Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
9. 12. 2016,
9.59

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

nesreča nesreča ročna zavora nasvet

Petek, 9. 12. 2016, 9.59

6 let, 6 mesecev

Zakaj je v avtomobilu dobro vedno zategniti ročno zavoro #nasvet

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Voznik, ki zapusti svoj avtomobil, bi moral vselej zategniti mehansko ali elektronsko ročno zavoro. Ta spada med ključne varnostne elemente vsakega avtomobila. Brez zategnjene ročne zavore se avtomobil lahko začne nenadzorovano premikati in takrat ga je zelo težko in nevarno ustaviti.

Ročna zavora | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Video - Ko avtomobil brez zategnjene ročne zavore pobegne vozniku ...


Nekoč so bile tradicionalno mehanske. Voznik je imel ob svoji desni roki vzvod ročne zavore. Z njegovim potegom sta se napeli dve jeklenici, ki sta bila neposredno povezana z zavornimi diski ali bobni na zadnjih kolesih. V novejših avtomobilih so klasične mehanske ročne zavore vse bolj redke. Nadomeščajo jih elektronske ročne zavore, kjer za pritisk na zavore zadnjih koles poskrbi elektronika in ne več jeklenici.

Elektronska ročna zavora danes pomaga pri speljevanju na klancu

Elektronske ročne zavore ustvarijo več prostora v notranjosti avtomobila, saj dokaj velik vzvod nadomesti le majhen gumb. Nekateri avtomobilski proizvajalci ga namestijo celo na levo voznikovo stran pod volanski obroč. Z elektronsko ročno zavoro odpadejo vozniški "drifterski" triki na parkiriščih ali zasneženih cestah, zato pa na primer elektronska ročna zavora vozniku občutno pomaga ob speljevanju v klancu.

Nekoč je bila v avtošoli ena pomembnejših veščin speljevanje na klancu, kjer je moral voznik istočasno popuščati ročno zavoro in dodajati plin.

Ali v svojem avtomobilu zategnete ročno zavoro?

  • Da, ročno zavoro zategnem vedno
    49,47 %
    188 glasov
  • Da, vendar ne vedno kadar zapustim vozilo
    10,00 %
    38 glasov
  • Ne, oziroma le redko
    40,53 %
    154 glasov
Oddanih 380 glasov

Večina električnih zavor se zategne samodejno, manjši delež pa se jih ob nadaljevanju vožnje samodejno sprosti. | Foto: Ciril Komotar Večina električnih zavor se zategne samodejno, manjši delež pa se jih ob nadaljevanju vožnje samodejno sprosti. Foto: Ciril Komotar

Zategnjena ročna zavora je mehanska sila, ki avtomobil z največjo gotovostjo zadrži na mestu

Medtem ko mnogi novi avtomobili elektronsko ročno zavoro zategnejo samodejno, veliko voznikov ne aktivira elektronskih ali mehanskih ročnih zavor, ko zapustijo avtomobil. To bi iz varnostnih razlogov morali storiti vedno tako pri ročnem kot samodejnem menjalniku. Čeprav ta ostane "v prestavi", lahko iz različnih razlogov ta mehanska zaklopka odpove in avtomobil se začne premikati. Dovolj zanesljiva fizična sila, ki avtomobil obdrži na mestu, ni menjalnik "v prestavi", temveč zategnjena ročna zavora. Le to namreč zablokira kolesa.

Treba je seveda paziti tudi na vremenske pogoje, saj tudi ročna zavora ni stoodstotna. To na primer velja v primeru poledenele ceste ali mokre trave.

Video – voznik izstopi iz avtomobila, ta se začne nenadzorovano premikati

Primeri, ko voznik izstopi iz avtomobila in se ta začne čez nekaj sekund nenadzorovano premikati po cesti, so dokaj pogosti. Nedavno je voznik v Švici lovil svoj pobegli avtomobil po avtocesti, na spodnjem videu je podobna usoda doletela kitajskega voznika. Izstopil je iz vozila in se pogovarjal s prijateljem, avtomobil pa se je začel vzvratno premikati proti reki. Vozniku je sicer uspelo skočiti v avtomobil, a mu ga ni uspelo zaustaviti. Pri tem je vozilo zbilo še kolesarja, ki pa v nesreči tako kot voznik avtomobila ni bil resneje poškodovan.

Vedno se take vozniške napake ne končajo srečno. Avtomobil brez zategnjene ročne zavore lahko sprožijo otroci, znani so tudi primeri tragičnih nesreč, ko je avtomobil voznika povozil na klančini pred domačo garažo.

Pobegli avtomobil je lovil po avtocesti v Švici:

Avtomobil lahko voznika povozi tudi na domačem dvorišču:

Ne spreglejte