SiolNET. Avtomoto Novice
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Citroën spacetourer – potniški kombi, ki bo sive lase delal velikim enoprostorcem

0

termometer

Od nedavno napovedanih novih "gospodarskih" trojčkov se je prvi predstavil citroën spacetourer, sledita peugeot traveller in toyota proace. Ta je v dolgoletnem partnerstvu "zamenjala" Fiat.

Tri mogoče dolžine, 1,4 tone nosilnosti in do 9 sedežev

Koncerna PSA in Toyota sta se odločila, da bosta najprej na svet povila osebno različico novega (lahkega) dostavnika, gospodarska različica pa bo sledila pozneje letos. Prvi, Citroën, je razkril nekaj več podatkov o novem vozilu. Tako je znano, da so uporabili prednji del platforme EMP2 (citroën C4 picasso, peugeot 308), zadnjega pa prilagodili novi nalogi.

Spacetourer meri v širino 1,92 in v višino 1,90 metra, dolžine pa so na voljo tri. Dve medosno razdalji in dva zadnja previsa tvorijo tri mogoče kombinacije: XS je dolg 4,60 metra, M 4,95 in XL 5,30 metra.

Nosilnosti je za do 1.400 kilogramov, prtljažnika pa – odvisno od izbrane dolžine in pri 5-sedežnih različicah s klopjo pomaknjeno naprej – 1.978, 2.381 ali 2.932 litrov. Sedežev je lahko največ 9.

Štirje paketi opreme za tri različne vrste uporabnikov

Citroën bo ponudil štiri pakete opreme; feel in shine sta namenjena družinski rabi, business poslovni, business lounge, ki bo na voljo le v dveh dolžinah, pa luksuzni poslovni rabi.

Razlike gredo na račun opreme, vse pa bodo imele (serijsko ali za doplačilo) elektrificirana bočna drsna vrata, ki jih bo mogoče odpreti le z dotikom noge vogala zadnjega odbijača, dvižno šipo v vratih prtljažnika, do 74 litrov uporabnih notranjih predalov, panoramsko streho, prijetne materiale na sedežih, ločen klimatski del za zadnji del vozila in izdatnejšo zvočno izolacijo notranjosti.

Zabavna tehnika in povezljivost kot pri osebnih avtomobilih

Bogat bo menda tudi nabor sodobnih tehnologij, nekaj teh bo premiero doživelo prav v teh trojčkih.

Nov je tako, denimo, 7-palčni (za dotik občutljivi) osrednji zaslon (avdio, telefon, navigacija), pa funkcija new mirror screen (podpira carplay in mirrorlink), citroën connect nav (navigacija v tehniki 3D, z glasovnim upravljanjem ter s povezljivimi storitvami, kot je tomtom traffic), projicirni zaslon(!), top rear vision (obdelana slika z zadnje 180-stopinjske kamere, prikazana kot iz ptičje perspektive) in grip control (nadgrajen sistem zoper zdrs gnanih koles).

S pasivno varnostjo so se že dokazali, obljubljajo pa tudi sodobne asistenčne sisteme

Prav tako bo napredna ponudba varnostnih asistenčnih sistemov: opozorilnik pri nenamerni menjavi prometnega pasu, sistem za mrtve kote, omejevalnik hitrosti s prepoznavanjem prometnih znakov, prilagodljiv tempomat (deluje zgolj z dodajanjem in odvzemanjem plina, zavira pa ne), opozorilnik ob utrujenosti voznika, opozorilnik na nevarnost trčenja in samodejno zaviranje v sili, ki prepreči trčenje pri hitrostih do 30 kilometrov na uro, nad to hitrostjo pa ublaži trčenje.

Od zdaj bo ime za gospodarsko različico drugačno od imena limuzinskega kombija

Spacetourer bo tako zamenjal postarani, že leta 2007 predstavljeni jumpy. Ime jumpy bo menda ostalo pri gospodarski različici novega dostavnika, prav tako naj bi bila gospodarska različica Peugeota še naprej expert, medtem ko bo Peugeotov limuzinski kombi nosil ime traveller.

In mimogrede – Fiat, ki je izstopil iz tega sodelovanja, se bo letos z naslednikom pojavil v obliki sodelovanja z Renaultom (trafic!).

Kakorkoli že, spacetourer in druščina so brez dvoma z naskokom varnejši, varčnejši, udobnejši in bolje opremljeni od svojih predhodnikov, morda pa bo na koncu še največ prineslo dejstvo, da so tudi krepko privlačnejši od njih. Na ogled bodo že na salonu v Ženevi čez mesec dni.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin