Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
2. 2. 2017,
10.10

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

EuroNCAP

Četrtek, 2. 2. 2017, 10.10

6 let, 7 mesecev

Dvajset let Euro NCAP: V službi varnosti in človeških življenj razbili 1.800 avtomobilov

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Organizacija Euro NCAP praznuje 20 let varnostnih testov avtomobilov in skrbi za večjo varnost vozil na cestah. Leta 1997 so postavili nova merila varnosti, naleteli tudi na številne kritike in skeptike, a vztrajali in pomembno vplivali na razvoj avtomobilov. V testiranja so vložili 160 milijonov evrov in v tem času na evropskih cestah rešili okrog 78 tisoč življenj.

Video: Primerjava trka roverja 100 iz leta 1997 in nove honde jazz

Primerjava varnostnega trka današnjega avtomobila in avtomobila iz leta 1997 je zelo nazorna. Stari avtomobil se zmečka in razleti, novi pa kljub vsej sili čelnega trka obdrži svojo obliko in dobro zaščiti potnike. | Foto: EuroNCAP Primerjava varnostnega trka današnjega avtomobila in avtomobila iz leta 1997 je zelo nazorna. Stari avtomobil se zmečka in razleti, novi pa kljub vsej sili čelnega trka obdrži svojo obliko in dobro zaščiti potnike. Foto: EuroNCAP V 20 letih so za razvoj varnosti razbili 1.800 avtomobilov

Varnostni testi novih avtomobilov, ki jih izvaja inštitut Euro NCAP, praznujejo 20 let. Od leta 1997 so v namen varnostnih testov, ki so neposredno bistveno izboljšali pasivno in aktivno varnost današnjih avtomobilov, razbili 1.800 avtomobilov. Testiranja so do danes stala 160 milijonov evrov. Po oceni Euro NCAP so s temi testi v 20 letih na cestah v Evropi rešili 78 tisoč življenj.

Ocene Euro NCAP danes tudi prodajajo avtomobile

Vlaganja v varnost so se v teh dveh desetletjih poplačala. Rezultati varnostnih trkov so postajali vse pomembnejši in preglasili začetne skeptike. Varnostna ocena je danes pomembno prodajno orodje, saj lahko kupci primerjajo varnostno kakovost novih avtomobilov. Pred testi Euro NCAP so morali namreč proizvajalci zadovoljiti le osnovna zakonska merila, varnostna kakovost takratnih avtomobilov pa ni bila javna.

Takšna usoda je čakala potnike v avtomobilih leta 1997. Pozneje so avtomobilski proizvajalci nove avtomobile razvijali tudi z mislijo na oceno pri varnostnih testih Euro NCAP. | Foto: EuroNCAP Takšna usoda je čakala potnike v avtomobilih leta 1997. Pozneje so avtomobilski proizvajalci nove avtomobile razvijali tudi z mislijo na oceno pri varnostnih testih Euro NCAP. Foto: EuroNCAP

Volvo S40 je prvi osvojil vse varnostne zvezdice

Leta 1997 so na prve teste zapeljali volkswagen pola in ford fiesto, ki sta oba dobila tri od takrat največ štirih zvezdic. Rover 100 je dobil eno zvezdico, renault clio, fiat punto, nissan micra in opel corsa pa dve. Ko so ocenili še zaščito pešcev, nobeno vozilo ni dobilo več kot dveh varnostnih zvezdic.

Številni avtomobilski proizvajalci so napadli teste Euro NCAP, češ da je nemogoče izdelati avtomobil, ki bi dobil vse štiri zvezdice. Toda še istega leta je volvo S40 postal prvi avtomobil, ki je na Euro NCAP dobil vse (takrat še štiri) zvezdice.

Prihodnje leto tudi ocene za zaščito kolesarjev

Od takrat je varnost v avtomobilih bistveno napredovala. Del serijske opreme so postali zračne blazine, sistem ESP, ABS, sistem za preverjanje tlaka v gumah in podobno.

Pri današnjih avtomobilih ne ocenjujejo le aktivne varnosti, temveč tudi sposobnost avtomobila, da se nesreči izogne. Velik poudarek je na asistenčnih sistemih in zaščiti pešcev, prihodnje leto bodo v oceno vključili tudi zaščito za kolesarje.

Ne spreglejte