SiolNET. Avtomoto Novice
1,73

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Električna mazda 5 inštituta Metron prevozila sto tisoč kilometrov

Andrej Pečjak z novim mejnikom v Sloveniji podira tabuje

1,73

termometer

Andrej Pečjak je z električnim avtomobilom lastne predelave prevozil že sto tisoč kilometrov, baterijski sklop pa mu še vedno zagotavlja približno enak doseg kot ob izdelavi pred dvema letoma.

Andrej Pečjak z ženo ob električnem vozilu metron 7 Andrej Pečjak z ženo ob električnem vozilu metron 7 Foto: Metron inštitut

Intervju - Andrej Pečjak

Nov Pečjakov rekord: 826 kilometrov brez vmesnega polnjenja baterije

Rekordni doseg z enim polnjenjem

Andreja Pečjaka poznamo kot pionirja elektromobilnosti v Sloveniji, v mednarodnem prostoru pa se je dokazal predvsem z lastnim predelanim električnim vozilom metron 7 na osnovi mazde 5. Z njo je pred leti postavil takrat največji doseg električnega vozila z enim polnjenjem. Do danes je Pečjak s tem avtomobilom prevozil že sto tisoč kilometrov.

Baterijo zelo redko stoodstotno napolni

"Po dveh letih uporabe za namene razvoja je doseg še vedno ostal približno enak, to je od 400 do 700 kilometrov. To dokazuje, da je dobro imeti baterijo večje kapacitete. Do danes nisem še skoraj nikoli polnil baterije od 0 do 100 odstotkov, temveč uporabljam baterijo od 35 do 85 odstotkov napolnjenosti. Avtomobil ima dve stopnji polnjenja, po prvi le do 88 odstotkov in po drugi do 99 odstotkov. Polno polnjenje uporabljamo redko, saj vsak dan ne vozimo neprekinjeno 400 kilometrov," je ob svojem mejniku povedal Pečjak.

Dodal je, da so v baterijski sklop vgradili stare baterijske celice, ki so večinoma letnik 2011. Leta 2014 je bilo ob gradnji sklopa novih le okrog 20 odstotkov baterijskih celic.

Pečjak je leta 2015 z metronom 7 prevozil več kot 800 kilometrov brez vmesnega polnjenja. Lani je ta dosežek izboljšala ekipa voznikov iz Italije, ki ji je s teslo S uspelo z enim polnjenjem preseči mejo tisoč prevoženih kilometrov. V tej ekipi je kot voznik sodeloval tudi zamejski Slovenec Adriano Ruchini, ki trenutno živi v Sloveniji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 68
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin