Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Četrtek,
5. 5. 2016,
6.19

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

Ekskluzivni Avtomoto Tehno Avtomoto BMW

Četrtek, 5. 5. 2016, 6.19

6 let, 7 mesecev

BMW 750d xDrive – dizelski superstroj s štirimi turbinami in 290 kilovati

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
BMW 750d xDrive | Foto BMW

Foto: BMW

Bavarci so pripravili novo različico svojega najzmogljivejšega dizelskega stroja. Na 7. motornem simpoziju na Dunaju so razkrili recept: 3,0-litrski šestvaljnik je dobil nova pljuča s štirimi turbopolnilniki. Rezultat: 394 "konjev" in 760 njutonmetrov navora ter 5,8 litra na sto kilometrov po veljavnih tovarniških meritvah.

Premiera v sedmici, BMW M550d xDrive ga bo dobil prihodnje leto …

Prva med zmogljivimi dizelskimi modeli z oznako 50d, ki ji bo v nosu rohnel ta novi štiriturbo šestvaljni dizel, bo jasno sedmica BMW 750d xDrive. Ta razkošna poslovna limuzina bo z novim dizlom do stotice pospešila v 4,5 sekunde, kar je za dve desetinki boljši rezultat od lažjega in manjšega aktualnega dizelskega šprinterja BMW M550d xDrive. Ta ima v nosu dizelski triturbo s tremi litri delovne prostornine. Novi dizel naj bi model BMW M550d xDrive dobil v novi generaciji serije 5 prihodnje leto. 

Novi dizelski šestvaljnik s štirimi turbinskimi polnilniki naj bi ob prirastku moči, navora in odzivnosti, zlasti pri nižjih motornih hitrostih, ponujal tudi za okoli pet odstotkov večjo energijsko učinkovitost. | Foto: BMW Novi dizelski šestvaljnik s štirimi turbinskimi polnilniki naj bi ob prirastku moči, navora in odzivnosti, zlasti pri nižjih motornih hitrostih, ponujal tudi za okoli pet odstotkov večjo energijsko učinkovitost. Foto: BMW

Na našem testu je predhodnik novinca v povprečju zahteval 10,1 litra goriva. Prirastek moči in navora, ki ga novincu prinese dodatni, še četrti turbopolnilnik, je razmeroma "skromen", deset kilovatov in 11 njutonmetrov, a inženirji poudarjajo, da gre predvsem za razliko v odzivnosti v spodnjem delovnem območju motorja. 

BMW 750d xDrive | Foto: BMW Foto: BMW

Že pri predhodniku je bil vsak izmed treh turbopolnilnikov odgovoren za svoje območje vrtljajev, delovnemu procesu se je prisilno polnjenje vsakega pridružilo postopno, z naraščanjem vrtljajev. Njihov namen je poleg povečanja krivulje navora tudi izničevanje kakršnihkoli neželenih pojemkov moči med pospeševanjem.

Zdaj so s prihodom četrte turbine naloge pretoka zraka skozi šest valjev še bolj natančno razdeljene, kar se mora še odločneje odražati pri odzivnosti tega kompleksnega in zares zmogljivega dizelskega motorja. Dve turbini, manjši, sta po novem odgovorni za zagotavljanje nizkega polnilnega tlaka, drugi dve, večji, pa skrbita za visoki polnilni tlak zračnega toka.

Pri modelu BMW M550d xDrive s triturbo šestvaljnikom, predhodnikom novega dizla, se je prvi turbinski polnilnik aktiviral tik nad prostim tekom, drugi se je pridružil pri poldrugem tisočaku, pri 2.700 vrtljajih pa še tretji. BMW M550d xDrive naj bi četrto turbino oziroma novi stroj dobil prihodnje leto. | Foto: Pri modelu BMW M550d xDrive s triturbo šestvaljnikom, predhodnikom novega dizla, se je prvi turbinski polnilnik aktiviral tik nad prostim tekom, drugi se je pridružil pri poldrugem tisočaku, pri 2.700 vrtljajih pa še tretji. BMW M550d xDrive naj bi četrto turbino oziroma novi stroj dobil prihodnje leto.

Je količino navora določil menjalnik?

Najverjetneje bi ta motor zmogel proti kolesom poslati še precej več navora, a je najbrž osemstopenjski samodejni menjalnik ZF tisti, ki zaradi svojih zmogljivosti določa končno število njutonmetrov. Teh je 760 in so vozniku na voljo v območju od 2.000 do 3.000 vrtljajev v minuti, še bolj impresivna pa je največja moč: 290 kilovatov stroj doseže med 4.000 in 4.400 vrtljaji.

Verjamemo torej, da je na zalogi še kaj njutonmetrov, ki jih bodo v kombinaciji z novim oziroma prilagojenim menjalnikom spustili proti kolesom. Nenazadnje bo verjetno tako tudi zaradi Audijevega V8 TDI, ki ponuja 900 njutonmetrov, nenazadnje gre za prestižni obračun večnih tekmecev.

Ne spreglejte