Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
25. 2. 2015,
15.53

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

varnost Družinski Avtomoto nesreča nesreča Renault Opel Audi

Sreda, 25. 2. 2015, 15.53

4 leta, 3 mesece

Euro NCAP: Renaultov in Oplov dostavnik z "le tremi" zvezdicami blestita pri zaščiti otrok

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na varnostnih testih Euro NCAP sta nova dostavnika renault trafic in njegov dvojnik opel vivaro osvojila vsega tri zvezdice. Brez najvišje ocene, petih zvezdic, pa je ostal tudi športni audi TT.

V traficu in vivaru so daleč najbolj varni otroci

Na enaki osnovi narejena renault trafic in opel vivaro sta po zaostrenih kriterijih testiranj tako osvojila zgolj tri varnostne zvezdice in se le v eni izmed štirih ocenjevalnih kategorij povzpela nad mejo 64 odstotkov, ki jo morajo sicer v vseh kategorijah preseči tisti avtomobili, ki za varnost dobijo vseh pet možnih zvezdic.

V primeru nesreče bodo v potniških različicah teh dveh dostavnikov v resnici daleč najbolj zaščiteni prav otroci, saj sta trafic in vivaro pravzaprav z 91-odstotnim rezultatom zares blestela prav v kategoriji zaščite otrok. V dinamičnem testu sta tako 3 leta staremu otroku kot tudi 18-mesečnemu malčku nudila celo stoodstotno zaščito.

Kje sta oba dostavnika izgubila dve zvezdici?

Precej drugačno sliko pa sta pobratena dostavnika pokazala denimo pri zaščiti odraslih potnikov, kjer sta osvojila le dobro polovico (52 odstotkov) vseh razpoložljivih točk. Pri tem velja poudariti, da je njuna karoserija pri čelnem trku ostala stabilna.

Težava pa je nastala zaradi dejstva, da ima sovoznik serijsko pred seboj nameščeno zračno blazino zgolj v potniški različici, pri tovorni pa je ta nameščena le opcijsko in je na testu ni bilo. Obremenitve testnih lutk so pri čelnem trku pokazale možnosti resnejših poškodb kolen in prsnega koša.

Veliko bolje pa sta se oba dostavnika izkazala pri bočnem naletu in bočnem trku v vertikalno oviro. Pri slednjem sta nudila dobro zaščito vseh delov telesa pri odraslem potniku.

Pri zaščiti pešcev se je za prijaznega do njihovih nog izkazal odbijač obeh dostavnikov, manjšo zaščito za pešce pa predstavlja njun motorni pokrov in čvrsti stebrički. Pri zaščiti pešcev nista nobene točke osvojila v postavki udarca v medenico.

Še vedno sta varna, a …

Pod črto velja omeniti, da sta oba dostavnika še vedno solidno varna avtomobila. Malce grenak priokus pa vseeno ostaja, zlasti ker so dostavniki oziroma veliki enoprostorci v primeru Forda in Mercedes-benza že posegli po vseh petih zvezdicah.

Varnost je torej tudi v tem segmentu zelo pomembna, saj se v tovrstnih potniških različicah dostavnikov med drugim vozijo velike družine, kar pomeni, da se bosta trafic in vivaro tam zunaj zagotovo znašala v vlogi osebnega avtomobila ali pa šolskega kombija.

Brez petih zvezdic ostal športni kupe audi TT

Med varnostne odličnjake pa se kljub zelo solidnim ocenam ni uvrstil audi TT. Pri agenciji izpostavljajo, da nima sistema za preprečevanje naleta pri nizkih hitrostih, torej predvsem v urbanem prometu.

Euro NCAP testi so pokazali tudi slabo zaščito, ki jo zadnji sedeži nudijo v primeru naleta vozila od zadaj (whiplash), voznikov in sovoznikov sedež pa pri prej omenjenem naletu nudita zelo dobro zaščito.

Pri meter in pol visoki ženski lutki, ki je sedela zadaj, je pri čelnem trčenju kljub varnostnem pasu prišlo do kontakta med glavo in sovoznikovim sedežem. Stopnja nevarnosti za poškodbo je bila sicer ocenjena kot zelo majhna in s tega vidika so pri agenciji ocenili, da je varnost dobra.

Sicer pa se je TT izkazal kot čvrst in varen avtomobil, ki je vse točke dosegel pri bočnem naletu, agencija pa izpostavlja tudi dobro zaščito kolen voznika in sovoznika pri čelnem trku. Pri zaščiti pešcev je TT osvojil vse točke zaradi varnostno učinkovitega (noge) odbijača in zgornjega roba motornega pokrova, z aktivnim motornim pokrovom pa ustrezno zaščito nudi tudi pri udarcu z glavo.

Ne spreglejte