Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
4. 11. 2016,
5.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60

1

Natisni članek

Citroen Prva vožnja

Petek, 4. 11. 2016, 5.30

6 let, 7 mesecev

Avtomobilska novost, ki snema promet in pomaga policiji

Prva vožnja: kako dober je novi citroën C3

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60

1

Novi C3 je značilni predstavnik Citroënove avtomobilske šole. Je privlačne oblike, drznejši od tekmecev, udoben in praktičen v mestu, toda tudi precej manj suveren na podeželskih cestah. Citroën želi z novim C3 pomladiti svoj krog kupcev. Mlade poleg barvitosti in drugačnosti nagovarja tudi s tehnološkimi rešitvami, kakršna je kamera, vgrajena v avtomobil.

Ali bo C3 postal prodajna uspešnica – v Sloveniji želijo z njim doseči drugo mesto znotraj lastne znamke in svoj delež v razredu mestnih avtomobilov povečati na 10 odstotkov – bo odvisno predvsem od njegove cene za slovenski trg. Ta bo uradno določena in znana šele v drugi polovici novembra. Dinamična zunanjost, drugačnost in tehnološka povezljivost so vsekakor korak bližje mlajšim kupcem, ki jih želi Citroën z novim C3 primarno privabiti.  | Foto: Gregor Pavšič Ali bo C3 postal prodajna uspešnica – v Sloveniji želijo z njim doseči drugo mesto znotraj lastne znamke in svoj delež v razredu mestnih avtomobilov povečati na 10 odstotkov – bo odvisno predvsem od njegove cene za slovenski trg. Ta bo uradno določena in znana šele v drugi polovici novembra. Dinamična zunanjost, drugačnost in tehnološka povezljivost so vsekakor korak bližje mlajšim kupcem, ki jih želi Citroën z novim C3 primarno privabiti. Foto: Gregor Pavšič

Video - Posnetek vožnje s kamero vgrajeno v citroena C3

Razpoložljivi motorji


C3 bo na voljo v 36 različnih barvnih kombinacijah karoserije in strehe. Navzven je avtomobil dinamičen in bolj drzen od večine tekmecev. Pri tem prednjači predvsem sprednji, manj pa zadnji del vozila. | Foto: Gregor Pavšič C3 bo na voljo v 36 različnih barvnih kombinacijah karoserije in strehe. Navzven je avtomobil dinamičen in bolj drzen od večine tekmecev. Pri tem prednjači predvsem sprednji, manj pa zadnji del vozila. Foto: Gregor Pavšič Citroënova glavna naloga je razširiti krog kupcev

Že ob naših prvih vtisih z novo generacijo citroena C3, ki smo jih zbirali na avtomobilskem salonu v Parizu, smo zapisali naslednje: oblikovno je to zagotovo poseben citroën, ki je oblikovno precej bolj moderen in simpatičen od predhodnika.

Drzen je predvsem sprednji del, Citroën pa pri C3 spodbuja predvsem zunanjo raznolikost ter barvitost. Na voljo je na primer 36 barvnih kombinacij karoserije in strehe. Glavna naloga oblikovalcev je bila približati avtomobil mlajši populaciji, saj so ga do zdaj kupovali predvsem starejši vozniki. Še posebej priljubljen je bil med ženskami. Takšna omejitev ni bila dobra za model, ki je vsaj v Sloveniji (za berlingom) drugi ali tretji najbolje prodajani citroën in ima globalno znotraj znamke okrog 18-odstotni delež.

Položaj za volanom je zelo dober. Sedeži so mehki in udobni, hvalimo tudi zasnovo usnjenega volanskega obroča in osnovno ergonomijo. | Foto: Gregor Pavšič Položaj za volanom je zelo dober. Sedeži so mehki in udobni, hvalimo tudi zasnovo usnjenega volanskega obroča in osnovno ergonomijo. Foto: Gregor Pavšič

Kamera ima sicer ločljivost le dveh milijonov točk, a kakovost slike je vseeno presenetljivo dobra. Video posnetki žal nimajo zvoka. | Foto: Gregor Pavšič Kamera ima sicer ločljivost le dveh milijonov točk, a kakovost slike je vseeno presenetljivo dobra. Video posnetki žal nimajo zvoka. Foto: Gregor Pavšič Dobro skrita kamera, ki ves čas začasno snema promet

Najbolj zanimiva tehnična rešitev novega C3 je vgrajena kamera za vetrobranskim steklom, ki ves čas spremlja oziroma začasno snema dogajanje na cesti. Voznik lahko s pritiskom na gumb shrani trenutno fotografijo, z daljšim pritiskom pa vključi snemanje.

Posnetki se hranijo na notranji pomnilnik z velikostjo 16 GB, vse posnetke in fotografije pa si voznik prek brezžične povezave in namenske aplikacije prenese na svoj mobilni telefon oziroma tablico. Posnetke je mogoče tam še obdelati in preprosto deliti tudi na socialna omrežja. Videoposnetek je lahko dolg največ minuto in pol, kamera žal ne snema zvoka.

Voznika kamera ne moti, saj je skrita za vzvratnim ogledalom, je pa treba z roko na slepo nekoliko tipati za gumbom. S kamero je torej mogoče ujeti zanimive trenutke v prometu. Vsak dan se v Sloveniji navsezadnje v povprečju zgodi od 40 do 50 prometnih nesreč.

Videoposnetki vožnje v zaledju Barcelone s kamero, ki je vgrajena v novega C3:

Posnetek trka, ki ima podatke o datumu, uri, koordinatah in hitrosti vožnje

Citroën tako odpira novo smer uporabe kamer v avtomobilih. Na eni strani je njena funkcija osnovno snemanje, ki ga sproži voznik oziroma sopotnik, še pomembnejša pa je lahko njegova varnostna funkcija. Ob trku oziroma prometni nesreči senzorji zaznajo nenaden pojemek, kamera pa shrani zadnjih 30 sekund posnetka pred nesrečo in še 60 sekund posnetka po njej. Zahvaljujoč vgrajenemu oddajniku GPS posnetek ves čas prikazuje tudi natančne koordinate vozila, datum in uro ter tudi trenutno hitrost.

Pri policiji pravijo, da so pri raziskovanju nastanka prometnih nesreč podobni videoposnetki lahko zelo koristni, policisti pa se sami odločijo, ali jih bodo v primeru uporabili kot dokaz ali ne. Bralci ankete na Siol.net ste sicer v dveh tretjinah zatrdili, da bi bili pripravljeni v avtomobil namestiti podobno kamero. 

Fotografije - prva vožnja citroena C3 v okolici Barcelone

Fotogalerija
1 / 28

Usnjeni dodatki dobro zakrivajo trdo in neugledno plastiko

Citroën je s številnimi posodobitvami novega C3 izdelal na platformi prejšnje generacije. Avtomobil je prav gotovo klasični predstavnik njihove avtomobilske šole. Sedeži so mehki in udobni, notranjost je oblikovana moderno. Nekateri dodatki, kot sta usnjen ročaj na vratih in usnjeno oblazinjenje, avtomobilu dajeta tudi pridih prestiža in obenem zakrivata precejšnjo količino trde in grobe plastike v notranjosti. Na eni strani torej francoski šarm, na drugi sicer velik sovoznikov predal, ki pa se odpira trdo in prav nič uglajeno.

Mestni citroën sprejme tri otroške sedeže in po tej plati premaga celo družinske enoprostorce

Voznik sedi udobno, položaj za volanom je zelo dober. Pri sovoznikovem sedežu bi si želeli nastavljivost sedeža po višini, zato pa tam hvalimo sidrišča isofix za otroške sedeže. Voznica oziroma mama lahko torej z razmeroma majhnim C3 pelje otroke v treh otroških sedežih, kar ne velja niti za vse srednje velike družinske enoprostorce.

Cena avtomobila za Slovenijo še ni znana. Od nje bo tudi v največji meri odvisen uspeh novega C3 na slovenskem trgu. Uvoznik oziroma glavni trgovec si želi mesečno fizičnim strankam prodati okrog 40 avtomobilov, na letni ravni torej od 400 do 500. To bi C3 v celotni slovenski prodaji Citroena postavilo na drugo mesto, uspešnejši je le še berlingo. | Foto: Gregor Pavšič Cena avtomobila za Slovenijo še ni znana. Od nje bo tudi v največji meri odvisen uspeh novega C3 na slovenskem trgu. Uvoznik oziroma glavni trgovec si želi mesečno fizičnim strankam prodati okrog 40 avtomobilov, na letni ravni torej od 400 do 500. To bi C3 v celotni slovenski prodaji Citroena postavilo na drugo mesto, uspešnejši je le še berlingo. Foto: Gregor Pavšič

Udoben in praktičen v mestih, na podeželskih cestah pa uživanja v ovinkih ne omogoča

C3 je prav gotovo namenjen predvsem vožnji v urbanem okolju. V mestu prideta prav zelo mehko nastavljen volanski sistem, prav tako tudi precej majhen obračalni krog. Mehak volan omogoča preprosto manevriranje po mestnih ulicah, dobra je tudi preglednost, ki jo dopolnjuje še vzvratna kamera. Mehkejše podvozje prav tako poudarja njegovo udobje in na tem področju so pri Citroënu zagotovo naredili veliko za poudarjanje svojih tradicionalnih načel oziroma adutov.

Veliko manj suveren je C3 na zavitih cestah, še posebej na asfaltu slabše kakovosti. Tudi počasna vožnja zaradi nagibanja in dejstva, da na primer nad sovoznikovimi vrati ni držala, ni posebno prijetna. Morebitni kupci C3 tudi ne pričakujejo dinamične vožnje skozi ovinke, kjer je večina avtomobilske konkurence – začenši z razredno prodajno prvakinjo ford fiesto – vozniško precej bolj prepričljiva. Ponavljamo, značilni kupec citroëna bo to pripombo spregledal, saj se je navajen voziti drugače. Mehak volan, ki se izkaže v mestu, med ovinki vozniku ne omogoča pravih povratnih informacij in občutka.

Zaščita airbump je zaščitni znak tudi novega C3. Oblikovno so nekoliko lepše, manj izrazite in delno celo barvite kot v citroënu C4 cactus. Zaščite stranskih delov avtomobila niso serijske, so se pa za zdaj izkazale za dobro zaščito pred neizogibnimi udarci v vrata na parkiriščih. Sestavlja jih šest zračnih žepov, ki se najbolje izkažejo prav v urbanem okolju. | Foto: Gregor Pavšič Zaščita airbump je zaščitni znak tudi novega C3. Oblikovno so nekoliko lepše, manj izrazite in delno celo barvite kot v citroënu C4 cactus. Zaščite stranskih delov avtomobila niso serijske, so se pa za zdaj izkazale za dobro zaščito pred neizogibnimi udarci v vrata na parkiriščih. Sestavlja jih šest zračnih žepov, ki se najbolje izkažejo prav v urbanem okolju. Foto: Gregor Pavšič

Sredinska konzola je minimalistično prečiščena. Pod sedempalčnim zaslonom na dotik, ki bo del vseh paketov opreme z izjemo osnovnega, je le še pet gumbov. Pogrešamo fizični gumb za nastavljanje klimatske naprave. Ta gumb bi voznik potreboval precej pogosteje kot gumb za vklop gretja zadnjega stekla. Infozabavni vmesnik omogoča tudi zrcaljenje mobilnih aplikacij, zato bo marsikateri voznik raje uporabljal hitrejši navigacijski sistem s svojega pametnega telefona.  | Foto: Gregor Pavšič Sredinska konzola je minimalistično prečiščena. Pod sedempalčnim zaslonom na dotik, ki bo del vseh paketov opreme z izjemo osnovnega, je le še pet gumbov. Pogrešamo fizični gumb za nastavljanje klimatske naprave. Ta gumb bi voznik potreboval precej pogosteje kot gumb za vklop gretja zadnjega stekla. Infozabavni vmesnik omogoča tudi zrcaljenje mobilnih aplikacij, zato bo marsikateri voznik raje uporabljal hitrejši navigacijski sistem s svojega pametnega telefona. Foto: Gregor Pavšič

V notranjosti je sicer veliko plastike, a vseeno hvalimo dodatke kot je usnjen ročaj na vratih. | Foto: Gregor Pavšič V notranjosti je sicer veliko plastike, a vseeno hvalimo dodatke kot je usnjen ročaj na vratih. Foto: Gregor Pavšič

Oblikovno se novi C3 v marsičem zgleduje po citroënu C4 cactus. Avtomobil pa vendarle ni usmerjen tako varčevalno. Na zadnjih steklih je na primer mogoče odpreti okna.  | Foto: Gregor Pavšič Oblikovno se novi C3 v marsičem zgleduje po citroënu C4 cactus. Avtomobil pa vendarle ni usmerjen tako varčevalno. Na zadnjih steklih je na primer mogoče odpreti okna. Foto: Gregor Pavšič

Osnovni tehnični podatki in razpoložljivi motorji:

 

puretech 68

puretech 82

puretech 100

blueHDi 75

blueHDi 100

Dolžina

3.996 mm

Širina

2.009 mm

Medosna razdalja

2.540 mm

Prtljažnik:

300 l

Masa

980 kg

980 kg

1.050 kg

1.090 kg

1.090 kg

Gorivo

Bencin

Bencin

Bencin

Dizel

Dizel

Motor

3-valjni, 1.199 cm3; atmosferski; 50 kW/95 Nm

3-valjni, 1.199 cm3; atmosferski; 60 kW/118 Nm

3-valjni, 1.199 cm3; turbokompresor; 81 kW/205 Nm

4-valjni, turbodizelski motor; 55 kW/233 Nm

4-valjni, turbodizelski motor; 73 kW/254 Nm

Menjalnik

petstopenjski ročni

Najvišja hitrost, pospešek

164 km/h, 15,9 s do 100 km/h

173 km/h, 14,6 s do 100 km/h

188 km/h, 10,9 s do 100 km/h

174 km/h, 15,1 s do 100 km/h

185 km/h, 11,9 s do 100 km/h

Ne spreglejte