Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
11. 11. 2017,
4.04

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,88

2

Natisni članek

Volkswagen Ferdinand Piech

Sobota, 11. 11. 2017, 4.04

6 let, 5 mesecev

Dokončno slovo: Ferdinand Piech Volkswagen zapušča z milijardo evrov v žepu

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,88

2

Prihodnji mesec se bo 80-letni Ferdinand Piech, markantni menedžer in patriarh Volkswagnovega koncerna, dokončno umaknil. Svoj lastniški delež je prodal za približno milijardo evrov.

Piech je vnuk Ferdinanda Porscheja, ustanovitelja znamke Porsche in tudi očeta znamenitega Volkswagnovega hrošča. Na čelo koncerna je stopil v začetku devetdesetih let in ga z regionalne popeljal na svetovno raven. Volkswagnov koncern je lani postal največji avtomobilski proizvajalec na svetu. | Foto: Reuters Piech je vnuk Ferdinanda Porscheja, ustanovitelja znamke Porsche in tudi očeta znamenitega Volkswagnovega hrošča. Na čelo koncerna je stopil v začetku devetdesetih let in ga z regionalne popeljal na svetovno raven. Volkswagnov koncern je lani postal največji avtomobilski proizvajalec na svetu. Foto: Reuters

Najprej Volkswagen, nato družina in denar

Ferdinand Piech je bil eden najbolj markantnih avtomobilskih menedžerjev zadnjega pol stoletja. Bil je med najzaslužnejšimi za meteorski vzpon Volkswagna, kjer je vladal s trdo roko. Znan je bil po izjavi, da ima v svojem življenju rad Volkswagen, družino in denar. In to v tem vrstnem redu. Danes 80-letni Piech se bo z milijardo evrov v žepu 8. decembra dokončno poslovil iz lastniških struktur Volkswagnovega koncerna, kar je napovedal že spomladi.

Svoj lastniški delež je prodal članom družin Porsche in Piech

Piech se bo prihodnji mesec dokončno umaknil iz uprave holdinga Porsche SE, ki so ga ustanovili pred desetimi leti. Holding je večinski lastnik koncerna Volkswagen, ki združuje 12 različnih znamk avtomobilov, motociklov in tovornjakov. Piech je prodal 14,7-odstotni delež v holdingu, ki je po poročanju nemških medijev vreden milijardo evrov. Njegove delnice so šle v roke drugih članov družin Porsche in Piech. Po poročanju časnika Suddeutsche Zeitung bo Piech sicer obdržal nekaj delnic, a njegov lastniški delež bo znašal manj kot odstotek.  

Kot menedžer se je prvič preizkusil pri Audiju

Piech je vnuk Ferdinanda Porscheja, ustanovitelja znamke Porsche in tudi očeta znamenitega Volkswagnovega hrošča. Na čelo koncerna je stopil v začetku devetdesetih let in ga z regionalne popeljal na svetovno raven. Volkswagnov koncern je lani postal največji avtomobilski proizvajalec na svetu.

Avstrijec Piech je svojo kariero začel pri Porscheju in nato kmalu prevzel vodenje Audija. Podjetje iz Ingolstadta je popeljal v vrh premium avtomobilske ponudbe ter znamko na trgu po kakovosti postavil ob bok Mercedesu in BMW. Piech je bil pri Audiju neposredno soudeležen pri razvoju modelov 100 in quattro, s katerim so štirikolesni pogon v začetku osemdesetih let prvič predstavili tudi v reliju.

V prehodnem obdobju med službama pri Porscheju in Audiju je z zasebnim podjetjem razvil petvaljni motor za Mercedes, tako zasnovo motorja pa je pozneje uspešno uporabil tudi v Ingolstadtu.

Je tudi pri Volkswagnu napočil čas za pomladitev vodstvenih struktur? | Foto: Reuters Je tudi pri Volkswagnu napočil čas za pomladitev vodstvenih struktur? Foto: Reuters

Ferdinand Piech Martin Winterkorn | Foto: Reuters Foto: Reuters

Od grožnje z bankrotom do statusa največjega avtomobilskega proizvajalca na svetu

Leta 1993 je postal predsednik koncerna Volkswagen, kjer je strah pred bankrotom spremenil v pravo zgodbo o uspehu. Bil je ključni mož za širitev koncerna v pravi avtomobilski imperij, ki že dolgo nima konkurence v Evropi, lani pa je prvič postal tudi največji proizvajalec avtomobilov na svetu.

Piech je nadziral nakup Bentleyja, Bugattija in Lamborghinija, obenem pa je bil tudi največji zagovornik razvoja avtomobilov, kot je uradni hitrostni rekorder bugatti veyron. Ta Volkswagnu ni nikoli prinesel dobička, toda Piech je veliko stavil tudi na ugled, prestiž in odmevnost posameznih modelov. Podoben je bil tudi primer phaetona, luksuzne Volkswagnove limuzine. Med želenimi znamkami se je Piechu izmuznil le Rolls-Royce, ki je nazadnje končal v lasti BMW Group.

Umaknil se je po sporu z Martinom Winterkornom

Ko je dopolnil 65 let, se je moral posloviti od Volkswagnove uprave, še naprej pa je kot član in predsednik nadzornega sveta ostal eden od ključnih strategov podjetja iz Wolfsburga.

Zaton Piecha se je začel spomladi 2015, ko je izgubil interni dvoboj s takratnim predsednikom uprave Martinom Winterkornom in se umaknil kot prvi nadzornik koncerna.

Piech je bil kritik Winterkornovega poslovanja na čelu največjega evropskega proizvajalca avtomobilov. Nekaj mesecev pozneje je izbruhnil dieselgate, največja afera in kriza v zgodovini Volkswagna. Piechov odnos s številnimi sorodniki, ki so v vodstvu koncerna, se je nato postopno slabšal in Piech se je nato odločil za prodajo svojega lastniškega deleža.

Ne spreglejte