SiolNET. Avtomoto Novice
0,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Apple in BMW bosta voznikom ponudila to novost

0,08

termometer

Apple in BMW digitalni ključ
Apple in BMW sta razvila sistem digitalnega ključa, ki lastniku avtomobila omogoča odklep in zagon s pomočjo pametnega telefona iPhone. Foto: Apple

Apple je na svoji konferenci za razvijalce, ki poteka po spletu, razkril novi operacijski sistem iOS 14 in z njim prikazal tudi novo funkcijo – digitalni ključ. Lastniki Applovih telefonov in pametnih ur bodo tako lahko na podprtih modelih (trenutno le pri znamki BMW) preprosto in varno odklenili svoj avto le s svojo pametno napravo.

S prihodom novega operacijskega sistema prihaja tudi posodobljena platforma Apple Carplay, ki ne prinaša velikih novosti. Uporabnik si bo lahko spremenil ozadje in na voljo bodo nekatere nove aplikacije. Največja novost je prihod digitalnega ključa, ki bo razveselila predvsem lastnike prenovljene serije BMW 5.

BMW in Mercedes-Benz Avtomoto BMW in Mercedes: konec skupnega razvoja tehnologij

Avtomobilski ključ postaja preteklost

Pri Applu sicer niso odkrili tople vode, saj nekateri proizvajalci že razvijajo ali celo že ponujajo takšne rešitve, a vseeno bo zaradi Trenutno je Applov digitalni ključ na voljo le za prenovljeno serijo 5. Funkcija bo omogočena tudi za druge modele, ki bodo izdelani po 1. juliju 2020. Trenutno je Applov digitalni ključ na voljo le za prenovljeno serijo 5. Funkcija bo omogočena tudi za druge modele, ki bodo izdelani po 1. juliju 2020. Foto: Apple same prepoznavnosti znamke ta tehnologija zdaj postavljena nekoliko bolj pred oči javnosti. Za delovanje je potreben iPhone ali pametna ura z vgrajenim čipom NFC. Lastnik bo tako telefon ali uro prislonil h kljuki, avtomobil se bo odklenil in voznik mora telefon odložiti v predal za polnjenje. Le takrat bo možen zagon vozila s pomočjo vgrajenega stikala za zagon.

Apple je sistem razvijal skupaj z BMW, zato bo digitalni ključ za zdaj deloval le na prenovljeni seriji 5. Pri Applu so hkrati potrdili, da razvijajo naslednjo generacijo avtomobilskih ključev na osnovi čipa U1, ki zaznava okolico in bo omogočal odklep avtomobila tudi, če bo telefon v žepu ali torbi.

Lastnik bo lahko ključ delil še s petimi drugimi uporabniki. Kodo ključa bo preprosto kopiral na drugi telefon in s tem omogočil dostop do avtomobila. Nosilec digitalnega ključa bo lahko drugim uporabnikom omejil moč motorja, najvišjo hitrost in celo glasnost radia.

Kaj se zgodi, ko se telefon izprazni?

Digitalni ključ bo na voljo tudi za druge modele znamke, ki bodo izdelani po 1. juliju. Lastniki precej novega iPhona (XR, XS ali novejši) bodo lahko s telefonom ali Applovo uro pete generacije odklepali svoje vozilo v 45 državah sveta.

Kaj pa, ko je telefon prazen? Pri Applu pravijo, da bo vozilo mogoče odkleniti še pet ur po tem, ko se bo telefon zaradi izpraznjene baterije ugasnil. Po tem času bo avtomobil mogoče odkleniti z običajnim ključem oziroma bo treba vsaj malo napolniti baterijo pametnega telefona.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin