Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Petek,
3. 3. 2017,
10.08

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

nesreča nesreča Varnost Varna vožnja EuroNCAP

Petek, 3. 3. 2017, 10.08

6 let, 6 mesecev

Euro NCAP testi: Avtomobili vse učinkoviteje preprečujejo nalet

Avtomobil, ki ne zna preprečiti naleta, ne more biti varnostni odličnjak #foto #video

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
Toyota C-HR - Euro NCAP test 2017 | Foto EuroNCAP

Foto: EuroNCAP

Evropski konzorcij NCAP je ob preverjanju varnosti šestih novih avtomobilov znova izpostavil: asistenčni sistemi postajajo vse pomembnejši, ob njih se kaže ločnica med povprečnimi in najvarnejšimi vozili.

Evropski konzorcij Euro NCAP  je združenje, ki izvaja preizkusna trčenja, varnostne teste umetne inteligence in varnostnih sistemov v novih avtomobilih. Tokrat so preverili varnost šestih novih avtomobilov, treh športnih terencev in treh majhnih predstavnikov urbanega prometa. 

Sedeži in karoserija novega audija Q5 zelo dobro ščitijo otroke, saj je v tej postavki med tokratno konkurenco s 86 odstotki dobil najboljšo oceno. Nalet v pešca je preprečil tudi pri hitrosti 50 kilometrov na uro. | Foto: EuroNCAP Sedeži in karoserija novega audija Q5 zelo dobro ščitijo otroke, saj je v tej postavki med tokratno konkurenco s 86 odstotki dobil najboljšo oceno. Nalet v pešca je preprečil tudi pri hitrosti 50 kilometrov na uro. Foto: EuroNCAP Tokratni testi so znova pokazali, da avtomobil, ki z varnostnimi sistemi ni sposoben učinkovito preprečiti prometne nesreče, ne more biti več varnostni odličnjak s petimi zvezdicami. Karoserija je še vedno zadnji steber obrambe, a z vidika varnosti je še toliko pomembneje, da avtomobil učinkovito prepreči nalet oziroma s samodejnim posegom zahvaljujoč asistenčim sistemom vsaj ublaži posledice nesreče.

Učinkovito preprečevanje naleta in ohranjanje smeri znotraj voznega pasu ni vezano na velikost vozila.

Toyota je s tehnologijo aktivne varnosti naredila velik korak naprej. Novi C-HR je vse tokratne konkurente za seboj pustil na testih asistenčnih sistemov, kjer je zbral 78 odstotkov razpoložljivih točk. Kot zelo čvrsta in učinkovita pri zaščiti v trčenju se je pokazala tudi njegova nova karoserija. Pri zaščiti odraslih potnikov je namreč izgubil le pet odstotkov vseh razpoložljivih točk. | Foto: EuroNCAP Toyota je s tehnologijo aktivne varnosti naredila velik korak naprej. Novi C-HR je vse tokratne konkurente za seboj pustil na testih asistenčnih sistemov, kjer je zbral 78 odstotkov razpoložljivih točk. Kot zelo čvrsta in učinkovita pri zaščiti v trčenju se je pokazala tudi njegova nova karoserija. Pri zaščiti odraslih potnikov je namreč izgubil le pet odstotkov vseh razpoložljivih točk. Foto: EuroNCAP

Land rover discovery je v vseh postavkah pokazal precej suvereno predstavo. | Foto: EuroNCAP Land rover discovery je v vseh postavkah pokazal precej suvereno predstavo. Foto: EuroNCAP

Velikost vozila ne igra vloge pri preprečevanju naleta

Vsi tokratni modeli so bili na testih opremljeni s standardno varnostno opremo, brez doplačilnih sistemov v službi varnosti. | Foto: EuroNCAP Vsi tokratni modeli so bili na testih opremljeni s standardno varnostno opremo, brez doplačilnih sistemov v službi varnosti. Foto: EuroNCAP Tudi majhni mestni avtomobili bodo morali dobiti sisteme, s katerim bodo preprečili nalet v pešce ali druga vozila. Citroënov C3 je peto zvezdico recimo izgubil prav zaradi zaščite pešcev in preventive na osnovi aktivnih vozniških pripomočkov, saj je v obeh postavkah dobil po 60 odstotkov točk.

Najslabše se je tokrat s tremi zvezdicami izkazal Fiatov trendovski malček, fiat 500. V postavki asistenčnih sistemov je bil zgolj 27-odstoten, pri čelnem in bočnem trku pa se ni najbolje izkazal niti pri zaščiti odraslih potnikov (66 odstotkov) niti pri zaščiti otrok (49 odstotkov).

Enako število zvezdic je dobil tudi Fordov ka+, a je vseeno dobil nekaj več točk v posameznih postavkah. Pred malimi mestnimi avtomobil so torej še varnostni izzivi, predvsem imajo veliko rezerve v učinkovitosti preprečevanja nesreče.

Video: Audi Q5 - 5 zvezdic

Video: Citroën C3 - 4 zvezdice

Video: Fiat 500 - 3 zvezdice

Video: Ford ka+ - 3 zvezdice

Video: Land rover discovery - 5 zvezdic

Video: Toyota C-HR - 5 zvezdic

Proizvajalec in model Varnostna oprema Skupna ocena Varnost potnikov Varnost otrok Zaščita pešcev Varnostni sistemi
Audi Q5 standard - serijska 5 zvezdic 93 % 86 % 73 % 58 %
Citroën C3 standard - serijska 4 zvezdice 88 % 83 % 59 % 58 %
Fiat 500 standard - serijska 3 zvezdice 66 49 % 53 % 27 %
Ford ka+ standard - serijska 3 zvezdice 73 61 % 57 % 29 %
Land Rover discovery standard - serijska 5 zvezdic 90 80 % 75 % 73 %
Toyota C-HR standard - serijska 5 zvezdic 95 77 % 76 % 78 %
Ne spreglejte