Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
26. 9. 2014,
13.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ford Renault Škoda Opel Hyundai Mercedes-Benz Honda

Petek, 26. 9. 2014, 13.59

8 let

Avtosalon Pariz 2014: Pet glavnih avtomobilov jeseni za Slovence

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Med najpomembnejše novosti pariškega avtomobilskega salona, z vidika slovenskega voznika, sodijo novi renault espace, ford S-max, opel corsa, škoda fabia in hyundai i20.

Pariz gosti najbolje obiskani avtomobilski salon

Pred nami je avtomobilsko obarvan teden z izrazitim francoskim pridihom. V četrtek bo namreč v Parizu, z dvodnevnim dogodkom za predstavnike medijev, vrata odprl bienalni avtomobilski salon. Francoska prestolnica bo gostila najbolje obiskani avtomobilski salon, kjer bo tudi letos mogoče videti številne novosti, futuristične študije in med razstavnimi halami morda ujeti tudi prihajajoče avtomobilske in mobilnostne trende.

V Parizu bo mogoče videti številne drage in luksuzne avtomobile, kakršen je denimo novi mercedes GT AMG, Ferrari bo predstavil svoj najhitrejši avtomobil z odprto streho, Land Rover bo na ogled pripeljal novega range rover sporta …

Družinski enoprostorci, majhni avtomobili, samostojnost Citroenove znamke DS, Renaultov prikaz varčne vožnje prihodnosti …

Toda za povprečne voznike, ki jih zanima avtomobilski »mainstream«, bodo ti modeli bolj paša za oči, denarnice pa se bodo letos jeseni ali v začetku prihodnjega leta pogosteje odpirale pri drugih modelih. Med pet najpomembnejših novih avtomobilov s stališča slovenskega trga, smo uvrstili dva družinske enoprostorca in tri majhne avtomobile.

Omeniti sicer velja, da bo Ford v Pariz pripeljal tudi novega mondea, da bo Honda predstavila nov majhni športni terenec H-RV, Toyota študijo novega crossoverja, Citroen s študijo DS divine samostojnost znamke DS in da Renaultova študija konkretno prikazuje avtomobilsko varčnost čez deset let.

Kako se z obstoječo tehnologijo peljati s porabo litra goriva na sto prevoženih kilometrov, danes zanima vsakega voznika.

Renault espace – crossover enoprostorec napoved novih družinskih trendov?

Renault je svoj legendarni enoprostorec, s katerim letos praznujejo že 30 let obstoja, v obstoječi generaciji predstavil že pred enajstimi leti. Francozi so večkrat prestavili njegovega naslednika, letošnjo jesen pa na ceste vendarle prihaja novi espace.

Tehnične podrobnosti za zdaj še niso znane. Espace bo izdelan na Renault-Nissanovi modularni platformi CFM1, dolg naj bi bil slabih pet metrov. Njegova glavna usmeritev je beg od klasičnih linij družinskega enoprostorca, saj je espace povzel zasnovo priljubljenih crossoverjev in jih nadgradil s pet ali sedemsedežno družinsko uporabnostjo.

Med motorji v novem espacu bo tudi na novo razviti štirivaljni dizelski motor s turbinskim polnilnikom, za prenos moči naj bi skrbel tudi samodejni menjalnik, ki ga bo voznik upravljal prek gumbov. Tako rešitev smo videli v novem citroenu C4 cactus.

Renault je v Sloveniji prodal 122 espacov četrte generacije, novi avtomobil pa bo k nam pripeljal aprila prihodnje leto.

Ford S-max – še bolj vozniško prepričljiv, prvič tudi štirikolesni pogon

Med glavnimi tekmeci Renaultovega espaca bo v Parizu le streljaj oddaljena tudi nova generacija Fordovega S-maxa. Ta bo vase še vedno lahko sprejel do sedem potnikov, pri Fordu pa obljubljajo še nadgrajene vozne lastnosti. S-max uvaja Fordovo prilagodljivo krmiljenje, za pogon bosta skrbela 1,5-litrski bencinski motor ecoboost in dvolitrski dizelski motor TDCi. Pri S-maxu bodo na voljo tudi dinamični žarometi LED z dolgimi lučmi brez bleščanja.

V notranjosti bo enoprostorec omogočal 32 različnih razporeditev sedežev in prtljage. Prek gumba na nadzorni plošči bo mogoče hitro v ravno dno podreti zadnjo vrsto sedežev, potniki na zadnjih sedežih bodo dobili tudi dodatno klimatsko napravo. Zadnja vrata bo pri S-maxu prvič mogoče odpirati prostoročno. Tako kot pri novi kugi bo zadoščala že brca pod zadnji odbijač.


Pri slovenskem uvozniku Forda so do zdaj prodali 2.500 S-maxov, tržni delež med družinskimi enoprostorci ocenjujejo na okrog 30 odstotkov. Na slovenskih cestah ga pričakujemo v prvem četrtletju prihodnjega leta.

Opel corsa – nova zasnova, nove linije in trivaljni litrski motor

Oplova corsa velja za enega stebrov nemške avtomobilske industrije, saj so jih do zdaj prodali že 12 milijonov. Samo zadnja generacija je dobila 2,8 milijona novih voznikov, Opel pa zdaj predstavlja peto generacijo mestnega avtomobila.

Na zunanjost nove corse so vplivali obstoječi Oplovi modeli, med njimi še najbolj adam. Corsa bo imela podobne sprednje žaromete z dnevnimi svetili LED in zasnovo motorne maske. Zadnje luči ima zdaj vodoravne, kar optično veča občutek širine vozila.

Od dozdajšnje corse v naslednico niso prenesli skoraj nobenega pomembnejšega elementa. Vsi deli zunanjosti so novi, enako velja tudi za šasijo in zasnovo podvozja, katerega težišče so znižali za pol centimetra.

Podvozje ima tudi nov premnik, trši nosilni okvir vpetja koles in geometrijo podvozja. Pri Oplu obljubljajo še natančnejšo odzivnost volanskega obroča, boljše vzmetenje in udobnejšo vožnjo čez neravnine.

Najpomembnejša novost corse bo Oplov novi litrski bencinski trivaljni motor, ki so ga že vgradili v adama. Motor bo na voljo v različicah s 66 in 80 kilovati, ki bosta imeli do 170 njutonmetrov navora.

Nova corsa bo v Slovenijo zapeljala v začetku prihodnjega leta. Corsa je letos v Sloveniji uradno dosegla skoraj desetodstotni delež v razredu.

Škoda fabia – poudarek na dinamičnosti in prostornosti prtljažnika

Nova generacija škode fabie na ceste prihaja s svežo in bolj dinamično naravnano zunanjostjo. V sebi bo skrivala veliko Škodinih "simply clever" rešitev, njen prodajni adut pa bo zagotovo 330-litrski prtljažnik. Ta močno presega povprečje razreda.

Škoda pri novi fabii izpostavlja večjo mero čustev, športnosti in odločne pojavnosti na cesti. Še vedno bo krajša od štirih metrov, še pomembneje pa je, da bo tri centimetre nižja in kar devet centimetrov širša od zdajšnjega modela. To bo prineslo bolj dinamičen videz in tudi več prostora za potnike.

Nova fabia bo sicer nastala na enaki platformi kot novi volkswagen polo. Ta bo omogočala uporabo najnovejših motorjev in varnostno-asistenčnih sistemov, izboljšano vzvojno trdnost platforme PQ26, pa tudi za boljše vozne lastnosti.

Nova fabia bo v Slovenijo pripeljala že novembra, njena karavanska različica combi pa februarja prihodnje leto.

Hyundai i20 – korejski mestni avtomobil postal večji, prvi s premično panoramsko šipo

Pri novi generaciji modela i20 se je Hyundai še izdatneje pripravil na boj na evropskem avtomobilskem trgu majhnih avtomobilov. Za zaostreno konkurenco je pripravil večji avtomobil.

Novi i20 ima zdaj 4,5 centimetra daljšo medosno razdaljo od predhodnika, celotna dolžina vozila pa je z 4,03 metra za 6,6 centimetra daljša kot pri fiesti – evropski prodajni prvakinji tega razreda. Večjo kakovost voznikom obljubljajo tudi v notranjosti i20, kjer bo v sklopu sredinske konzole svoje mesto dobil tudi prikaz slike vzvratne kamere.

Hyundai i20 bo imel kot prvi v razredu premično panoramsko strešno okno. Korejci obljubljajo največ prostora za noge potnikov v razredu, prostornino prtljažnika so povečali za 25 litrov na skupno 325 litrov prostornine.

Ne spreglejte