Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Nedelja,
12. 2. 2017,
7.29

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Natisni članek

Športni Avtomoto Audi Audi A3 Avtosalon Ženeva 2017

Nedelja, 12. 2. 2017, 7.29

6 let, 7 mesecev

Napoved nove različice modela:

Audi RS3 sportback – najmočnejši petvaljnik na svetu ga požene do 280 kilometrov na uro #video

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88
Audi RS 3 Sportback | Foto Audi

Foto: Audi

V Ingolstadtu so za ljubitelje športne vožnje pripravili najmočnejšo različico svoje petvratne kombilimuzine A3. Novi audi RS3 sportback z najmočnejšim serijskimi petvaljnikom na svetu do stotice pospeši v 4,1 sekunde in doseže najvišjo hitrost 280 kilometrov na uro.

Petvaljni tehnični dragulj s 400 "konji"

Svojo super zmogljivo petvratno RS trojko bo Audi predstavil kupcem v začetku marca na salonu v Ženevi. V limuzinski izvedbi je premiero doživel lansko jesen v Parizu. Športnik bo na ceste zapeljal avgusta letos, v Nemčiji pa se bo cenik začel pri 54.600 evrih. | Foto: Audi Svojo super zmogljivo petvratno RS trojko bo Audi predstavil kupcem v začetku marca na salonu v Ženevi. V limuzinski izvedbi je premiero doživel lansko jesen v Parizu. Športnik bo na ceste zapeljal avgusta letos, v Nemčiji pa se bo cenik začel pri 54.600 evrih. Foto: Audi Za prepričljivimi zmogljivostmi novega RS3 stoji pravi tehnični biser s 40-letno zgodovino, 2,5-litrski motor TFSI s petimi valji in 294 kilovati ter kar 480 njutonmetri navora, ki so na voljo od 1.700 pa vse do 5.850 vrtljajev v minuti. Inženirji so v primerjavi s predhodnikom moč povečali za 33 kilovatov, zaradi še izdatnejše uporabe aluminija (okrov motorne gredi) je motor za 26 kilogramov lažji kot predhodnik, kar seveda pozitivno vpliva na vodljivost in oprijem na sprednji osi.

Ta stroj je seveda dovolj zmogljiv, da na željo kupca elektronsko omejitev najvišje hitrosti z 250 kilometrov na uro povečajo na 280 kilometrov na uro. Iz popolnega mirovanja do hitrosti sto kilometrov na uro pa se RS3 zahvaljujoč temu motorju in pogonu quattro izstreli v vsega 4,1 sekunde, desetinko hitreje kot mercedes A45 AMG 4matic in skoraj pol sekunde hitreje kot BMW M2. Pri Audiju ob silovitosti potiska tega stroja obljubljajo še čustveno zvočno spremljavo, značilno za pet valjev.


Video: Kaj zna in zmore audi RS sportback?

Zgodba o Audijevem legendarnem motorju: od pionirja tehnike do pošasti iz petih valjev


V notranjosti so materiali in podoba podrejeni športni eleganci. Avtomobil je opremljen z najsodobnejšimi vozniškimi pripomočki, med katerimi sta tudi asistent pilotirane vožnje v zastojih (do 65 km/h) in mobilni vmesnik LTE. Ta omogoča internetni dostop in posledično na primer realni prikaz navigacijskih podatkov v pogledih Google Earth in Google Street View.  | Foto: Audi V notranjosti so materiali in podoba podrejeni športni eleganci. Avtomobil je opremljen z najsodobnejšimi vozniškimi pripomočki, med katerimi sta tudi asistent pilotirane vožnje v zastojih (do 65 km/h) in mobilni vmesnik LTE. Ta omogoča internetni dostop in posledično na primer realni prikaz navigacijskih podatkov v pogledih Google Earth in Google Street View. Foto: Audi Za boljšo pripravo energijske mešanice zraka in goriva ta motor TFSI uporablja dvojni vbrizg v sesalne cevi oziroma izgorevalno komoro. Na izpušni strani motorja pa Audijeva tehnologija valvelift nadzoruje oziroma prilagodi čas odpiranja izpušnih ventilov glede na položaj stopalke za plin in števila vrtljajev motorja.

S tem dosežejo bolj spontano odzivnost in visoko stopnjo vlečne moči tudi pri polni obremenitvi ter obenem zelo zmerno porabo goriva v območju nizke in srednje obremenitve motorja. V povprečju naj bi ta petvaljnik po tovorniških meritvah porabil 8,3 litra goriva na sto kilometrov in za seboj na prevoženi kilometer pustil 189 gramov CO2.

Audi RS3 sportback bo po besedah inženirjev ljubiteljem športne vožnje ponudil izredno čustveno in dinamično vozno izkušnjo, za katero bosta poskrbela trenutno najmočnejši serijski petvaljnik na svetu s 400 "konji" in stalni štirikolesni pogon quattro. Svoje mišice tekmecu BMW M2 z Bavarske in mercedesu A45 AMG iz Stuttgarta kaže tudi z ostrejšo podobo.   | Foto: Audi Audi RS3 sportback bo po besedah inženirjev ljubiteljem športne vožnje ponudil izredno čustveno in dinamično vozno izkušnjo, za katero bosta poskrbela trenutno najmočnejši serijski petvaljnik na svetu s 400 "konji" in stalni štirikolesni pogon quattro. Svoje mišice tekmecu BMW M2 z Bavarske in mercedesu A45 AMG iz Stuttgarta kaže tudi z ostrejšo podobo. Foto: Audi

Quattro in sedemstopenjski menjalnik S tronic

Poleg agresivnejše podobe z značilno RS-masko avtomobil samozavestno držo podčrtuje še s povečano širino kolotekov (20 mm), avtomobil pa je na športnem podvozju postavljen za 2,5 centimetra bližje k asfaltu.  | Foto: Audi Poleg agresivnejše podobe z značilno RS-masko avtomobil samozavestno držo podčrtuje še s povečano širino kolotekov (20 mm), avtomobil pa je na športnem podvozju postavljen za 2,5 centimetra bližje k asfaltu. Foto: Audi Vozno izkušnjo močnega stroja plemenitita sedemstopenjski menjalnik S tronic z dvojno sklopko, ki pri ročnem prestavljanju dovoljuje doseg najvišjih vrtljajev, in stalni štirikolesni pogon quattro, ki moč in navor spremenljivo deli med obe osi, glede na razmere pod kolesi. Za hipen prenos navora na zadnji kolesi skrbi elektro-hidravlična lamelna sklopka. Pri izrazito športni vožnji se hitro in pogosteje velik delež navora prenese na zadnji kolesni par.

Visoki stopnji športnosti je prilagojen tudi sistem za nadzor stabilnosti vozila ESC, ki deluje zelo selektivno, kar pomeni, da vozniku dopušča svobodo izkušnje RS in hkrati poseže v dogajanje, ker bi fizika lahko resno ogrozila izgubo stabilnosti in oprijema. Vse skupaj – delovanje pogona, športnega vzmetenja, krmiljenja in delovanje menjalnika – nadzira sistem Audi drive select.

Vozniški romantiki se bodo razveselili prav posebnega sklopa merilnikov RS-zaslona: štoparice, indikatorja tlaka prisilnega polnjenja (turbina), merilnika temperature olja, merilnika G-sile pospeškov in pojemkov ter prikazovalnika gibanja navora. | Foto: Audi Vozniški romantiki se bodo razveselili prav posebnega sklopa merilnikov RS-zaslona: štoparice, indikatorja tlaka prisilnega polnjenja (turbina), merilnika temperature olja, merilnika G-sile pospeškov in pojemkov ter prikazovalnika gibanja navora. Foto: Audi

Del serijske opreme so tudi 19-palčna aluminijasta platišča z nizkopresečnimi gumami dimenzij 235/35. Dvomov s 310-milimetrskim premerom kolutov ne puščajo zavore, ki so na željo lahko tudi karbonsko-kermične sestave.  | Foto: Audi Del serijske opreme so tudi 19-palčna aluminijasta platišča z nizkopresečnimi gumami dimenzij 235/35. Dvomov s 310-milimetrskim premerom kolutov ne puščajo zavore, ki so na željo lahko tudi karbonsko-kermične sestave. Foto: Audi

Opcijsko je audi RS3 sportback lahko opremljen s pametnimi matričnimi žarometi LED. Za aerodinamični oprijem pri velikih hitrostih skrbijo dodatni usmerjevalci zraka in velik difuzor na zadku avtomobila, ki elegantno objema oba ovalna zaključka simfonično nadarjenega izpušnega sistema. | Foto: Audi Opcijsko je audi RS3 sportback lahko opremljen s pametnimi matričnimi žarometi LED. Za aerodinamični oprijem pri velikih hitrostih skrbijo dodatni usmerjevalci zraka in velik difuzor na zadku avtomobila, ki elegantno objema oba ovalna zaključka simfonično nadarjenega izpušnega sistema. Foto: Audi

Video: Kaj zna in zmore audi RS sportback?

Ne spreglejte