Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
9. 7. 2019,
4.00

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,75

Natisni članek

nakup avtomobila nasvet

Torek, 9. 7. 2019, 4.00

4 leta, 9 mesecev

Ne storite tega, ko dobite v roke nov avtomobil

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,75
mehanik, tehnični pregled | Kako bi vi pazili na stanje svojega novega avtomobila med prvimi kilometri?

Kako bi vi pazili na stanje svojega novega avtomobila med prvimi kilometri?

Kljub razvoju avtomobilske tehnologije je treba pri novem avtomobilu nekaj uvodnih tisoč kilometrov paziti na ključne vitalne dele avtomobila. Vpeljati je treba motor, menjalnik, blažilnike in tudi tovarniško vgrajene gume.

Mnogi na nov avtomobil čakajo tudi več mesecev ali slabo leto, ko ga v roke vendarle dobijo, pa nestrpno pričakujejo prve kilometre z njim. Toda kljub neučakanosti in razvoju avtomobilske tehnike je treba previdno odpeljati prvih nekaj tisoč kilometrov.

Vsaj prvih tisoč kilometrov naj bo vožnja umirjena in tekoča

Povsem natančne napotke je sicer težko dati, toda z naslednjimi ne boste zgrešili. Hitrejše vožnje z novim avtomobilom (oziroma večjega obremenjevanja motorja) bi se morali izogibati vsaj prvih tisoč ali dva tisoč kilometrov. Paziti je treba predvsem na vrtljaje motorja. V omenjenem začetnem intervalu (če je le mogoče) naj ne bi presegali 4.500 vrtljajev na minuto pri bencinskem in 3.500 vrtljajev na minuto pri dizelskem motorju.

"Proizvajalci avtomobilov priporočajo, naj voznik z novim avtom prvih tisoč kilometrov vozi čim bolj umirjeno – motorja naj ne priganja v visoke vrtljaje, vožnja naj bo brez pretiranega pospeševanja in sunkovitega zaviranja (razen v morebitnih kritičnih situacijah). Prvo menjavo olja je priporočljivo opraviti prej, kot je predvideno v periodičnih rednih servisih. Voznikom še priporočamo, naj novo vozilo preizkusijo in se naučijo pravilno uporabljati asistenčne sisteme, ki so vgrajeni v nova sodobna vozila," svetuje Jurij Kočar, vodja servisa pri AMZS.

Kako bi vi ravnali z novim avtomobilov?

  • Umirjenih prvih od tisoč do dva tisoč kilometrov.
    83,70 %
    642 glasov
  • Ne bi se oziral na napotke, ti so stvar preteklosti.
    16,30 %
    125 glasov
Oddanih 767 glasov

Skrb tudi za vpeljevanje blažilnikov, zavornih ploščic in gum

Med prvimi tisoč in tri tisoč kilometri je priporočljivo povečati hitrost in obremenitve motorja, a tudi prej je dobro voziti v različnih režimih vožnje in tako motor navaditi na delovne pogoje v prihodnosti.

V prvih tisoč ali dva tisoč kilometrih je treba paziti tudi na "uvajanje" blažilnikov in vzmeti. Novi blažilniki so lahko tovarniško trše nastavljeni, zato se je takrat dobro izmikati slabšim cestam in luknjam. S prevoženo razdaljo se poveča tudi udobje vozila.

Navadno uvajalno obdobje potrebujejo tudi zavorne ploščice, ki se morajo pravilno ujeti z zavornimi diski. Praviloma naj bi zavorni sistem za optimalno delovanje potreboval od 300 do 500 kilometrov. To velja tudi ob menjavi zavornih ploščic.

Tudi nove gume za optimalen oprijem potrebujejo vsaj 200 ali 300 kilometrov, da se z njih spravi zaščitni sloj in da avtomobilu zagotavljajo pravšnji stik s cesto.

Ne spreglejte