Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 11. 2019,
9.24

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Zavarovalnica Triglav

Natisni članek

Vožnja Zavarovalnica Triglav DRAJV advertorial

Ponedeljek, 25. 11. 2019, 9.24

2 meseca, 2 tedna

Bi danes še opravili vozniški izpit?

Vsebino omogoča Zavarovalnica Triglav
Atmosferci | Foto Zavarovalnica Triglav

Foto: Zavarovalnica Triglav

Kar dva od treh slovenskih voznic in voznikov danes ne bi uspešno opravila izpitne vožnje. To pomeni, da vozniki, čeprav imamo vozniški izpit že 10, 20, 30 let ali več, nismo tako varni, kot morda mislimo. Presenetljiv podatek, ki ga je pokazala letošnja Turneja mobilnosti, je zanimiv tudi zato, ker je velik del teh voznikov svojo vožnjo ocenil kot zelo dobro ali odlično. Akcija Ponovno na izpitno vožnjo zato želi voznikom omogočiti, da pod budnim očesom učitelja vožnje popravijo vozniške napake, ki so se nabrale skozi leta.

Vozniško znanje z leti peša, zato je nujno, da ga obnavljamo. V Zavarovalnici Triglav zato po uspešni Turneji mobilnosti, kjer so vozniki po vsej Sloveniji lahko svoje znanje izboljševali na simulatorju vožnje, zdaj voznikom omogočajo še obnovitev vozniškega znanja v realnem okolju – na mokrih jesenskih cestah z učiteljem vožnje.

Triglav DRAJV | Foto:

Namen izziva je, da bi čim več ljudi dobilo priložnost, da z učiteljem vožnje popravijo tiste napake, ki so se nabrale v obdobju, ko smo imeli že desetletja izpit. Vmes so se spremenili infrastruktura, CPP, avtomobili, dinamika prometa.

K sodelovanju so povabili vodjo avtošole AMZS Manuela Pungertnika, ki bo z desnega sedeža voznike opazoval in jim ponudil nasvete za boljšo vožnjo.

VIDEO: Kako vozijo Atmosferci?

Jure Gregorčič je Atmosferca Cirila Komotarja in Sašo Kapetanoviča že izzval na ponovitev izpitne vožnje.

S sodelovanjem v akciji prejmete individualno učno uro z učiteljem vožnje, ki vas bo v prometu opazoval in ponudil nasvete za boljšo vožnjo. Ponovitev izpitne vožnje v okviru akcije Zavarovalnice Triglav je popolnoma brezplačna.

Tisti, ki bodo izpitni preizkus uspešno opravili, prejmejo tudi nagrado, in sicer trening varne vožnje v AMZS Centru varne vožnje Vransko.

Obnavljanje vozniškega in CPP znanja po tem, ko že desetletja vozimo po cestah, se zdi zamudno in zapleteno opravilo. Zato so na portalu Vozimse.si zbrane vsebine, ki to omogočajo prek:

  • testov za preverjanje CPP in vozniškega znanja,
  • poljudnih, a strokovnih razrešitev najpogostejših dilem voznikov,
  • spodbujanja vozniškega bontona, zanimivosti voznih navad Slovencev, ki jih razkriva  Turneja mobilnosti.

Preverite svoje vozniško znanje na portalu Vozimse.si.

Turneja, ki je razkrila napake voznikov na cesti

Nekdanji uspešni košarkar in prvi Slovenec v ligi NBA, Marko Milič, se je na simulatorju preizkusil v Kopru.  | Foto: Nekdanji uspešni košarkar in prvi Slovenec v ligi NBA, Marko Milič, se je na simulatorju preizkusil v Kopru.

Zavarovalnica Triglav je pod okriljem preventivne akcije Skupaj za prometno varnost pripravila Turnejo mobilnosti, ki ozavešča voznike o pomenu nenehnega nadgrajevanja vozniškega znanja in znanja prometnih predpisov. Promocijska akcija je namenjena tudi raziskovanju slovenskih voznih navad. Na podlagi samoocene in testne vožnje sodelujočih je razkrila nekaj informacij o vožnji voznikov iz različnih slovenskih krajev.

"Bolj natančno poznamo svoje vozniške navade in razvade, bolj vsebinsko usmerjene in zato tudi bolj uspešne bodo lahko naše prihodnje preventivne akcije," je povedal Andrej Brglez, prometni strokovnjak in direktor Inštituta za civilizacijo in kulturo, ki sodeluje pri načrtovanju aktivnosti s simulatorjem. Na podlagi samoocene in testne vožnje sodelujočih je razkril nekaj informacij o vožnji voznikov iz različnih slovenskih krajev.

Simulator vožnje DRAJV je pokazal, da vozniki ne upoštevajo omejitve hitrosti, so premalo pozorni in se preslabo odzivajo na nevarne položaje. Izkazalo se je, da bi morali vozniki stalno obnavljati znanje cestnoprometnih predpisov in jih tudi bolj upoštevati. Poleg tega imamo še veliko dela pri izboljšanju strpnosti v prometu, opazovanju in predvidevanju dogajanja na cesti.

Preveč samozavestni in premalo odzivni

Skupna prizadevanja za varnost v cestnem prometu je podprl tudi ambasador projekta Peter Prevc.  | Foto: Skupna prizadevanja za varnost v cestnem prometu je podprl tudi ambasador projekta Peter Prevc.

Turneja mobilnosti je pokazala, da imajo mlajši vozniki več svežega znanja cestnoprometnih predpisov, pri starejših pa je to že nekoliko okrnjeno.

Opažajo tudi, da imajo vozniki zaradi tempa življenja težave s pozornostjo. Tudi vozniška samozavest je v Sloveniji pretirana.

  • SAMOOCENA: Celjani vozijo najhitreje, Novomeščani so najbolj samozavestni, so razkrile samoocene sodelujočih. Mariborčani pa varnost svoje vožnje ocenjujejo najbolj skromno, čeprav je algoritem simulatorja pokazal, da niso tako slabi vozniki, prav Mariborčanom je podelil tudi največ odličnih ocen. Po drugi strani pa ocene odlično ni dobil niti en voznik iz Novega mesta, čeprav so sami ocenili, da si skoraj polovica zasluži to oceno.
  • OPRAVILI: Izpit bi opravila le slaba tretjina voznikov in dobra tretjina voznic. Največ voznikov bi izpit opravilo v Celju, Novem mestu in Mariboru. Med Celjani bi izpit opravil skoraj vsak drugi voznik. V Novem mestu bi izpit opravila skoraj dva od petih voznikov, v Mariboru pa trije od desetih.
  • MOŠKI : ŽENSKE: Moški se imajo za boljše voznike, kot v resnici so. Trije od petih moških so se v spomladanski Turneji mobilnosti ocenili z odlično ali zelo dobro oceno, pri ženskah pa sta se tako visoko ocenili le dve od petih žensk. Analiza voženj je pokazala, da so moški najpogosteje vozili prehitro.
  • VARNOSTNA RAZDALJA: Manj kot četrtina voznikov je držala ustrezno varnostno razdaljo. Skoraj polovica voznikov je polovico časa, ko so vozili za počasnim vozilom, varnostno razdaljo kršila, vsak peti celo večino časa.
  • ODZIVNOST: Vozniki so bili načrtno izpostavljeni nevarnim prometnim položajem. Slaba tretjina voznikov, starih od 25 do 34 let, jih ni zaznala, dobra tretjina jih je zaznala, ni pa se pravilno odzvala. 40 odstotkov voznikov je situacijo pravilno prepoznalo in se tudi pravilno odzvalo. Med vozniki, starimi od 35 do 44 let, je le vsak deseti prepoznal nevarnost in se ustrezno odzval, medtem ko jih skoraj polovica nevarnega položaja ni niti prepoznala. Vozniki, starejši od 65 let, so se odrezali bolje.
  • DRŽA VOLANA: Pogoste napake so opazili pri osnovah – kako si pripravimo vozniški prostor in kako držimo volan. Več kot tretjina voznikov je volan držala napačno. Pravilna drža je, če ponazorimo s kazalci na uri, 15 do treh.

Preverite svoje vozniško znanje na portalu Vozimse.si.

Ne spreglejte