SiolNET. Avtomoto Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Električni avtomobili kmalu ne bodo nič več tihi?

2

termometer

Renault, Nissan in PSA Peugeot Citroen so bili med razvojnimi partnerji sistema eVader, ki pri električnih avtomobilih samodejno zazna pešce in kolesarje ter jih opozarja z zvočnim signalom.

Zvok bo pet decibelov tišji kot pri povprečnem bencinskemu ali dizelskemu motorju

Sistem z imenom eVader je rezultat triletnega projekta enajstih različnih družb in Evropske unije, med razvojnimi partnerji pa so bili tudi Nissan, Renault in koncern PSA Peugeot Citroen. Sistem je namenjen samodejnemu prepoznavanju pešcev in aktiviranjem zvočnega signala, ki bi pešce in kolesarje opozoril na bližajoče se električno vozilo.

Avtomobil bi dobil kamero na vetrobranskem steklu, ki bi znala prepoznati pešca, kolesarja in ostale udeležence prometa. V tem primeru bi prek šestih zvočnikov proti zaznanim objektom poslali posebne zvočne signale. Ti naj bi bili pet decibelov tišji kot je glasen povprečni bencinski ali dizelski motor.

Sistem eVader so že lani testirali na električnemu nissanu leafu, razvijalci pa so optimistični, da bi lahko sistem močno zmanjšal nesreče med električnimi vozili in ostalimi udeleženci prometa.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin