SiolNET. Avtomoto Novice
0,60

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Škoda octavia RS iz Bonnevilla

Deset let pozneje: Škoda je obnovila svoj najhitrejši avtomobil

0,60

termometer

Škoda Bonneville
Foto: Škoda

Pred desetimi leti je Škoda v Bonnevillu s posebej predelano octavio RS dosegla hitrost 365 kilometrov na uro. Avtomobil brez zavor, temveč le z velikim padalom, so zdaj obnovili.

Škoda je 19. avgusta 2011 dosegla enega svojih mejnikov. Na prostranstvih posušenega slanega jezera Bonneville je dosegla hitrostni rekord za avtomobile z dvolitrskim motorjem, obenem pa pokazala svoj najhitrejši avtomobil vseh časov. To je bila posebej predelana octavia RS, ki je takrat zmogla hitrost 365 kilometrov na uro.

Posebna kolesa in pnevmatike za rekordno vožnjo po slani površini. Posebna kolesa in pnevmatike za rekordno vožnjo po slani površini. Foto: Škoda Moč octavie RS povečali na 600 "konjev"

Osnova je bila serijska octavia RS z motorjem 2.0 TSI. Predelali so ji sistem vbrizga goriva, ki je motorju zagotavljal več goriva, izboljšali so hladilni sistem za motor, dodali Garettov turbinski polnilnik z več pritiska, prav tako tudi menjalnik z daljšimi prestavnimi razmerji. Škoda je dosegla moč motorja 447 kilovatov oziroma 600 "konjev".

Iz avtomobila so odstranili vse zavore, mu za ustavljanje namestili padalo, kolesa prekrili s pokrovi in nanje namestili posebne Goodyearove pnevmatike.

Octavia je dosegla hitrost 365 kilometrov na uro. Octavia je dosegla hitrost 365 kilometrov na uro. Foto: Škoda

Deset let pozneje: obnovljena in še vedno lastnica rekorda

Deset let pozneje, ko octavia v svojem razredu še vedno drži hitrostni Guinnessov rekord, so avtomobil pri Škodi obnovili. Nahaja se v Veliki Britaniji, kjer so na avtomobil namestili le klasične pnevmatike za vožnjo po asfaltnem poligonu. Še vedno pa ima nameščeno padalo, ki spominja na avanturo iz leta 2011.

Škoda Bonneville Foto: Škoda

Škoda Bonneville Foto: Škoda

Škoda Bonneville Foto: Škoda

Škoda Bonneville Foto: Škoda

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin