Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
1. 12. 2015,
9.46

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Potovalni Avtomoto

Torek, 1. 12. 2015, 9.46

6 let, 6 mesecev

Adria twin SHX

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

SHX ni najmanjši in najokretnejši v konkurenci van avtodomov, pri katerih vse bivalno udobje najdemo znotraj izvirne dostavniške karoserije. Še vedno pa je gibčen in tlorisno zelo prepričljiv.

Svoboda odprte ceste brez avtobusnega jemanja ovinkov

 | Foto: Bistvo vanavtodomarske zasnove je večja kompaktnost zunanjih mer, kar takemu bivalnemu vozilu razširja potovalno obzorje. Mestne ulice, gorske prelaze, ozke podeželske ceste van osvaja in raziskuje z bistveno večjo lahkoto kot kakšen velik pol ali polno integrirani velikan ali pa visoki alkoven, mansardni avtodom. Van je pač narejen po meri pravega nomada, takega, ki ga svet vleče tako močno, da mora pač vsak večer zvezde šteti v drugem zalivu, pod drugo goro, na PZA-parkirišču druge prestolnice ...

Svobodo gibanja in praktičnosti kombi hotela so z veliko žlico začeli zajemati pacifistični aktivisti generacije flower power. Saj se spomnite barvitih volkswagen bullijev, pa okroglih lenonk in zvokov kalifornijske hipijevske scene na čelu z McKenziejevim hitom San Francisco iz poznih šestdesetih. Da, živeti povsod in nikjer je bilo najlažje v kombiju z zavesicami. To so pozneje hitro dojeli tudi deskarji in drugi športni ekstremisti ter življenjski avanturisti.

Cenili so okretnost in varčnost kombija, kar je vsekakor tudi danes pomemben argument aktivnega počitnikovanja. Zato na primer v Wolfsburgu že šest desetletji tako uspešno tržijo "trip" potovalno garsonjero na osnovi transporterja – californio. Vani pač ponujajo veliko več vozniške svobode brez tistega negotovega avtobusnega občutka med zavoji in zidovi ter ograjami.

Da, to je lahko pravi kombi hotel s petimi zvezdicami tudi za družino z dvema otrokoma. Če pa z SHX-om potujejo štirje odrasli, mu sicer le eno zvezdico odvzamemo predvsem zaradi malce bolj utesnjene dinete oziroma kuhinjsko-bivalnega prostora. | Foto: Da, to je lahko pravi kombi hotel s petimi zvezdicami tudi za družino z dvema otrokoma. Če pa z SHX-om potujejo štirje odrasli, mu sicer le eno zvezdico odvzamemo predvsem zaradi malce bolj utesnjene dinete oziroma kuhinjsko-bivalnega prostora.

Kombi hotel s petimi zvezdicami

Dejstvo pa je, da so tudi upokojeni hipiji in novodobni deskarji postali vse bolj zahtevni, kar zadeva udobje. No, tu pa nastopi novi adria twin SHX iz Novega mesta. Prava kopalnica s straniščem in prho, dve veliki postelji in še pomožno ležišče, 97-litrski hladilnik in 100-litrska zaloga sveže vode. Vse to pa je zelo lično zloženo skupaj, brez občutka utesnjenosti.

 | Foto: Da, to je lahko pravi kombi hotel s petimi zvezdicami tudi za družino z dvema otrokoma. Če pa z SHX-om potujejo štirje odrasli, mu sicer le eno zvezdico odvzamemo predvsem zaradi malce bolj utesnjene dinete oziroma kuhinjsko-bivalnega prostora. Sedežev je sicer dovolj, na voljo je celo bočni, pa tudi miza se lepo raztegne, ampak znotraj se pač občuti vožnji sicer zelo prijazna, a za bivanje nekoliko skromnejša širina vozila.

Pri tlorisni razporeditvi bi nedvomno pohvalili udobno spanje v nadstropju in pregibnost zgornje postelje (190 x 130 cm) z nosilnostjo 200 kilogramov, ki v dnevni postavitvi ne moti občutka zračnosti in opazno ne posega v notranjo višino.

Arhitekti so v tem twinu pametno združili tudi prehod med spalnim in bivalnim delom s kopalniškim blokom. Gibljiva stena poveže obe površini in kopalnica je primerljiva s tistimi v klasičnih avtodomih. Domiselno, ampak ta domiselnost vseeno zahteva malce več prilagajanja. Ko je nekdo v kopalnici, se gre v spalnico od zunaj, prek dvokrilnih kombijevskih vrat. No, to pa je spet prednost vana.

Spalnice v nobenem drugem bivalniku ne boste tako učinkovito prezračili, ohladili brez klime, verjemite, ta zadnja vrata so lahko res velik luksuz.

 | Foto:

Velik, a ne prevelik!

 | Foto: Da, že v uvodu smo zapisali, da SHX ni najmanjši med vani.

Dimenzijsko močno presega prej omenjeno californio ali pa nekdanjega Adrijinega lahkokategornika z imenom 3 way space, v resnici se v dolžino (6,363 metra) že precej približa hišnemu polintegrircu compactu, ki je od twina daljši za dobrih 24 centimetrov.

No, bolj bistvena pa je, kar zadeva gibčnost, razlika v širini in višini. SHX je kljub povišani strehi (2,58 metra) za dobrih 17 centimetrov nižji ter s skupno širino dobrih dveh metrov za sedem centimetrov ožji od najbolj kompaktnega polintegrirca v ponudbi Adrie.

Verjemite, v ozki ulici, na parkirišču ali pa v iskanju parcele z največ sence šteje vsak centimeter, sploh če spadate med začetnike. SHX se na cesti pelje zelo suvereno. Vožnja ne zahteva skoraj nič "avtobusnega ovinkanja", o njegovi gibčnosti pa smo prepričali med fotografiranjem dinamične vožnje, ko smo brez težav obračali na manjših površinah in parkiriščih z drevesi.

Je ravno toliko velik, da je dovolj udoben, in še ravno toliko kompakten, da za vožnjo ni naporen. Ima pa vse, kar imajo veliki. Čeprav se sliši oguljeno, vam zagotavljamo, da znotraj glede na zunanje mere ponuja zelo veliko. Kar zadeva bivanje, mu res ne moremo nič očitati. | Foto: Je ravno toliko velik, da je dovolj udoben, in še ravno toliko kompakten, da za vožnjo ni naporen. Ima pa vse, kar imajo veliki. Čeprav se sliši oguljeno, vam zagotavljamo, da znotraj glede na zunanje mere ponuja zelo veliko. Kar zadeva bivanje, mu res ne moremo nič očitati.

Potniki in prtljaga ne smejo preseči 453 kilogramov

 | Foto: Bivalno razkošje nedvomno povečuje težo. Kljub vsemu pa smo pričakovali, da bo ta twin ponujal več manevrskega prostora, kar zadeva nosilnost. Do skupne dovoljene mase, potem ko je pripravljen za pot, ostane na voljo še razmeroma skromnih 453 kilogramov. Številka seveda ni kritična, ampak konkurenca, denimo butična dolenjska delavnica Bravia mobil zna narediti tudi kakšen kilogram lažji bivalnik, kot je SHX-ovih 3.047 kilogramov. Tukaj nedvomno nekoliko razočara.

Če pomislimo samo na nosilnost športnega karavana focusa ST, ki je mimogrede dovolj dolg, da je v njem mogoče z malce bolečim hrbtom tudi za silo prespati ...

Res pa je, da s to številko nima težav tehnika, ampak predvsem zakonodaja. Evropa še vedno koleba, ali bi bilo mogoče z B-izpitom peljati do 4.250 kilogramov težak bivalnik. Zato v branži na primer močno zamuja tudi zelena pogonska alternativa, saj se že bivalna energijska samooskrba preveč zajeda v kilograme.

 | Foto:

Prepričljiva podoba, razmeroma realna cena in širok horizont uporabnosti

Twin SHX je bil v elegantni, metalno sivi obleki, ki je pokrivala tudi plastične odbijače, z rdečo črto na boku videti zelo trendovsko, prav nič dolgočasno. Precej prepričljiva pa je tudi njegova cena, ki je z izbranimi opcijskimi dodatki, skupaj vrednimi dobrih pet tisoč evrov (5202,66), dosegla vsoto 53.891 evrov.

Ne moremo trditi, da to ni zajeten kupček denarja, ampak dejstvo je, ta avtodom ponuja odličen kompromis med opremo, bivalno kakovostjo in uporabnostjo. Kar konfigurirajte si na primer californio, westfalio, ... in videli boste, da je SHX, glede na to, kaj vse zna, konkurenčno ovrednoten, sploh če upoštevate, da je značajsko zanimiv tako za lastniško kot tudi za komercialno, najemno uporabo. Adria twin SHX bo brez težav zmogel na dopust z veliko kilometri peljati štiričlansko družino. Zaljubljeni par pa bo v njem živel prav razkošno. In njegove mere so še vedno dovolj prijazne, da se zmore po kakšni ozki cestici brez potnih kapljic na čelu spustiti intimo samotnega, z borovci, belimi kamenčki in turkizno vodo okrašenega zaliva. To pa je pravzaprav bit tega bivalnika.

Spalna in dnevna razporeditev tlorisa v SHX-u

 | Foto:

Ne spreglejte