SiolNET. Avtomoto Novice
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Britanka s 74 let starim dvokrilnim letalom iz Velike Britanije v Avstralijo

0

termometer

 | Foto:
Britanska avanturistična pilotka se je doma usedla v 74 let staro enomotorno dvokrilno letalo in uspela z njim opraviti pot od Anglije do Sydneyja v Avstraliji. Večino časa je bila v letalu sama.

V spomin na Amy Johnson, a tudi na Amelio Earhart in Charlesa Lindbergha

Že leta 1930 je Amy Johnson kot prva ženska z letalom opravila pot med Veliko Britanijo in Avstralijo, njen podvig pa je bil v tudi navdih 53-letni Tracey Curtis-Taylor. Ta je lani uspešno opravila let iz južnoafriškega Capetowna v Goodwood pri Londonu, ki pa je bil le ogrevanje za epsko potovanje do Sydneyja.

"Najbolj potrebujem pijačo in dobrega frizerja," se je pošalila Angležinja, ko je včeraj s svojim starodobnim dvokrilnim letalom pristala v Sydneyju in tako sklenila kar 14.600 navtičnih milj (27 tisoč kilometrov) dolgo potovanje. Namenila ga ni le Johnsonovi, temveč tudi drugim pionirjem letalstva in mejnih letov, kot sta bila Amelia Earhart in Charles Lindbergh.

Letela je z enomotornim dvokrilnikom iz obdobja 2. svetovne vojne

Taylorjeva je proti Avstraliji letela z dvokrilnim letalom boeing stearman iz leta 1942, ki nosi ime Spirit of Artemis. Gre za letalo, ki izvira iz tridesetih in štiridesetih let prejšnjega stoletja. Podjetje Stearman Aircraft je izdelalo več kot deset tisoč teh enomotornih dvokrilnikov, ki so ga uporabljali tudi kot šolsko vojaško in večnamensko letalo. Stearman Aircraft je leta 1934 postal podružnica Boeinga.

Do Avstralije preleteli 23 različnih držav in več kot 50-krat dotočili gorivo

Večino časa je bila v letalu sama (izjema so bili le občasni sopotniki v vlogi snemalcev), z njo pa je proti Avstraliji letelo še spremljevalno letalo.

Na celotni poti so leteli prek 23 različnih držav in opravili več kot 50 postankov za dolivanje goriva. Čez Slovenijo britanska odprava ni letela. Pot je vodila prek Evrope do Jordanije, nato pa čez arabsko puščavo, prek Omanskega zaliva do Pakistana, Indije, Myanmara, Tajske, Malezije in Indonezije. Nato je sledilo prečkanje Timorskega morja do Avstralije.

"To je bilo najbolj pristno letenje s starim letalom, ki ga upravljaš le s svojima rokama. Občutila sem vse vremenske pojave od monsunov do temperatur prek 40 stopinj Celzija v avstralski divjini," je povedala pilotka. Njeno letalo bodo zdaj prepeljali v ZDA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin