SiolNET. Avtomoto Nasveti
3,45

termometer

 • Messenger
 • Messenger
Nasvet: kakšno počitniško vozilo izbrati?

Počitnice na kolesih: koliko metrov in koliko postelj? #nasvet

3,45

termometer

Prvomajski prazniki so pogosto uvertura v novo sezono za vse, ki si želijo morda prvič doživeti počitniško izkušnjo na kolesih. Pred nakupom ali najemom velja dobro razmisliti o tem, kakšno je najprimernejše počitniško vozilo. Ponujamo vam nekaj nasvetov za vstop v svet karavaninga.

Vsako počitniško vozilo ima svoje čare in svoje pogoje, ki se jim je treba prilagoditi, svoboda oddaljenih obzorij in stik z naravo pa povezujeta vse različice. Pri opremi je danes meja praktično samo domišljija. Vsako počitniško vozilo ima svoje čare in svoje pogoje, ki se jim je treba prilagoditi, svoboda oddaljenih obzorij in stik z naravo pa povezujeta vse različice. Pri opremi je danes meja praktično samo domišljija.

Plus in minusi: avtodom vs. bivalna prikolica?

Previdno zaradi višine grbe, zlasti pri mansardnih alkoven izvedbah s spalnico nad vozniško kabino. Previdno zaradi višine grbe, zlasti pri mansardnih alkoven izvedbah s spalnico nad vozniško kabino. Foto: Metka Prezelj Dva najpogostejša predstavnika sodobnih nomadov sta avtodom in bivalna prikolica. Različic je mnogo, izbira pa je odvisna od veliko dejavnikov. Pri izbiri ustreznega bivalnega vozila, sploh če ste začetnik ali začetnica, ne pretiravajte z velikostjo. Ne samo zaradi okretnosti in preostalih voznih lastnosti, pač pa tudi zaradi stroškovnika. Dolžine nad šest metrov lahko marsikje precej podražijo vožnjo s trajektom, v predoru, na avtocesti … Veliki in težki avtodomi porabijo več goriva in marsikje z njimi ne boste mogli v središče mesta, tudi zaradi prepovedi parkiranja.

Višina in teža ter seveda tudi oblika in velikost počitniškega vozila vplivajo tudi na ključni strošek na poti, gorivo. Prostorsko zelo udobni in visoki avtodomi z mansardo oziroma drugo spalnico nad vozniško kabino imajo precej večjo porabo goriva – tudi do dva ali celo tri litre na sto kilometrov ob višjem tempu – kot polintegrirani modeli, VAN-i in potovalni kombiji.

Za raziskovanje mestnih središč in stranpoti so primerni kompaktni "polintegrirci" in VAN-avtodomi kompaktnejših dimenzij. Gre za potovalno funkcionalne avtodome, ki imajo večino udobja (kuhinja, kopalnica …) velikih avtodomov in več nosilnosti zaradi manjše lastne teže. Za raziskovanje mestnih središč in stranpoti so primerni kompaktni "polintegrirci" in VAN-avtodomi kompaktnejših dimenzij. Gre za potovalno funkcionalne avtodome, ki imajo večino udobja (kuhinja, kopalnica …) velikih avtodomov in več nosilnosti zaradi manjše lastne teže. Foto: Ciril Komotar

Ne pozabite, da tak potovalni komplet omogoča veliko praktične svobode, saj ga je v resnici mogoče razdeliti na "hišo in avto". Velik plus. Ne pozabite, da tak potovalni komplet omogoča veliko praktične svobode, saj ga je v resnici mogoče razdeliti na "hišo in avto". Velik plus. Bivalna prikolica je precej cenejša od avtodoma in zanjo nikakor ne velja mit, da spada v "pavšal" kot nepremičnina na kamp parceli. To je bolj vloga mobilnih hišk. Med bivalnimi prikolicami je v ponudbi vse več lahkih in kompaktnih modelov, ki jih je mogoče vleči tudi z manjšimi avtomobili. Polega tega ste, ko prikolico postavite v bivalno funkcijo, še vedno visoko mobilni, ker imate na voljo avtomobil tudi za daljše enodnevne izlete v okolici mesta kampiranja. Izjemno so napredovali tudi avtomobilski sistemi za vleko prikolice. Kamere poenostavljajo pripenjanje, vozniški asistenti pa znajo že samodejno vrteti volan pri vzvratni vožnji glede na vnaprej izbrano smer (levo ali desno). Vožnja prikolice je veliko bolj varna tudi zaradi avtomobilskega sistema za nadzor stabilnosti, ki prepozna vleko prikolice in zna s svojimi posegi stabilizirati tudi priklopno vozilo.

Video: Oglejte si, kako deluje pomočnik za vzvratno vožnjo prikolice

Preverite vozniško dovoljenje in maso vozila

Pri izbiri bivalnih metrov na kolesih nikakor ne pozabite pogledati, kaj veleva zakon za kategorijo, zapisano v vašem vozniškem dovoljenju. 3,5 tone je meja, prek katere voznik B-kategorije ne sme iti. Pri velikih avtodomih je ta meja hitro dosežena in zlasti v tujini, na primer v Švici, policisti radi stehtajo tudi bivalnike. Ne pretiravajte s počitniško kramo ter hrano in pijačo, da ne boste presegli največje dovoljene mase. To je hiša na kolesih, ne na betonskih temeljih.  

Popolno udobje razgledne jedilnice in dnevne sobe. To je čar počitniških vozil in svobode oziroma stika z okoljem, ki ga ponujajo. Treba se je zavedati, da v marsikateri deželi prenočevanje zunaj urejenih postajališč in kampov ni dovoljeno. Do spanja kjerkoli so najbolj strpni v skandinavskih državah. Ne pozabite, da kjerkoli tudi ni varno ostati čez noč. Popolno udobje razgledne jedilnice in dnevne sobe. To je čar počitniških vozil in svobode oziroma stika z okoljem, ki ga ponujajo. Treba se je zavedati, da v marsikateri deželi prenočevanje zunaj urejenih postajališč in kampov ni dovoljeno. Do spanja kjerkoli so najbolj strpni v skandinavskih državah. Ne pozabite, da kjerkoli tudi ni varno ostati čez noč.

Najeti ali kupiti?

Pri tem vprašanju sta ključna podatka predvsem prostor za shranjevanje in čas. Zavedati se je treba, da lastništvo avtodoma prinaša drugačne stroške kot lastništvo bivalne prikolice. Servisi in zavarovanje so dražji, oba tipa bivalnih vozil pa zahtevata prostor za shranjevanje, ko nista v uporabi. Če je ta pokrit, še toliko bolje. Če nimate prostora v domači garaži ali nadstreška na dvorišču, je treba k lastniški bilanci karavaninga prišteti še strošek zimovanja ali pač mrtve sezone. Po nekaterih izračunih se lastništvo bivalnika izide, če v njem na leto preživite vsaj 60 dni. Nekateri sicer lastniške stroške znižujejo tudi z oddajanjem svojega avtodoma takrat, ko sami z njim ne potujejo.

Za nov avtodom je v vsakem primeru treba pripraviti več kot 45 tisoč evrov, cena navzgor pa pri največjih in najbolje opremljenih (s tovornjaško ali avtobusno osnovo) presega tudi milijon. Cene bivalnih prikolic se začnejo pri desetih tisočakih. Z vidika lastništva je prikolica prijaznejša, poleg tega pa jo mnogi uporabljajo kot drugi dom čez celotno poletje v pavšalu na kamp parceli. Tukaj si je stroške mogoče deliti s sorodniki ali prijatelji.

Najem avtodoma v polni poletni sezoni stane od 140 do 160 evrov, odvisno od velikosti in opreme. K temu dodajte stroške goriva, kampa, cestnin … Najem prikolice je pol cenejši, je pa ponudnikov, ki izposojajo bivalne prikolice, manj.

Slovenija je karavaning destinacija: imamo sto urejenih postajališč za prikolice in avtodome, čaka pa vas 80 vrhunskih kampov in 88 turističnih kmetij

Alternativa: hibrid med šotorom in prikolico

Udobne šotorske prikolice ponujajo zelo doživet stik z naravo in so vozno zelo "prijazne". Udobne šotorske prikolice ponujajo zelo doživet stik z naravo in so vozno zelo "prijazne". Foto: Klemen Korenjak Zlasti na poletnih potovanjih je lahko odlična in presenetljivo praktična ter udobna alternativa velikim bivalnim vozilom šotorska prikolica. Gre za zanimiv hibrid med šotorom in prikolico. Nekoč se je tovrstnim platnenim hišam zaradi legendarnega izdelka z vzhoda Evrope reklo "brako" prikolice. Današnje "brakice" so veliko bolj izpopolnjene (kuhinja, tekoča voda, ležišča, struktura in hitrost postavitve), ohranjajo pa osnovni koncept: velik šotor s predprostorom in spanje nad tlemi, kar je ključna prednost v primerjavi z bivanjem v klasičnem šotoru. Vleka teh prikolic, ki s težo le redko presežejo 500 kilogramov, zaradi nizke višine porabe goriva ne poveča bistveno, majhna prikolica pa je tudi cenejša na trajektu oziroma pri plačilu cestnin. Z vidika lastništva je preprosta za zimovanje (tudi na boku pod napuščem), poceni za vzdrževanje in vozna s tretjo tablico. To pomeni, da jo krije avtomobilska polica in ne potrebuje lastnega zavarovanja oziroma prometnega dovoljenja. Seveda se da tako prikolico tudi najeti za razmeroma ugodno ceno med 20 in 30 evri na dan.

Vleka teh prikolic, ki s težo le redko presežejo 500 kilogramov, zaradi nizke višine porabe goriva ne poveča bistveno, majhna prikolica pa je tudi cenejša na trajektu oziroma ob plačilu cestnin. Vleka teh prikolic, ki s težo le redko presežejo 500 kilogramov, zaradi nizke višine porabe goriva ne poveča bistveno, majhna prikolica pa je tudi cenejša na trajektu oziroma ob plačilu cestnin. Foto: Klemen Korenjak

Počitnice v naravi z veliko udobja in pravimi posteljami v šotoru: Camp-let classic – platnena počitniška rezidenca na kolesih #test

Kar zadeva križanje bivalne nadgradnje z vsakodnevnimi nalogami osebnega avtomobila, tak active kombi ponuja prilagodljiv prtljažni prostor in udobno vožnjo na petih sedež, šesti pa je del opcijske opreme. Na družinskih poteh in tudi daljših potovanjih se iz sedežne skupine naredi spalni prostor, dodatni dve ležišči pa sta v integriranem strešnem šotoru dvižne strehe. Kar zadeva križanje bivalne nadgradnje z vsakodnevnimi nalogami osebnega avtomobila, tak active kombi ponuja prilagodljiv prtljažni prostor in udobno vožnjo na petih sedež, šesti pa je del opcijske opreme. Na družinskih poteh in tudi daljših potovanjih se iz sedežne skupine naredi spalni prostor, dodatni dve ležišči pa sta v integriranem strešnem šotoru dvižne strehe. Foto: Adria

Avtodom za vsak dan namesto osebnega avtomobila oziroma družinskega enoprostorca

Karavaning salon Düsseldorf 2016 - trendi Foto: Jure Gregorčič Med popotniki, zlasti pri parih in mladih družinah, so spet vedno bolj priljubljeni tako imenovani avtodomi za vsak dan. Gre za nekakšne hibride med kompaktnimi potniškimi kombiji, ki so opremljeni tudi z osnovno bivalno opremo – posteljami iz sedežev in pogosto tudi dodatnima ležiščema pod dvižno streho (v spalni postavitvi) ter osnovno kuhinjo s hladilnikom, koritom s tekočo vodo iz manjšega rezervoarja (od 20 do 35 litrov) in celo zunanjo prho.

Bistvo takih kombijev je to, da jih je mogoče uporabljati tudi za naloge vsakdanje mobilnosti in parkirati v garažnih hišah. Namenjeni so predvsem dolgim potovanjem z veliko različnimi lokacijami in prilagojeni tudi najožjim cestam. Tovrstne tovarniško predelane kombije med drugim ponujajo Mercedes, Ford, Volkswagen, Renault ... Je pa res, da niso poceni.

Lastniki tudi v Evropi vse bolj priljubljenih in (po nosilnosti) tonskih poltovornjakov oziroma pickupov lahko posežejo tudi po "bivalnih nahrbtnikih". Treba se je zavedati, da namestitev take nadgradnje zaradi prirastka višine in kilogramov še poviša točko težišča, kar lahko negativno vpliva na vozne lastnosti. To je treba upoštevati tako na cesti kot tudi na terenu, kamor tako opremljen potovalni paket še vedno lahko zavije. Lastniki tudi v Evropi vse bolj priljubljenih in (po nosilnosti) tonskih poltovornjakov oziroma pickupov lahko posežejo tudi po "bivalnih nahrbtnikih". Treba se je zavedati, da namestitev take nadgradnje zaradi prirastka višine in kilogramov še poviša točko težišča, kar lahko negativno vpliva na vozne lastnosti. To je treba upoštevati tako na cesti kot tudi na terenu, kamor tako opremljen potovalni paket še vedno lahko zavije. Foto: Jure Gregorčič

S katerim počitniškim vozilom ali rešitvijo bi se vi najraje odpravili na pot?

 • Avtodom 429 glasov
  36,76%
 • Bivalna prikolica 163 glasov
  13,97%
 • Šotorska prikolica 56 glasov
  4,80%
 • Strešni šotor 51 glasov
  4,37%
 • Bivalni kombi 377 glasov
  32,31%
 • Karavan z velikim prtljažnikom in kamp opremo 28 glasov
  2,40%
 • Kampiranje in karavaning me ne zanimata, sta predraga 63 glasov
  5,40%
Oddanih 1167 glasov
AVTODOM
Prednosti: Slabosti:
odlična rešitev za potovanja ob vsakodnevni menjavi lokacije, hiter aktivacijski čas (brez pripenjanja) ob večdnevnih postankih v kampu potrebujete dodatno prevozno sredstvo: kolo, skuter …
bolj sproščena vožnja zlasti pri vzvratnem manevriranju dražji nakup ali najem, vzdrževanje in zavarovanje vozila
vseskozi dostopna prostorska in energijska povezanost med vozniškim in bivalnim delom omejena največja dovoljena masa vozila pri vožnji z vozniškim dovoljenjem B-kategorije, ki ne sme preseči 3.500 kg (velika lastna masa)
kompaktni "polintegrirci" in VAN-i primerni tudi za mestna središča, parkiranje na parkirnih mestih običajnih dimenzij občutljivost na bočni veter, ki zmanjšuje smerno stabilnost, velika višina zahteva previdnost pri urbanih ovirah in vejah v kampu
možnost uporabe vlečne naprave in dodatne tovorne ali celo bivalne prikolice velika poraba goriva pri alkoven, mansardnih izvedbah
prednosti namenske mehanske prilagoditve baznega vozila: motor, podvozje, vzmetenje ... omejitve (podvozi) zaradi velike višine pri alkoven izvedbah

 

BIVALNA PRIKOLICA
Prednosti: Slabosti:
možnost nemotene uporabe avtomobila ali drugega vozila ob odklopu prikolice zahtevnejša vzvratna vožnja zahteva nekaj vaje
cenejše zavarovanje, vzdrževanje in nakup ali najem priklapljanje vzame dodatni čas in zahteva natačnost (položaj kabla, varnostne zanke ...)
ob ustrezno motoriziranem avtomobilu, kombiju ... manjša poraba goriva širina vlečnega vozila in prikolice ni enaka, obvezna uporaba dodatnih ogledal
pri lahkih potovalnih izvedbah je prikolica zelo lepo vodljiva in primerna tudi za manjša vozila omejena uporabnost stabilizacijske elektronike, starejši avtomobili ne nadzirajo stabilnosti prikolice
lažja namestitev zaradi odklopa in tehničnih pomagal (možnost obračanja na mestu) na kamp mesto nadležna nihanja (velike prikolice) zaradi slabše ceste ali bočnega vetra pri neuporabi sodobnih priklopnih sistemov (breznihajne sklopke)
voznik ima na voljo več sodobnih asistenčnih sistemov, otroški sedež ima sidrišča isofix, potniki so zaščiteni tudi z vsemi aktivnimi in pasivnimi varnostnimi elementi avtomobila teža in velikost prikolice pogojujeta izbor vlečnega vozila ter vozniške kategorije v vozniškem dovoljenju

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 22
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin