Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Nedelja,
9. 7. 2023,
20.19

Osveženo pred

9 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,76

Natisni članek

Matej Grudnik Renault gorska dirka

Nedelja, 9. 7. 2023, 20.19

9 mesecev, 3 tedne

Renault clio E1

Osupljivi podatki: unikat iz Slovenije ima skoraj 700 "konjev" #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,76

Renault clio E1, ki je včeraj postavil nov avtomobilski rekord in Mateja Grudnika popeljal do zmage za državno prvenstvo na gorski dirki v Podnanosu, je poln tehničnih presežkov in osupljivih tehničnih podatkov.

Gorska dirka Podnanos | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič Renault ima tako v svetu kot tudi v Sloveniji zelo bogato zgodovino s svojimi športnimi modeli. Avtomobilske navdušence je nekoč s hitrimi renaulti skupine B navduševal že Brane Kuzmič. Kar malo nasprotujoče pa je danes, ko se je Renault poslovil od športnih različic avtomobilov pod svojo znamko, v Sloveniji eden najbolj "divjih" cliov, kar jih obstaja. To je renault clio E1, ki je resda dirkalnik, a to pravi unikat s štirikolesnim pogonom. To ni avtomobil, ki bi ga bilo mogoče naročiti v tovarni, temveč je plod slovenskega strojnega in elektronskega znanja. Obvladati vrhunsko tehniko in vso to zalogo moči učinkovito prenesti na asfalt - na gorskih dirkah navsezadnje odločajo stotinke ali celo tisočinke - ni mačji kašelj.

Gorska dirka Podnanos
Avtomoto Dirko v Podnanosu odločilo devet tisočink sekunde #foto

Matej Grudnik renault clio 4x4 | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič Štirikolesno gnani clio že blizu 700 "konjem"

Prvo vprašanje, ko smo pokukali v notranjost Grudnikovega clia, je bilo seveda najbolj očitno. Koliko "konjev" in kilogramov ima ta Renaultova zverina?

Poganja jo dvolitrski bencinski štirivaljni motor iz renault megana RS. Blizu 700 "konjev" ima Grudnikov clio, ki ga je v različici s štirikolesnim pogonom prvič predstavil lani junija na dirki na Gorjancih.

Gorska dirka Podnanos | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Gorska dirka Podnanos | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Kljub naklonu s štartnim programom pravi izstrelek s štartne črte

Masa avtomobila je 1.180 kilogramov. To omogoča pospešek do sto kilometrov na uro krepko pod tremi sekundami. Na štartu v Podnanosu, kjer je nekaj naklona, je pospešek s posebnim štartnim programom znašal 2,9 sekunde. Hitrost proti Rebrnicam je bila s tem cliom več kot 200 kilometrov na uro.

Turbinski polnilnik se je vrtel s hitrostjo 108 tisoč vrtljajev na minuto, temperatura izpušnih plinov je presegla tisoč stopinj Celzija.

Hladiti vroč zrak iz turbinskega polnilnika

S tako imenovanim intercoolerjem morajo hladiti zrak turbine, ki hladi zrak iz turbinskega polnilnika. Temperatura asfalta je včeraj namreč merila 58 stopinj Celzija. Iz asfalta se je dvigoval vroč zrak, ki ga turbo posrka in stisne. Ob tem se zrak segreje na blizu 200 stopinj Celzija.

"Potem pa ga z intercoolerjem poskušamo kar najbolj shladiti nazaj, saj za vsakih deset dodatnih stopinj motor izgubi od enega do dveh odstotkov svoje skupne moči," je pojasnil Aleš Ostanek, ki prek Enigma Motorsporta skrbi za elektroniko in telematske podatke Grudnikovega bolida.

Prav zaradi negativnega vpliva temperature zraka lahko pade tudi moč motorja, zato dirkanje pri zelo visokih temperaturah - tako je bilo tudi zadnja dva dneva v Podnanosu - ni optimalno.

Proti Rebrnicam povprečje clia 127 kilometrov na uro

Grudnik je včeraj v Podnanosu vozil s povprečno hitrostjo 127 kilometrov na uro in v zadnji tekmovalni vožnji postavil nov rekord za avtomobilske dirkalnike. Njegova prednost pred Anžetom Dovjakom (hyundai i30 TCR) je znašala 4,3 sekunde, še dodatnih 77 tisočink pa je zaostal Matevž Čuden (porsche GT3). Po tehničnih težavah na treningu je bil državni prvak Milan Bubnič (lancia delta) tokrat četrti.

Ne spreglejte