Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 2. 2018,
10.20

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,52

4

Natisni članek

Finančna uprava RS tovornjak

Torek, 13. 2. 2018, 10.20

6 let, 2 meseca

Dokazi, kako tovornjakarji manipulirajo s tahografi #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,52

4

FURS tahografi | Foto Finančna uprava RS

Foto: Finančna uprava RS

Finančna uprava je lani izvedla kar 3.544 nadzorov in pri tem ugotovila kar 2.429 kršiteljev. Od leta 2014 število kršiteljev hitro narašča, prevozniki pa si pri tem pomagajo tudi z različnimi napravami in pripomočki za manipuliranje s tahografi. Izrekli so 3.247 glob v skupnem znesku 6,2 milijona evrov.

V postopkih nadzora uslužbenci Fursa pri ugotovljenih manjših kršitvah ocenijo dejansko situacijo z razumevanjem za upravičena odstopanja, osredotočajo pa se predvsem na odkrivanje hujših kršitev. Pri zadnjih prevozniki huje kršijo pravila ur vožnje in obveznega počitka z zatajitvijo ali uničenjem podatkov o aktivnostih oziroma manipulirajo s tahografi tako, da v vozila nelegalno vgradijo elektronske manipulacijske naprave. V teh primerih nadzorniki opravijo podroben pregled celotne snemalne naprave, ožičenja tahografa ter vse dokumentacije.

Primer odkritega modificiranega dajalca impulzov, ki se ga je krmililo z daljincem. | Foto: Finančna uprava RS Primer odkritega modificiranega dajalca impulzov, ki se ga je krmililo z daljincem. Foto: Finančna uprava RS

Odkrili so kar 4.747 kršitev

Furs je v letu 2017 ustavil 3.544 tovornjakov in avtobusov in ob tem opravil nadzor nad 110.614 delovnimi dnevi voznikov. Pri tem so ugotovili 4.747 kršitev, od tega 486 primerov najhujših kršitev in goljufij, ki so jih prevozniki izvedli s pomočjo naprav in pripomočkov za manipuliranje s tahografom (uporaba magneta, elektronske naprave itd.). Najpogosteje gre za prikrivanje dejavnosti in aktivnosti vožnje, počitkov, odmorov ter zlorabo tahografa oziroma ponarejanje, zatajitev ali uničenje podatkov, tahografskega vložka ali voznikove kartice.

Uslužbenci mobilnih oddelkov Fursa izvajajo nadzore nad prevozi po cesti, kjer za tekoči dan in za preteklih 28 dni preverjajo upoštevanje pravil glede dovoljenega časa vožnje, odmorov ter obveznih počitkov voznikov in pravilnost delovanja snemalnih naprav (tahografov).

Kot so sporočili, v postopkih nadzora pri ugotovljenih manjših kršitvah ocenijo dejansko situacijo z razumevanjem za upravičena odstopanja, osredotočajo pa se predvsem na odkrivanje hujših kršitev. Pri zadnjih prevozniki huje kršijo pravila ur vožnje in obveznega počitka z zatajitvijo ali uničenjem podatkov o aktivnostih oziroma manipulirajo s tahografi tako, da v vozila nelegalno vgradijo elektronske manipulacijske naprave.

Primer odkrite prenosne manipulativne naprave, ki je bila prek konektorjev povezana na ožičenje med tahografom in dajalcem impulzov. Medtem ko je voznik vozil, je naprava zaznavala, da voznik dejansko počiva. | Foto: Finančna uprava RS Primer odkrite prenosne manipulativne naprave, ki je bila prek konektorjev povezana na ožičenje med tahografom in dajalcem impulzov. Medtem ko je voznik vozil, je naprava zaznavala, da voznik dejansko počiva. Foto: Finančna uprava RS

Največ težav povzročajo tuji prevozniki

Letos so zasegli 105 naprav za manipuliranje s tahografi. Največ kršitev so odkrili pri prevoznikih iz drugih držav članic EU (59 %), sledijo tuji prevozniki iz tretjih držav (26 %) in domači prevozniki s sedežem v Sloveniji (15 %). Prevozniki uporabljajo sofisticirane elektronske naprave za manipuliranje tahografa, krmiljenih s pomočjo prikritih stikal, daljincev in spominskih USB-ključev.

Podatki ter analize kažejo na povečano število odkritih primerov najhujših kršitev - goljufij, manipulacij s tahografi, kar pomeni uporabo nedovoljenih naprav, ki omogočajo nepravilno delovanje tahografov, pojavljajo pa se vedno nove oblike ter skrita mesta, kjer so manipulacijske naprave nameščene, odkrivanje teh pa je zelo kompleksno in zahteva specifična znanja in poglobljen pristop.

S pomočjo vgrajenih manipulacijskih naprav v vozilih, ki so čedalje bolj sofisticirane, manipulanti dosežejo, da se med vožnjo aktivnost vozila v zapisovalno napravo ne beleži, medtem ko se na voznikovo kartico zabeleži počitek.

Ne spreglejte