Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
16. 8. 2017,
4.34

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

Natisni članek

Adriano Ruchini Tesla električni avtomobili

Sreda, 16. 8. 2017, 4.34

6 let, 6 mesecev

Od leta 2013 je na elektriko prevozil skoraj 300 tisoč kilometrov

Slovenec, ki je s teslo postavil svetovni rekord in se z njo peljal vse do Moskve

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53
Tesla S Ljubljana Adriano Ruchini | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Adriano Ruchini je imel prvo teslo v Italiji in deveto v Evropi, pred kratkim je postavil svetovni rekord v dosegu električnega avtomobila. Poslovnež s slovenskimi koreninami prihaja iz Gorice, govori tekoče slovensko in živi v Lokvah pri Novi Gorici.

Adriano Ruchini je predsednik italijanskega podjetja Minerva. Leta 2011 je nagrado za inovacije dobil tudi s strani takratnega italijanskega predsednika Giorgia Napolitana. | Foto: Gregor Pavšič Adriano Ruchini je predsednik italijanskega podjetja Minerva. Leta 2011 je nagrado za inovacije dobil tudi s strani takratnega italijanskega predsednika Giorgia Napolitana. Foto: Gregor Pavšič Ko je človek prvič pristal na Luni, je bil Adriano Ruchini star deset let. Dogodke je po televiziji spremljal osupel in se odločil, da slavnim ameriškim astronavtom pošlje pismo s prošnjo po avtogramu. Na pošiljko je že skoraj pozabil, ko je tri mesece pozneje iz ZDA prejel pismo z njihovimi podpisi.

Že takrat so ga privabljale inovacije, nove tehnološke stvari in tudi skrb za prihodnost okolja. Že pred 15 leti se je okrog vozil s seagwayem, prihodnost pogonskih virov pri avtomobilih je z nastankom Tesle videl pri električnih avtomobilih.

S teslo S P90 je Ruchini lani odpotoval na Nordkapp, letos pa opravil z zanimivo vožnjo proti Rusiji in Gruziji. Prvo teslo S je vplačal že leta 2009 in jo dobil štiri leta pozneje. | Foto: Gregor Pavšič S teslo S P90 je Ruchini lani odpotoval na Nordkapp, letos pa opravil z zanimivo vožnjo proti Rusiji in Gruziji. Prvo teslo S je vplačal že leta 2009 in jo dobil štiri leta pozneje. Foto: Gregor Pavšič

S teslo se je vozil prvi v Italiji in deveti v Evropi

"Videti je bilo povsem noro. Žal je bilo obenem mogoče slutiti, da jim ne bo uspelo. Pred slabimi desetimi leti so bili na robu bankrota. Jaz sem že leta 2009 vplačal denar za njihov avtomobil. V Freemont sem odpotoval na predstavitev beta različice poznejšega modela S, tam nas je bilo zelo malo Evropejcev, toda vredno je bilo vztrajati. Tesla je preživela, jaz pa sem svoj prvi njihov avtomobil dobil leta 2013. Imel sem jo prvi v Italiji in deveti v Evropi," nam je ob obisku Ljubljane povedal italijanski poslovnež s slovenskimi koreninami, ki tudi tekoče govori slovensko in danes živi v Lokvah pri Novi Gorici.

Danes se vozi že s svojo drugo teslo S. Do zdaj je z obema avtomobila prevozil od 280 do 300 tisoč kilometrov. Ko smo se srečali v Ljubljani, se je z njo ravno pripeljal iz Budimpešte. Lani je bil z njo na Nordkappu. V osmih dneh je med potjo na sever Evrope prevozil okrog deset tisoč kilometrov.

Bil je del ekipe, ki je postavila svetovni rekord v dosegu električnega avtomobila

Letos je odmevala njegova vožnja iz Gorice vse do Moskve in nato še 1.500 kilometrov naprej proti Gruziji. Čeprav je s teslo zavil v države, kjer je elektromobilnost še popoln tabu, mu je kljub temu uspelo. Ruchini je bil kot voznik prav tako del italijanske ekipe, ki je pred kratkim postavila svetovni rekord v dosegu serijskega električnega avtomobila z enim polnjenjem. Prevozili so 1.078 kilometrov.

Ruchini je bil med vozniki, ki so nedavno s teslo S postavili svetovni rekord v dosegu električnega avtomobila z enim polnjenjem. | Foto: Tesla Club Italia Ruchini je bil med vozniki, ki so nedavno s teslo S postavili svetovni rekord v dosegu električnega avtomobila z enim polnjenjem. Foto: Tesla Club Italia

Vožnja do Rusije in Gruzije s simboliko Evrope odprtih mej

"S prijateljem sva proti Rusiji štartala s Trga Evrope na rojstni dan Nikole Tesle. Vožnja je imela tudi simboličen pomen. Sem zagovornik Evrope odprtih mej in tudi nase gledam kot na državljana Evrope. Ni mi všeč pogled na dolge kolone na zunanjih mejah Evropske unije. Odprte meje so tudi osnova za razvoj in inovacije," nam je povedal Ruchini.

"Vožnja proti Rusiji? Še najlažje se je bilo pripeljati do Moskve. Tam imajo edino pravo polnilnico v zasebnem golf klubu, ki je v lasti Romana Abramoviča. Po državi so najrazličnejši tipi polnilnic, močno je nihala tudi jakost električnega toka. Z nekaj predpriprave in iznajdljivosti nama je uspelo. Težje je bilo naprej. Belorusija je kot črna luknja v Evropi. Predstavljajo se kot odprta država, kar sploh ni res. Tudi vizum sva potrebovala. Pravila niso jasna in nekajkrat sva tvegala, da končava v zaporu. Toda po opravljeni vožnji so bili občutki lepi. Dokazali smo, da je mogoče tako pot prevoziti tudi zgolj z elektriko," je dejal 58-letni Ruchini.

Med vožnjo proti Gruziji in nazaj mu je uspelo enkrat z enim polnjenjem prevoziti kar 550 kilometrov. Povprečna poraba je znašala le 16 kilovatnih ur na sto prevoženih kilometrov.

Države, ki živijo od nafte, med največjimi vlagatelji v elektromobilnost

Ruchini rad poudarja primer Dubaja oziroma Združenih arabskih emiratov. Čeprav so med glavnimi izvozniki nafte, pospešeno razvijajo prisotnost električnih polnilnic in avtomobilov. Po ulicah Dubaja bo kmalu vozilo več sto električnih taksijev Tesle. Podoben primer je Norveška, ki ji je uspelo bogastvo iz nafte pretvoriti v odlične pogoje za razvoj elektromobilnosti in izboljševanje kakovosti življenja.

"Še pred nekaj leti je bila elektromobilnost videti nemogoča. Tudi danes mnogi proizvajalci radi izpostavljajo težave. Omejitve trenutno seveda so, toda elektromobilnosti bo hitro, morda še hitreje, kot si predstavljamo, uspelo prodreti. Zanimanje ljudi obstaja, kar kažejo rezervacije nove tesle. Na cestah je že zelo konkurenčen tudi novi chevrolet bolt, letos jeseni prihaja novi nissan leaf. Slovenija je kar napredna s številom polnilnic. Žal mi je, da so ob avtocesti vse hitre električne polnilnice pod nadzorom Petrola. Polnjenje je tam kar drago. Tiste, ki o električnem avtomobilu razmišljajo zgolj z ekonomskega vidika, lahko to odvrne od nakupa."

Ne spreglejte