SiolNET. Avtomoto Novice
9,28

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Anderlič o prvem slovenskem dirkališču: Nov asfalt je šele začetek

9,28

termometer

Nacionalna zveza za avtošport AŠ2005 na Dolenjskem gradi prvo pravo slovensko avtomobilsko dirkališče. Vodja projekta je predsednik zveze Anton Anderlič. Nekdanji poslanec na nekdanjem Mobikrogu napoveduje nov asfalt in robnike, v prihodnje pa želi dolgoročnejši dogovor z državo glede najema objekta in več zainteresiranih vlagateljev. Mu bo uspelo umirti tudi strasti domačinov, ki jih avtomobilski hrup moti?

Nov asfalt na opuščenem delu vojaškega letališča v Cerkljah ob Krki. Nekdanji Mobikrog je na tem mestu zadnjo avtomobilsko dirko gostil pred desetimi leti. Zdaj se je tam začela obnova steze, ki nosi ime Gaj. Nov asfalt na opuščenem delu vojaškega letališča v Cerkljah ob Krki. Nekdanji Mobikrog je na tem mestu zadnjo avtomobilsko dirko gostil pred desetimi leti. Zdaj se je tam začela obnova steze, ki nosi ime Gaj. Foto: Andrej Franko

Že prejšnji teden smo poročali o novem asfaltu, ki so ga začeli gradbeni stroji polagati na objektu Gaj na Dolenjskem. To je nekdanje priložnostno in zasilno dirkališče Mobikrog, sicer pa opuščeni del vojaškega letališča pri Cerkljah na Dolenjskem. Steza bo prvič po jeseni 2000, ko je tam potekala prva avtomobilska dirka, dobila novo asfaltno podlago in urejene robnike, dotrajane in neprimerne betonske plošče pa se bodo dokončno poslovile.

Obnova dolenjskega dirkališča in kdo so Slovenci, ki ga potrebujejo

Asfaltiranje prvega slovenskega dirkališča?

"Zaključujemo prvi del obnove, v začetku prihodnjega leta pa moramo razmisliti o naslednjih korakih. Vsekakor ne bi radi zabredli v nerealne investicije," pravi Anton Anderlič, predsednik zveze za avtošport Slovenije Aš2005. "Zaključujemo prvi del obnove, v začetku prihodnjega leta pa moramo razmisliti o naslednjih korakih. Vsekakor ne bi radi zabredli v nerealne investicije," pravi Anton Anderlič, predsednik zveze za avtošport Slovenije Aš2005. Pridobivanje dovoljenj, iskanje zaveznikov, polaganje asfalta …

"Smo v fazi pozitivnega začetka. Po asfaltu sledi ureditev izletnih con in robnikov, kar bo predvidoma končano v nekaj mesecih. V zadnjem letu smo si prizadevali predvsem za pridobitev vseh dovoljenj, obenem pa smo iskali zaveznike. Želimo, da tudi domačini sprejmejo objekt za svojega in da v njem vidijo koristi za lokalno okolje. V ta namen smo ustanovili tudi društvo AMD Gaj, ki bo skrbelo za upravljanje objekta in organiziralo prireditve," nam je povedal Anton Anderlič, nekdanji poslanec in dolgoletni predsednik nacionalne zveze za avtošport AŠ2005.

Anderlič je bil prvi obraz prenove nekdanjega Mobikroga že pred enim letom, ko je AŠ2005 z obrambnim ministrstvom sklenil petletno pogodbo o brezplačnem najemu objekta. Ta danes nosi ime Gaj. Predsednik omenjenega domačega društva je Andrej Franko.

 

Dirkališče zgolj od dirk ne bo moglo živeti, širšo namembnost zahteva tudi državni lokacijski načrt

Anderlič dodaja, da jih na začetku prihodnjega leta čakata razmislek in priprava vseh preostalih aktivnosti na tem objektu. Zdajšnja nova asfaltna podlaga namreč spada le v začetni del lani predstavljenega projekta, ki je predvideval tudi podaljševanje steze z dveh na 3,5 kilometra, gradnjo osrednjega objekta z restavracijo, poligonov varne vožnje, usposabljanje gasilcev in podobno.

Te površine, ki niso neposredno namenjene avtomobilskim dirkam, so tudi del državnega lokacijskega načrta in finančno precej bolj donosne kot zgolj avtomobilske dirke. Lani je ta del poudarjal tudi brežiški župan Ivan Molan, ki nad domnevno glasnimi dirkami ni bil preveč navdušen. Na odgovor njegovega kabineta, kakšno je danes stališče do obnove dirkališča, še čakamo.

Tudi danes nekateri domačini dirkališča še ne podpirajo, zato so se tudi pritožili na izdano gradbeno dovoljenje. Načrtovane varne vožnje na poligonu bodo neposredna konkurenca poligonu Raceland pri Krškem, Gaj pa je sicer namenjen predvsem pravim avtomobilskim dirkam. Ne glede na zapisano v državnem lokacijskem načrtu so dirke eden glavnih namenov prenove. Za projektom navsezadnje stoji AŠ2005, torej zveza za avtošport.

Najbolj slavna dirka po teh ovinkih je potekala jeseni leta 2000, ko sta tu potekali zadnji dirki evropskega prvenstva ETCC. Najbolj slavna dirka po teh ovinkih je potekala jeseni leta 2000, ko sta tu potekali zadnji dirki evropskega prvenstva ETCC. Foto: Andrej Franko

Anderlič: Med finančnimi viri novega asfalta je tudi FIA

"Nočemo zabresti v prevelike investicije. Zdajšnji del obnove smo financirali iz sredstev Fundacije za šport, v pomoč nam je bila tudi mednarodna avtomobilska organizacija FIA. Z njimi tesno sodelujemo, saj bomo potrebovali tudi njihovo odobritev oziroma homologacijo objekta. Tu ne želim polovičarstva, zato smo natančni in izpolnjujemo vse njihove zahteve. Kar zadeva prihodnje financiranje, želimo v projekt privabiti še več investitorjev. Navsezadnje gre za precej zanimivo okolje, ki računa tudi na bazen celotnega Zagreba," še pojasnjuje Anderlič.

Prvi del obnove, ki se bo morda končal že letos, je bil v projektu ocenjen na 1,2 milijona evrov. Ureditev celotnega kompleksa bi lahko stala kar 25 milijonov evrov.

Video - Dirka prvenstva Euro STC na Mobikrogu:

[video: 60534 / ]

Lahko Anderlič, AŠ2005 in država sklenejo dolgoročno sodelovanje?

Zveza Aš2005, ki je v objektu zastopana tako prek svojega podjetja Gaj AŠ kakor društva AMD Gaj, ima pogodbo z obrambnim ministrstvom sklenjeno le za pet let. To je malo za resen projekt finančno zahtevne gradnje, kar priznava tudi predsednik slovenske avtošportne zveze.

"Vsekakor bo morala svoje stališče zavzeti tudi država. Navsezadnje smo gradbeno dovoljenje dobili v njihovem imenu, saj nismo lastniki zemljišča in objekta. Čeprav ne želimo bremeniti državnega proračuna, pričakujemo določeno sinergijo in dolgoročno umestitev namembnosti objekta Gaj," razlaga Anderlič.

V začetku meseca je AMD Gaj pripravil tako imenovani avtomobilski kronometer. To ni bila dirka za državno prvenstvo, temveč promocijska prireditev tudi za tesnejše sodelovanje z lokalnim prebivalstvom. V začetku meseca je AMD Gaj pripravil tako imenovani avtomobilski kronometer. To ni bila dirka za državno prvenstvo, temveč promocijska prireditev tudi za tesnejše sodelovanje z lokalnim prebivalstvom. Foto: Luka Gregorič

Prva avtomobilska dirka v Gaju že leta 2017?

Septembra leta 2007 je Matjaž Tomlje, eden od pobudnikov in pozneje upraviteljev takratnega Mobikroga, na poslovilni večerji končal sedem let trajajočo zgodbo dirkališča. Mobikrog je zadnjo dirko gostil pred desetimi leti, leto za tem pa je AK Lamko na letališču v Cerkljah izpeljal še zadnjo cestnohitrostno dirko v Sloveniji. Od osamosvojitve so jih na letališčih (Maribor, Portorož, Cerklje), v industrijskih conah (Logatec) ali na mestnih ulicah (Ljubljana, Vrtojba) izpeljali 35. Vse preostale za točke državnega prvenstva so potekale v tujini.

Prve avtomobilske dirke bodo v Gaju po njegovem mnenju lahko organizirali v drugi polovici prihodnjega leta. Najprej bo morala homologacijo objektu dati FIA. V zdajšnjem nacionalnem koledarju AŠ2005 cestnohitrostne dirke za točke državnega prvenstva še niso datumsko predvidene.  

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 173
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin