Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
7. 8. 2017,
4.39

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,68

3

Natisni članek

svetovni rekord doseg električni avtomobil Andrej Pečjak Tesla

Ponedeljek, 7. 8. 2017, 4.39

6 let, 7 mesecev

Svetovni rekord dosega električnega vozila: Italijani s teslo vozili 1.078 kilometrov

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,68

3

Tesla rekord Italija | Foto Tesla Club Italia

Foto: Tesla Club Italia

Italijani so postavili svetovni rekord v prevoženi razdalji z enim polnjenjem električnega avtomobila. S teslo S so v 29 urah brez polnjenja prevozili 1.078 kilometrov in porabili energijo, ki je primerljiva z osmimi litri bencina. Nekdanji svetovni rekorder Andrej Pečjak: "Čestitke, a vozijo naj z realno hitrostjo."

Zapečatena odprtina za polnjenje baterije tesle S 100 D. | Foto: Tesla Club Italia Zapečatena odprtina za polnjenje baterije tesle S 100 D. Foto: Tesla Club Italia Brez polnjenja so vozili 29 ur in dosegli povprečno hitrost 40 kilometrov na uro

Rekord so s teslo model S 100D dosegli člani italijanskega kluba lastnikov vozil znamke Tesla. Rekordno razdaljo so prevozili na podeželskih cestah v okolici Salerna na jugu Italije. Uporabili so povsem serijski avtomobil, ki je imel nameščene gume z nizkim kotalnim uporom. Razdaljo dobrih tisoč kilometrov so prevozili v 29 urah, po koncu vožnje pa zabeležili skupno povprečno hitrost 40 kilometrov na uro. Vožnji je sledil tudi pooblaščeni italijanski notar, ki je bedel nad zapečateno odprtino za polnjenje baterije.

Statistika več kot tisoč kilometrov dolge vožnje, ki je trajala 29 ur. | Foto: Tesla Club Italia Statistika več kot tisoč kilometrov dolge vožnje, ki je trajala 29 ur. Foto: Tesla Club Italia

Dosežek mogoč tudi zaradi visokega energijskega izkupička elektromotorja

Za prevoženih 1.078 kilometrov je italijanska tesla potrebovala 98,4 kilovatnih ur električne energije, kar je primerljivo s porabo osmih litrov bencina v klasičnem avtomobilu z motorjem z notranjim izgorevanjem.

»Tak dosežek smo dosegli tudi zaradi asistenčnega sistema polsamodejne vožnje, ki nam je pomagal avto držati enakomerno na sredini prometnega pasu. Prav tako pa dosežek ne bi bil mogoč brez odličnega izkoristka eletktromotorja, ki izkoristi kar okrog 95 odstotkov vse električne energije. Najboljši izkoristki klasičnih vozil z motorjem z notranjim izgorevanjem znašajo kvečjemu okrog 30 odstotkov,« je povedal Luca Del Bo, predsednik italijanskega kluba.

Prejšnji rekord so prav tako s teslami postavili v Belgiji, kjer so uspeli z enim polnjenjem prevoziti 901,2 kilometra.

Andrej Pečjak je z inštitutom Metron pionir slovenske elektromobilnosti. | Foto: Matej Leskovšek Andrej Pečjak je z inštitutom Metron pionir slovenske elektromobilnosti. Foto: Matej Leskovšek Andrej Pečjak: Voziti bi morali tako hitro, da ne bi ovirali ostalih udeležencev prometa

"Za ta rekord jim vsekakor čestitam, sam pa se tovrstnih rekordov ne lotevam, ker jih vozijo s hitrostjo 32 kilometrov na uro. Tako so imeli pri doseganju enega od prejšnjih rekordov na Švedskem čez celo zadnjo steklo Tesle S napis 'pozor zelo počasno vozilo'," pravi Slovenec Andrej Pečjak, ki je z lastnimi predelanimi električnimi vozili iz inštituta Metron v prejšnjih letih že prišel do takrat rekordnih dosegov električnih vozil.

Ob zadnjem poizkusu je leta 2015 v Nemčiji uspel s predelano mazdo 5 prevoziti 824 kilometrov in imeti povprečno hitrost kar 72 kilometrov na uro.

"Meni se zdi, da je edina merodajna razdalja za domet električnega vozila tista, ki jo prevozimo s hitrostjo, ki ne ovira ostalih udeležencev v prometu, to je s tako hitrostjo, kot vozimo v realnih pogojih ob upoštevanju prometnih predpisov. Počasna vožnja ne pove dosti, na nek način je celo bolj antireklama, kot pa reklama za dotično električno vozilo," dodaja Pečjak.

Sam raje izpostavlja dosežek predelanega BMW serije 5, ki je zmogel v Nemčiji prevoziti 544 kilometrov s povprečno hitrostjo 112 kilometrov na uro.

Se bo sam še vrnil na ceste in poskušal postaviti nov mejnik pri doseganju največjih dosegov električnih vozil? Pečjak: »Nov projekt, ki bo omogočal take podvige na še višjem nivoju imamo v planu za prihodnje leto.«

Ne spreglejte