Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 12. 2015,
4.43

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Varnost

Sreda, 9. 12. 2015, 4.43

6 let, 7 mesecev

Euro NCAP: Da na odbijačih in motornih pokrovih ne bi več umirali pešci …

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Pri Euro NCAP so, odkar preizkušajo varnost avtomobilov, s tem opravili dobro delo - avtomobili so izjemno napredovali, zdaj pa je čas za več varnosti pešcev. Kako dobro avtomobil sam ustavi pešcem?

Euro NCAP je v zadnjih dveh desetletjih pomembno prispeval k varnosti na cesti

Preskusna trčenja so bila sprva posvečena le varnosti potnikov v primeru trčenja. To pomeni, da so na podlagi podatkov o resničnih prometnih nesrečah s hudimi posledicami zasnovali test, ki je pokazal, kako se vozilo v takšnem trčenju deformira. Postavili so standarde in ugotavljali, kaj se zgodi med oziroma po trčenju, standarde pa so, seveda, z leti zaostrovali.

Naslednji korak je bil, da so znotraj preizkusov uvedli tudi druge vrste testov, in sicer kako lahko avtomobil pomaga vozniku trčenje preprečiti. Sem spadajo različni dinamični testi od zanesljivosti podvozja do delovanja sistemov, kot sta zavorni ABS in stabilizacijski ESC.

 | Foto:

Preprečiti ali omiliti trčenje s pešcem: od 2016 dodatne točke za sistem AEB

Hitrosti avtomobila bodo pri tem med 20 in 60 kilometri na uro, test pa je s tega zornega kota razdeljen v dva dela: do hitrosti 40 kilometrov na uro naj bi avtomobil trčenje preprečil, pri hitrostih med 40 in 60 kilometri na uro pa zmanjšal hitrost vozila na manj kot 40 kilometrov na uro.

Nekaj avtomobilov so že preizkusili, to so audi Q7, BMW serij 2 in i3, ford mondeo, lexus NX, mercedes-benz razreda C, mini cooper, volvo V40 in XC90, toyota avensis in volkswagen passat.

Od novega leta bodo te teste opravili pri vseh avtomobilih, s čimer bodo avtomobili dobili dodatne točke pri oceni varnosti pešca, po drugi strani pa bodo imeli kupci povsem transparenten vpogled v učinkovitost teh sistemov pri različnih modelih različnih avtomobilskih znamk.

 | Foto:

Prvi ukrepi za varnost pešcev že od leta 1997

Pri Euro NCAP so uvedli tudi standarde, ki zahtevajo, da avtomobil s svojo zasnovo sprednjega dela v primeru trčenja s pešcem tega ne poškoduje toliko kot sicer. Od takrat poznamo različne načine, ki omilijo poškodbe pešca, in sicer manj grobo zasnova odbijača, aktiven sprednji pokrov in celo varnostno blazino za pešca, ki je nameščena med sprednji pokrov in sprednjo šipo.

AEB (autonomous emergency braking): sprva zasnovan zoper trčenje v avtomobil spredaj

Kar 47 odstotkov smrtnih žrtev prometnih nesreč je pešcev, kolesarjev ali motociklistov. | Foto: Kar 47 odstotkov smrtnih žrtev prometnih nesreč je pešcev, kolesarjev ali motociklistov. V zadnjem času ima veliko novih avtomobilov serijski ali doplačilni sistem za samodejno zaviranje zoper trčenje. Ti sistemi delujejo na osnovi kamere, laserja ali radarja, lahko pa gre tudi za kombinacijo več sistemov. Lahko so bolj ali manj učinkoviti, med njimi pa v grobem ločimo dva – cenejši sistem za preprečitev trčenja ali omilitev poškodb pri manjših (mestnih) hitrostih, ob katerih se zgodi največ nesreč na takšen način, in dražji sistem, ki deluje tudi pri velikih hitrostih.

Ti sistemi so načeloma namenjeni preprečevanju trčenja z vozilom spredaj, glede na tehnično zasnovo pa nekateri že znajo zaznati tudi pešce in preprečiti ali omiliti trčenje z njimi.

Evropska statistika pravi, da je bilo leta 2014 26 tisoč smrtnih žrtev v prometnih nesrečah, od tega pa skoraj polovica pešcev, kolesarjev in motociklistov. | Foto: Evropska statistika pravi, da je bilo leta 2014 26 tisoč smrtnih žrtev v prometnih nesrečah, od tega pa skoraj polovica pešcev, kolesarjev in motociklistov.

Kar 47 odstotkov smrtnih žrtev prometnih nesreč je pešcev, kolesarjev ali motociklistov

Evropska statistika pravi, da je bilo leta 2014 26 tisoč smrtnih žrtev v prometnih nesrečah, od tega pa skoraj polovica pešcev, kolesarjev in motociklistov.

Poleg tega nekatere raziskave kažejo, da na vsako smrtno žrtev pridejo še štiri trajno poškodovane osebe, na primer s poškodbo glave ali hrbtenice. Povsem jasno je, da velja razvoj varnosti usmeriti v takšne primere nesreč.

Učinkovit AEB bi lahko preprečil najmanj eno od petih smrtnih žrtev

Ne spreglejte