Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
18. 4. 2017,
22.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

1

Natisni članek

Citroën SUV Avtomoto SUV Hibrid hibridni avtomobili

Torek, 18. 4. 2017, 22.25

6 let, 6 mesecev

C5 aircross – Francozi obljubljajo udobje leteče preproge na vsaki cesti #video

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

1

C5 aircross | Foto Citroën

Foto: Citroën

Francozi ob hitro rastočem segmentu SUV na salonu v Šanghaju predstavljajo svojega novega aduta, športnega terenca C5 aircross. Gre za 4,5 metra dolg SUV, ki bo na voljo z novim hidravličnim vzmetenjem in tudi hibridnim pogonom.

Ofenziva SUV se je začela

Na velikih sedežih zadaj je naklon naslonjala mogoče spreminjati in nastaviti pod kotom 27°, kar omogoča bolj udobno vožnjo. Na voljo je tudi širok naslon za roke z zložljivimi nosilci za kozarec. Prostor v predelu kolen in nog pa po obljubah oblikovalcev spada med najboljše v tem razredu. | Foto: Citroën Na velikih sedežih zadaj je naklon naslonjala mogoče spreminjati in nastaviti pod kotom 27°, kar omogoča bolj udobno vožnjo. Na voljo je tudi širok naslon za roke z zložljivimi nosilci za kozarec. Prostor v predelu kolen in nog pa po obljubah oblikovalcev spada med najboljše v tem razredu. Foto: Citroën Francozi so pred dobrim mesecem in pol v Ženevi predstavili koncept majhnega športnega terenca, v Šangahju pa dvigajo zastor s srednjevelikega športnega terenca C5 aircross. Gre za serijski izdelek, ki ga bodo na Kitajskem začeli tržiti v drugem polletju letošnjega leta, v Evropi pa šele ob koncu leta 2018.

Kljub temu ga predstavljajo kot svoj glavni adut mednarodne ofenzive znamke v letošnjem letu. Križanci in športni terenci so namreč skoraj četrtina svetovne avtomobilske prodaje in so po rasti prodaje nedvomno svojevrsten fenomen. Ljudje po njih posegajo zaradi aktivnega življenjskega sloga, večjega udobja, praktičnosti in tudi dominantne drže na cesti.

C5 aircross nastopa s precej vpadljivim dizajnom ter nedvomno izstopa zaradi razmeroma drznega in vsekakor nevsakdanjega videza zunanjih in tudi notranjih površin. | Foto: Citroën C5 aircross nastopa s precej vpadljivim dizajnom ter nedvomno izstopa zaradi razmeroma drznega in vsekakor nevsakdanjega videza zunanjih in tudi notranjih površin. Foto: Citroën

Veliko udobja in vozniške asistence

Francozi obljubljajo, do bo kabina novinca ponudila precej udobja na vseh sedežih. Izstopal naj bi s prostorom v predelu kolen (201 mm) in višino nad glavami (954 mm), ki po zagotovilih inženirjev spada med najboljše v tem razredu. Opozarjajo še na prostorna in domiselno zasnovana odlagalna mesta, ki izboljšujejo uporabniško izkušnjo vsakodnevne uporabe avtomobila. Prtljagi streže s 482-litrskim prtljažnikom pravokotnih oblik in širokim dostopom.

C5 aircross v dolžino meri 4,50 metra, v širino 1,84 metra in višino 1,67 metra. | Foto: Citroën C5 aircross v dolžino meri 4,50 metra, v širino 1,84 metra in višino 1,67 metra. Foto: Citroën

Za več varnosti in manj stresa bo novi SUV dodobra založen še z asistenčnimi sistemi, ki so temelj na poti do samodejne vožnje: aktivni radarski tempomat bo nadziral vožnjo v hitrostnem območju od 30 do 180 kilometrov na uro, na voljo bo sistem za preprečevanje naleta s samodejnim zaviranjem v sili, aircross bo sam nadziral svetlobni snop luči, bral prometne zanke, nadziral mrtve kote in aktivno vzdrževal smer znotraj označb pasu.

K vožnji po mestu in mehkem terenu spada tudi celovita vizualna podpora občutljivih izpostavljenih meja karoserije, ki bo vozniku ponujala 360-stopinjsko živo sliko kamer. Sodoben športi terenec mora ponuditi tudi vse komunikacijske kanale. Na voljo bosta zmogljiva mobilna, online povezava in najnovejša generacija povezljivega 3D-navigacijskega sistema Citroën Connect Nav.

Pred voznikom so merilniki z 12,3-palčnim digitalnim zaslonom TFT. Na konzole pa je med zračniki še osempalčni zaslon visoke ločljivosti na dotik. | Foto: Citroën Pred voznikom so merilniki z 12,3-palčnim digitalnim zaslonom TFT. Na konzole pa je med zračniki še osempalčni zaslon visoke ločljivosti na dotik. Foto: Citroën

Pogon 4x4 le v hibridni različici

Na Kitajskem bo C5 Aircross na voljo s prisilno polnjenimi bencinskimi stroji THP v različici zadnje generacije s 121 kilovati (165 KM THP 350) in 147 kilovati (200 KM THP 380) ter s šeststopenjskim samodejnim menjalnikom EAT6 e-shift za izboljšano vozno udobje in učinkovitost.

C5 Aircross pa bo onstran velikega zidu tudi prvi model PSA v različici priključnega hibrida Plug-In Hybrid PHEV e-AWD, ki bo združil vozniško dinamiko in varčno rabo energije ter nizko stopnjo izpustov. Bencinski stroj (147 kW) in dva elektromotorja (spredaj in zadaj) ponujata 300 "konjev" oziroma dobrih 220 kilovatov sistemske moči, kar pomeni, da je C5 aircross ta hip najzmogljivejši serijski citroën.

C5 aircross | Foto: Citroën Foto: Citroën

Pogon bo omogočal štiri načine vožnje: 100-odstotno električnega z avtonomijo do 60 kilometrov, hibridni način za dolge razdalje brez polnjenja, kombinirani način in 4X4.

Razmeroma velika medosna razdalja (2,73 m) je dobro izhodišče notranjemu prostoru, kratki previsi pa zunaj urejenih poti pomenijo dodatno praktičnost. | Foto: Citroën Razmeroma velika medosna razdalja (2,73 m) je dobro izhodišče notranjemu prostoru, kratki previsi pa zunaj urejenih poti pomenijo dodatno praktičnost. Foto: Citroën

Vrača se hidravlično vzmetenje inovativne zasnove

Ena od ključnih novosti, ki jih model prinaša na trg, je na novo razvito hidravlično vzmetenje z 20 prijavljenimi patenti. Gre za Citroënovo inovacijo hidravličnih dročnikov, s katero bodo v prihodnosti opremljena tudi preostala vozila. S tem se Citroën vrača k znameniti tehnologiji hidravličnega blaženja in prilagodljivega podvozja, s katerim se je proslavil kot tehnološko napredna znamka. Udobno vzmetenje je zapisano v genih tega proizvajalca že več kot 98 let.

Video: Hidravlično vzmetenje

Citroën je svoje pregovorno udobje zgradil na hidravličnem vzmetenju. Zato so tudi novega športnega terenca opremili z novorazvitim hidravličnim vzmetenjem. Gre za sistem Progressive hydraulic cushions, kjer dodatna dva hidravlična dročnika (za raztezanje in za kompresijo) omogočata dvostopenjsko blaženje. Inženirji pravijo, da je novo hidravlično vzmetenje sposobno tudi na grobi podlagi omogočiti lebdeč učinek vožnje, ki ga opisujejo kot učinek leteče preproge.

Video: Grip Control – elektronski nadzor oprijema

Francozi tudi pri novem športnem terencu vztrajajo z mehkim terenskim pogonom, pri katerem za povečanje oziroma boljši oprijem ne skrbi štirikolesni pogon, temveč elektronski sistem nadzora oprijema Grip Control. Gre za izpopolnjen sistem preprečevanja zdrsa pogonskih koles in delovanja stabilnostne elektronike. Voznik ima na izbiro pet različnih programov glede na vožnjo površino: standardni, pesek, neutrjen teren, sneg in povsem izklopljeni ESP. Spuste po strmini pa namesto reduktorja obvladuje s sistemom za nadzor spusta HADC (Hill assist descent control). Ta omogoča varno spuščanje pri nizkih hitrosti (3 km/h), kar mu zagotovi lažji nadzor smeri in preprečuje nenadzorovano drsenje.
Ne spreglejte