Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
3. 3. 2016,
13.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Audi Terenski Avtomoto

Četrtek, 3. 3. 2016, 13.44

8 let

Imate dobrih 100 tisoč evrov? Audi SQ7 je nov športni terenec presežnikov.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Audi v novem SQ7 predstavlja novi štirilitrski osemvaljni dizelski motor, ki kot prvi serijski motor prinaša električni kompresor za podporo dvojnemu turbinskemu polnilniku.

Različica S prvič tudi za Q7

Audi je športno različico prvič namenil tudi svojemu največjemu športnemu terencu, ki zdaj obljublja odlične zmogljivosti, napredno tehnologijo in za velikost vozila tudi zavidljive vozne lastnosti.

Športnega terenca SQ7 poganja štirilitrski dizelski motor TDI V8, ki zmore 320 kilovatov (435 "konjev") in 900 njutonmetrov navora. Do 100 kilometrov na uro zmore pospešiti v le 4,8 sekunde. Najvišja hitrost je elektronsko omejena na 250 kilometrov na uro. Audi obljublja uradno porabo goriva le 7,4 litra na sto prevoženih kilometrov.

Avtomobil je Audijev odgovor na vozila kot so BMW X5 M, mercedes-benz GLE AMG in tudi range rover sport.

Slovo mehanskega kompresorja

Audijevi inženirji so novega športnega terenca napolnili z napredno tehnologijo. Motor ima dvojni turbinski polnilnik (pri nižjih vrtljajih deluje le eden), ob tem pa še električni kompresor za podporo v nižjih vrtljajih motorja. Avtomobil za potisk torej ne uporablja izpušnih plinov, temveč je ta elektronsko podprt in zato precej bolj odziven. Po zagotovilih Audija se moč v nižjih vrtljajih poveča v manj kot 250 milisekundah.

Avtomobil ima dodatni električni sistem z 48-voltno napetostjo, ki poleg električnega kompresorja krmili tudi elektromehanski sistem prečne stabilizacije. Ta prek sredinske kontrolne enote nadzira delovanje blažilnikov, športnega diferenciala in štrikolesnega krmiljenja. Prečni stabilizatorji so tako električni, sprednji in zadnji delujeta neodvisno od drugega.

Pri sistemu štirikolesnega krmiljenja se lahko zadnji kolesi obračata do največ pet stopinj. Pri nižjih hitrostih se obrnejo v nasprotno smer kot sprednja, pri višjih hitrostih pa v isto smer.

Audi SQ7 bo v Nemčiji stal vsaj 90 tisoč evrov

Audi SQ7, ki po zagotovilih iz Ingolstadta ponuja 24 varnostno-asistenčnih sistemov in ima tudi serijske žaromete LED, bo na voljo poleti. V Nemčiji bo avtomobil stal od 90 tisoč evrov naprej. V Sloveniji bo zaradi višjih davkov avtomobil seveda presegel začetno ceno 100 tisoč evrov.

Ne spreglejte