Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 2. 2019,
4.00

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,30

Natisni članek

cesta Islandija

Nedelja, 3. 2. 2019, 4.00

5 let, 2 meseca

Avanturisti? To je vozniška poslastica za vas. #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,30

Islandija ima le eno glavno cesto, ki v celoti obkroži ta otok. Hringvegur oziroma route 1 lahko teoretično prevozimo v 17 urah, a zaradi številnih naravnih znamenitosti priporočamo, da potovanje raztegnete vsaj na teden dni. V toplejših mesecih bodo na svoj račun prišli tudi vozniški navdušenci, ki ljubijo popoln asfalt in vrhunske zavoje, v vmesnih postankih pa uživali ob pogledih na aktivne ognjenike, modro obarvane ledene gore, prečudovite slapove in v nočnih urah občudovali mistični severni sij.

Voznika poleg osupljive pokrajine čakajo še številni čudoviti cestni odseki. Vsak, ki bo obkrožil otok, bo prevozil še številne ozke predore, stare lesene mostove in nekaj kilometrov po makadamu. | Foto: Guide to Iceland Voznika poleg osupljive pokrajine čakajo še številni čudoviti cestni odseki. Vsak, ki bo obkrožil otok, bo prevozil še številne ozke predore, stare lesene mostove in nekaj kilometrov po makadamu. Foto: Guide to Iceland 1.332 kilometrov vozniške in čutne ekstaze

Marsikdo sanja o potovanju, ki ne bo napolnilo le albuma s slikami, temveč bo o svoji izkušnji sanjal še vrsto let. Islandska glavna cesta Hringvegur obkroži celoten otok in je edina ter najpomembnejša glavna cesta na tem severnem otoku. Kar 98 odstotkov ceste je asfaltirane in opremljene z dvema pasovoma. Več pazljivosti je potrebne le pri vožnji čez stare mostove, ki so v večini le enosmerni in izdelani iz lesa ali železa. Med vožnjo je morda še bolj kot na druge udeležence v prometu treba paziti na številne živali - ovce, krave, konje in ptiče.

Čeprav je krožna cesta odlično vzdrževana, na uradni strani, kjer prikazujejo vse turistične znamenitosti Islandije, priporočajo uporabo avtomobila s štirikolesnim pogonom. Inženirji so cesto sicer pametno speljali ob vseh pomembnejših turističnih atrakcijah, a še vedno je treba velikokrat zapeljati na brezpotje, ki je v večini primerov mokro, spolzko in skalnato.

Avtocesta Coquihalla
Avtomoto Kanadska avtocesta Coquihalla: sneg in led že več kot 30 let poganjata strah v kosti voznikov
Avtomoto Atlantska cesta: norveški gradbeni podvig stoletja

Cesto za zgradili pred 45 leti

Gradnjo ceste so zaključili leta 1974 in jo slavnostno odprli, ko je prvič stekel promet čez najdaljši most na Islandiji, ki prečka reko Skeiðará. Odprtje krožne ceste se je sovpadalo s 1.100. obletnico prve poselitve otoka.

Da cesta ni primerna le za avanturiste in obiskovalce naravnih znamenitosti Islandije, potrjuje kar nekaj vozniško odličnih zavojev, ki bodo navdušili tudi vozniške romantike. Adrenalinske odvisnike bodo poleg plezanja na ognjenik ali vrh slapu navdušili tudi številni ozki predori, vožnja po strminah ali hitro spreminjajoče se vreme. Še posebej pozimi, ko je na Islandiji večino dneva temačno, se vreme lahko spremeni v nekaj minutah in določeni del otoka zajame snežni metež.

Skoraj vsakdanji pojav - severni sij je viden kar med vožnjo. | Foto: Guide to Iceland Skoraj vsakdanji pojav - severni sij je viden kar med vožnjo. Foto: Guide to Iceland

Ko so odprli najdaljši most, se je leta 1974 uradno zaključila tudi gradnja krožne ceste. | Foto: Guide to Iceland Ko so odprli najdaljši most, se je leta 1974 uradno zaključila tudi gradnja krožne ceste. Foto: Guide to Iceland

Večino časa je omejitev 90 kilometrov na uro

Na skoraj celotnem odseku (razen v bližini mest in v mestih) je hitrost omejena na 90 kilometrov na uro oziroma 80 kilometrov na uro na makadamskem odseku. Morda tudi zaradi normalnih omejitev hitrosti promet poteka izredno tekoče, nekaj več prometa pa je le v okolici glavnega mesta Reykjavík, kjer je dnevno na cesti od pet do deset tisoč avtomobilov. Na drugih cestah je dnevno le okoli sto avtomobilov.

Celotno cesto bi lahko prevozili v 17 ali 18 urah, a številni priporočajo, da si za izlet po krožni cesti vzamete vsaj deset dni. | Foto: Celotno cesto bi lahko prevozili v 17 ali 18 urah, a številni priporočajo, da si za izlet po krožni cesti vzamete vsaj deset dni.

Ne spreglejte