrok

V premium razredu velikih avtomobilov kot izjemno varnega agencija izpostavlja mercedes-benza razreda E, ki se je na preizkusnih trčenjih izkazal z izredno dobro zaščito odraslih potnikov in otrok.  | Foto: EuroNCAP V premium razredu velikih avtomobilov kot izjemno varnega agencija izpostavlja mercedes-benza razreda E, ki se je na preizkusnih trčenjih izkazal z izredno dobro zaščito odraslih potnikov in otrok. Foto: EuroNCAP

Med njegovimi varnostnimi atributi omenjajo še samodejno prepoznavanje zasedenosti posameznih sedežev in samodejni izklop zračnih blazin ob nezasedenih sedežih. Inženirji Euro NCAP pravijo, da je varnostni paket tega avtomobila vključno z izredno dobrimi rezultati dinamičnih testov dokaz, da v koncernu Daimler veliko vlagajo v razvoj varnosti. V nabor najboljših v razredu novega E niso uvrstili, ker je bil letos edini testirani avtomobil tega razreda.

Euro NCAP: kia niro tokrat najbolje preprečila nalet v pešca #video

Euro NCAP: letošnji test štirikolesnikov ...

 

 

Ne spreglejte