Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Ponedeljek,
12. 12. 2016,
5.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,25

2

Natisni članek

Zgodbe strojev potovanje Cesta Potovalni Avtomoto Mehika

Ponedeljek, 12. 12. 2016, 5.00

6 let, 6 mesecev

Reportaža: Z novim audijem Q5 po polotoku Baja California

Mehiške ceste: avtomobilski vestern s pickupi namesto konjev #foto

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,25

2

Mehiške ceste - promet, reportaža | Foto Jure Gregorčič

Foto: Jure Gregorčič

Podal sem se na najbolj slikovite ceste mehiškega polotoka Baja California. To je dežela pickupov in vozniške romantike, kjer na cesti srečaš in doživiš prenekateri filmski prizor v živo. Vse skupaj je kot dober avtomobilski vestern s pravimi klobuki, odprtimi kesoni namesto sedla in še živečim pravilom močnejšega na križiščih.

Ali boš užival ali pa sem ter tja prebledel in izustil kakšno kletvico

Ceste okoli priljubljenega letovišča Los Cabos, kamor predvsem Američani hodijo na golfistične počitnice in divje fantovščine ali dekliščine, so zgledno urejene. A vpliv Latinske Amerike se za volanom čuti. Velik tovornjak je z gradbišča novega golfišča na glavno mestno vpadnico pripeljal s samozavestjo tonske prednosti. Opa! Potrebuješ nekaj trenutkov, da sestaviš sliko. Audijev sistem proti naletu je divje pohodil zavoro v Q5 pred nami. | Foto: Jure Gregorčič Ceste okoli priljubljenega letovišča Los Cabos, kamor predvsem Američani hodijo na golfistične počitnice in divje fantovščine ali dekliščine, so zgledno urejene. A vpliv Latinske Amerike se za volanom čuti. Velik tovornjak je z gradbišča novega golfišča na glavno mestno vpadnico pripeljal s samozavestjo tonske prednosti. Opa! Potrebuješ nekaj trenutkov, da sestaviš sliko. Audijev sistem proti naletu je divje pohodil zavoro v Q5 pred nami. Foto: Jure Gregorčič Za volanom novega audija Q5 sem odkrival barvitost mehiških cest in povsem naj jugu polotoku Baja California prevozil nekaj najlepših odsekov, zrelih za spominski dnevnik. Pod črto je za volanom tako: kdor razume prvine dinamične vožnje in si zna izboriti svoj prostor, bo na mehiških cestah užival in brez težav ujel ritem, kdor se med vožnjo najraje zanese na umirjen tempo in doslednost pravil, pa bo v Mehiki vsaj malce v stresu in sem ter tja mu bo ušla kakšna sočna kletvica.

Če brez težav prevozite na primer milansko obvoznico ali gnečo Beograda, boste tudi z mehiškimi cestami opravili brez stresa in vozili sproščeno.

Treba se je zavedati, da ima tako kot večina držav Latinske Amerike tudi Mehika svoj prometni temperament. Še vedno živi nepisano pravilo, da ima večji, težji in hitrejši tu prednost. Pika. Ko dobiš dve lekciji, hitro dojameš, verjemite. Markantni dolgonosi vlačilec z dvema svetlečima dimnikoma, dvema prikolicama in osmimi osmi ter dolžino, ki krepko preseže 20 metrov, bo, če bo ugotovil, da ima premalo prostora, le zahupal. Na vas je torej, da mu priskrbite ustrezni prostor, ki ga potrebuje. On pri več kot 50 tonah ne bo zaviral. Tako pač je, kot da bi človek vozil na sceni dobrega avtomobilskega vesterna.  | Foto: Jure Gregorčič Treba se je zavedati, da ima tako kot večina držav Latinske Amerike tudi Mehika svoj prometni temperament. Še vedno živi nepisano pravilo, da ima večji, težji in hitrejši tu prednost. Pika. Ko dobiš dve lekciji, hitro dojameš, verjemite. Markantni dolgonosi vlačilec z dvema svetlečima dimnikoma, dvema prikolicama in osmimi osmi ter dolžino, ki krepko preseže 20 metrov, bo, če bo ugotovil, da ima premalo prostora, le zahupal. Na vas je torej, da mu priskrbite ustrezni prostor, ki ga potrebuje. On pri več kot 50 tonah ne bo zaviral. Tako pač je, kot da bi človek vozil na sceni dobrega avtomobilskega vesterna. Foto: Jure Gregorčič

Res pa je tudi, da v sodobnem, močnem in pametnem avtomobilu človek po temperamentnih cestah bolj sproščeno niza kilometre. Predvsem zaradi odločnega potiska pogona in varnostno-asistenčnih sistemov, ki niso nikoli utrujeni ali zasanjani.


Mehika in njene ceste v številkah #infografika

Audijeva mehiška megatovarna leži skoraj na višini Kredarice #video

Avtomobilski časovni stroj #foto

Prva vožnja: Audijeva mehiška nadaljevanka z vrhunsko vozniško zgodbo #foto in video

Kaj pa vaš sanjski "road trip"?


No, povejte, ali tole ni filmski prizor? Star, velik ford F-150, klobuki in pod ali za sedežem pa morda tudi šibrovka in steklenica tekile kot terensko razkužilo. | Foto: Jure Gregorčič No, povejte, ali tole ni filmski prizor? Star, velik ford F-150, klobuki in pod ali za sedežem pa morda tudi šibrovka in steklenica tekile kot terensko razkužilo. Foto: Jure Gregorčič

Pleme poltovornjakov dominira

Mehiške ceste - promet, reportaža | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Zanimiv je pogled na tehnično kondicijo vozil, s katerimi si človek deli asfalt. Človek tam sreča zares slikovit vozni park: mešanico starodobnih ameriških ikon, poltovornjakov vseh velikosti in starosti, pa klasičnih športnih mišičnjakov.

Vsak pravi avtomobilski zanesenjak bo tu našel vsaj nekaj, kar bi takoj odpeljal domov. Predvsem pa se da na teh cestah v živo uživati v časovni predstavi petih ali šestih avtomobilskih desetletij razvoja.

Od rjastih lukenj do povsem razbitih luči velikih poltovornjakov, pa starih Toyotinih coroll in camryjev ter Volkswagnovih hroščev in transporterjev, ki jim je že težko določiti barvni odtenek, bleščečih SUV-velikanov, na primer Cadillacovega velikana escalade, pa avtomobilskega zvezdnika zveznih agentov FBI in obveščevalcev Cie, velikega chevya suburbana. Še vedno ima tu svojo veljavo Jeep.

Nekaj je povsem jasno že po prvih kilometrih: avtohtona avtomobilska vrsta je tu poltovornjak oz. pickup. Njihova raznolikost preseže vse kalifornijske avtomobilske predelovalce, čisto zares.

Podeželske ceste ponujajo neverjetno barvitost avtomobilske zgodovine. Kot da bi vozil skozi časovni stroj. Ford, Chevrolet, Dodge, GMC, Toyota, Nissan itd. so tu še vedno prisotni s praktično vsemi generacijami svojih poltovornjakov. Noro, kakšni zvoki prihajajo izpod pokrovov in iz izpuhov teh klasik V8. To je pravi avtomobilski Woodstock. Noro, vsaj uro in pol sem sedel ob cesti na predstavi v živo. | Foto: Jure Gregorčič Podeželske ceste ponujajo neverjetno barvitost avtomobilske zgodovine. Kot da bi vozil skozi časovni stroj. Ford, Chevrolet, Dodge, GMC, Toyota, Nissan itd. so tu še vedno prisotni s praktično vsemi generacijami svojih poltovornjakov. Noro, kakšni zvoki prihajajo izpod pokrovov in iz izpuhov teh klasik V8. To je pravi avtomobilski Woodstock. Noro, vsaj uro in pol sem sedel ob cesti na predstavi v živo. Foto: Jure Gregorčič

Mehiški "Route 66"? Klasični "road trip" bi bil od San Diega do Los Cabosa ...

Avtomobilski sladokusci tukaj pridejo na svoj račun. | Foto: Jure Gregorčič Avtomobilski sladokusci tukaj pridejo na svoj račun. Foto: Jure Gregorčič Potovanje z avtomobilom po polotoku Baja California je lahko zaradi pestrosti ljudi in strojev primerljivo z znamenito in zelo priljubljeno cesto 66, ki teče od Chicaga do Los Angelesa.

Mehiška cesta na polotoku, ki ga oblivata Tihi ocean in morje Kalifornijskega zaliva, ponuja celo več vozniške svobode. Da, ponekod se da veliko bolj pritisniti, uživati s strojem kot na ameriški cesti vseh cest, kjer bo malce vozniške svobode in dinamike hitro pritegnilo "state trooper" šerifa.

Zanimivo je, da lahko v Mehiki tudi na peščenem in širokem kolovozu srečaš vse od krave do velikega vlačilca. Ne obremenjujejo se s tem, kje vse se da voziti.

Piko na i so tokratni mehiški avanturi oziroma prvi vožnji audija Q5 na poti proti domu dale nočne avenije Los Angelesa. Ljubezen do avtomobilov je v tem mestu še toliko bolj izrazita.  | Foto: Jure Gregorčič Piko na i so tokratni mehiški avanturi oziroma prvi vožnji audija Q5 na poti proti domu dale nočne avenije Los Angelesa. Ljubezen do avtomobilov je v tem mestu še toliko bolj izrazita. Foto: Jure Gregorčič

Pri prevozu se na mehiških cestah ne komplicira. Tu se marsikateri avtomobil vrača k svojim koreninam in to ni luksuz. Na dnevnih migracijah se v avtomobilu na delo voznik nikoli ne vozi sam. Kljub 67 centom za liter goriva so v Mehiki avtomobili polni. | Foto: Jure Gregorčič Pri prevozu se na mehiških cestah ne komplicira. Tu se marsikateri avtomobil vrača k svojim koreninam in to ni luksuz. Na dnevnih migracijah se v avtomobilu na delo voznik nikoli ne vozi sam. Kljub 67 centom za liter goriva so v Mehiki avtomobili polni. Foto: Jure Gregorčič Sam sem izkusil le nekaj sto kilometrov mehiškega cestnega rodea ter bil naravnost navdušen nad pokrajino in vožnjo, da o cestni barvitosti vozil niti ne izgubljam besed. Ostaja želja, da bi polotok vozniških uživačev prevozil po vsej dolžini, po znameniti Baja Highway oziroma cesti 1, od San Diega pa do Los Cabosa. Vsaj dva dneva vožnje bi bilo in krepko čez 1.600 kilometrov ter izkušnja na mejnem prehodu med ZDA in Mehiko. Varnost?

Kartelskih vojn in ugrabitev tu ni. Policijske patrulje so pogoste, velja pa se zanesti na pravilo, da je previdnost mati modrosti. Glede na to, da smo na poti srečevali tudi razkošne avtodome, je jasno, da dežela ponuja relativno varen in predvsem doživet "road trip". Starejši kanadski par, ki je v miru pripravljal prigrizek v svoji hiši na kolesih, mi je v eni izmed vasic zaupal, da je Mehika za njiju pravo cestno odkritje.

Ceste polotoka Baja California so privlačna destinacija tudi za novodobne nomade. Gre za zelo slikovito pokrajino od gora do puščave in kaktusov s klopotačami vred. Z mafijskimi karteli in drogo ter posledično ugrabitvami in izsiljevanji v tem delu Mehike ni težav, čeprav velja pravilo, da se je glede varnosti dobro posvetovati z domačini. Tu in tam smo se tudi mi peljali v strnjenem konvoju. | Foto: Jure Gregorčič Ceste polotoka Baja California so privlačna destinacija tudi za novodobne nomade. Gre za zelo slikovito pokrajino od gora do puščave in kaktusov s klopotačami vred. Z mafijskimi karteli in drogo ter posledično ugrabitvami in izsiljevanji v tem delu Mehike ni težav, čeprav velja pravilo, da se je glede varnosti dobro posvetovati z domačini. Tu in tam smo se tudi mi peljali v strnjenem konvoju. Foto: Jure Gregorčič

Postanek na pomembni zemljepisni meji, pri severnem povratniku

Kozorogov južni povratnik sem maja letos za volanom toyote hilux v prahu in kamenju afriških peščenih avtocest prečil v namibijski divjini. Zdaj mi z avtomobilom manjka še prečenje sredinske črte našega planeta, ekvatorja. | Foto: Jure Gregorčič Kozorogov južni povratnik sem maja letos za volanom toyote hilux v prahu in kamenju afriških peščenih avtocest prečil v namibijski divjini. Zdaj mi z avtomobilom manjka še prečenje sredinske črte našega planeta, ekvatorja. Foto: Jure Gregorčič Testna trasa prve vožnje me je tokrat že drugič letos pripeljala prek pomembne mejne črte, enega izmed petih osrednjih vzporedniških krogov, ki na zemljevidih našega planeta označuje zemljepisno širino. Z audijem Q5 sva se ustavila točno na črti rakovega oziroma severnega povratnika. Ta Zemljo obkroži (po vzporedniku 23°26'22") severno od ekvatorja.

Rakov povratnik je po kratki razlagi spletne enciklopedije najbolj severna zemljepisna širina, na kateri se Sonce še pojavi v nadglavišču, na najvišji točki neba, in sicer enkrat letno v času poletnega Sončevega obrata 21. junija.

Mehiške ceste - promet, reportaža | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Severno od geografske širine rakovega povratnika sta subtropski in zmerni podnebni pas, južno od njega – vse do kozorogovega povratnika, ki leži na 23°26'22" južne geografske širine – pa so tropi.

No, na kozorogovem povratniku sem maja letos sredi peščene avtoceste namibijske divjine zaustavil toyoto hilux, kar pomeni, da moram zdaj kot voznik narediti še sklepno dejanje ter oba povratnika povezati z vožnjo prek sredinske črte, ekvatorja. Nov izziv za novo zgodbo.

Spletna enciklopedija pravi, da je rakov povratnik svoje ime dobil po ozvezdju Raka. Sonce je bilo namreč v času določitve, tj. v času starogrške civilizacije, v poletnem obratu 21. junija, ko je natančno nad tem povratnikom oziroma sončni žarki nanj padajo pravokotno, na nebu na enakem mestu kot omenjeni sistem ozvezdja. | Foto: Jure Gregorčič Spletna enciklopedija pravi, da je rakov povratnik svoje ime dobil po ozvezdju Raka. Sonce je bilo namreč v času določitve, tj. v času starogrške civilizacije, v poletnem obratu 21. junija, ko je natančno nad tem povratnikom oziroma sončni žarki nanj padajo pravokotno, na nebu na enakem mestu kot omenjeni sistem ozvezdja. Foto: Jure Gregorčič

O Trumpu ne govorijo

Adrenalinski stroj za dviganje prahu, dobesedno. Če si avtomobilski zanesenjak, boš na polotoku, ki ga obliva Tihi ocean, poln morskih psov in drugih velikih rib, lahko užival kot otrok v Disneylandu. Vsak zavoj prinese kakšno novo odkritje v podobi stroja ali linije ceste ter presenečenja s podlage. Če si iz pravega vozniškega testa, ti bodo tudi kot gringu, berite prišleku, na pesku kmalu pokimali.  | Foto: Jure Gregorčič Adrenalinski stroj za dviganje prahu, dobesedno. Če si avtomobilski zanesenjak, boš na polotoku, ki ga obliva Tihi ocean, poln morskih psov in drugih velikih rib, lahko užival kot otrok v Disneylandu. Vsak zavoj prinese kakšno novo odkritje v podobi stroja ali linije ceste ter presenečenja s podlage. Če si iz pravega vozniškega testa, ti bodo tudi kot gringu, berite prišleku, na pesku kmalu pokimali. Foto: Jure Gregorčič V eni izmed mnogih improviziranih cestnih postojank, ki združujejo barček, kuhinjo na prostem in še mini tržnico s svežimi sokovi ter sadjem in zelenjavo, sem poklepetal z domačini. Za Slovenijo še niso slišali, saj o Trumpovi lepi ženi oziroma slovenski prvi dami ne razmišljajo. Razpleta ameriških volitev niso hoteli nikjer odkrito komentirati, a čutiti je, da je Donald Trump vnesel kanček nemira tudi v najmanjše mehiške kraje.

Še več nemira so Trumpove predvolilne napovedi povzročile v avtomobilskih upravah in na gospodarskih ministrstvih. Mehika ni izjema. Postali so velik igralec avtomobilske industrije, saj danes v mehiških tovarnah izdelajo že petino vseh novih avtomobilov za trge Severne Amerike. Z novimi obrati se k njim steka tudi svež kapital, ki bi ga poslovni predsednik Trump rad videl na svoji strani meje.


Slovenec s Floride: Zakaj sem volil Donalda Trumpa


V Mehiki prometa oziroma hitrosti ne umirjajo z laserskimi merilniki, temveč z nešteto reliefnimi ovirami na površini cest, ki jih poznamo kot ležeče policaje. Ti so tam ponekod tako visoki, da bi jim lahko rekli kar sedeči policaji. Hudimano močno podvozje in povsem brezčuten odnos do tehnike ter veliko poguma moraš imeti, če se hočeš čez nekatere asfaltne grbine peljati brez posredovanja zavore. | Foto: Jure Gregorčič V Mehiki prometa oziroma hitrosti ne umirjajo z laserskimi merilniki, temveč z nešteto reliefnimi ovirami na površini cest, ki jih poznamo kot ležeče policaje. Ti so tam ponekod tako visoki, da bi jim lahko rekli kar sedeči policaji. Hudimano močno podvozje in povsem brezčuten odnos do tehnike ter veliko poguma moraš imeti, če se hočeš čez nekatere asfaltne grbine peljati brez posredovanja zavore. Foto: Jure Gregorčič

V kesonih poltovornjakov se z avtomatskim orožjem, z večino izpeljank ameriške jurišne puške M-16 v rokah, vozijo tudi policisti. Do zob oborožene patrulje smo srečali kar nekajkrat. | Foto: Jure Gregorčič V kesonih poltovornjakov se z avtomatskim orožjem, z večino izpeljank ameriške jurišne puške M-16 v rokah, vozijo tudi policisti. Do zob oborožene patrulje smo srečali kar nekajkrat. Foto: Jure Gregorčič Tudi Audi je sprva nameraval Q5 predstaviti v Kaliforniji, pa se je zapletlo s homologacijami, zato so vse skupaj preselili v državo, kjer ta model izdelujejo za ves svet, v Mehiko. Pri Audiju so bili ravno tako skopi s komentarji.

Priznavajo, da bi bil 35-odstotni davek na avtomobile, izdelane v Mehiki, ki ga je napovedal Trump, za model Q5 lahko težava, saj ZDA predstavljajo kar 40-odstotni prodajni delež tega srednje velika športnega terenca.

Poročali smo tudi že o odzivu predsednika koncerna Volkswagen Matthiasa Müllerja, ki je priznal, da jih rezultat volitev skrbi, saj bi lahko ogrozil dogovor z ameriškimi oblastmi glede reševanja težav po aferi Dieselgate.

Polotok Baja California, ki se začne v Tihi ocean zajedati le malce pod kalifornijskim San Diegom oziroma mejo med ZDA in Mehiko, je priljubljeno letovišče Američanov in tudi Kanadčanov. Podobno kot za Slovence jadranska obala. Toplo morje, številna letovišča in lepa narava. Na razmeroma majhnem letališču Cabo San Lucas se v sezoni kar tre letal z vseh koncev ZDA in tudi Aljaske.  | Foto: Jure Gregorčič Polotok Baja California, ki se začne v Tihi ocean zajedati le malce pod kalifornijskim San Diegom oziroma mejo med ZDA in Mehiko, je priljubljeno letovišče Američanov in tudi Kanadčanov. Podobno kot za Slovence jadranska obala. Toplo morje, številna letovišča in lepa narava. Na razmeroma majhnem letališču Cabo San Lucas se v sezoni kar tre letal z vseh koncev ZDA in tudi Aljaske. Foto: Jure Gregorčič Previdni so tudi domači velikani, kot je Ford. Ta je spomladi v novo tovarno v Mehiki investiral 1,6 milijarde dolarjev, saj je tam delovna sila bistveno cenejša kot v ZDA.

Selitve avtomobilskih proizvajalcev iz ZDA so pogosto tarče očitkov, ne nazadnje tudi zato, ker sta se General Motors in Chrysler leta 2009 s pomočjo državnih pomoči izognila stečaju. Ford je bil edini, ki državne pomoči ni prejel.

Trumpove odločitve bi lahko pomembno vplivale tudi na nadaljnji razvoj idej in eko imperij vizionarja Elona Muska, ki s svojo zeleno revolucijo Tesla Motors osvaja električni svet. 


Trumpu se zdi novo predsedniško letalo predrago: Prekličite naročilo!


Polotok Baja California je dežela vozniških uživačev. Večina tudi tistih največjih zvezdnikov ameriške in japonske "off-road" scene je tu obuta v resno terensko obutev in na bokih imajo prave motorne čine vsaj V6, največkrat pa še vedno V8. | Foto: Jure Gregorčič Polotok Baja California je dežela vozniških uživačev. Večina tudi tistih največjih zvezdnikov ameriške in japonske "off-road" scene je tu obuta v resno terensko obutev in na bokih imajo prave motorne čine vsaj V6, največkrat pa še vedno V8. Foto: Jure Gregorčič

Audijeva mehiška megatovarna leži skoraj na višini Kredarice #video

150.000 audijev Q5 na leto namervajo narediti v novi mehiški tovarni. | Foto: Audi 150.000 audijev Q5 na leto namervajo narediti v novi mehiški tovarni. Foto: Audi Za potrebe celotne svetovne proizvodnje novega Q5 se je Audi odločil, da bo v Mehiki v zvezni državi Puebla naredil ultramoderno in ekološko izjemno napredno tovarno z zmogljivostjo 150 tisoč avtomobilov na leto. Tudi vsak v Sloveniji prodan Q5 bo prek oceana na naše ceste prišel iz te tovarne.

Kot zanimivost velja omeniti, da je to najvišje ležeča Audijeva tovarna, ki stoji 2.400 metrov nad morjem, vanjo pa so investirali več kot milijardo evrov. V njej so zaposlili 3.300 ljudi iz lokalnega okolja. V polnem obratovanju bo tovarna skupaj ponudila 4.200 delovnih mest. 750 mehiških delavcev in inženirjev so zaradi zagotavljanja ustrezne kakovosti poslali na šolanje v Nemčijo in za potrebe novega kadra sklenili partnerstvo s tamkajšnjo tehnično univerzo. Ta supermoderna tovarna, ki je zrasla sredi ničesar, ima ekološko izjemno napredno lakirnica s praktično ničnim vplivom na okolje. Napreden filtrirni sistem in nič odpadnih voda. Pohvali se lahko še z najbolj tehnično dovršeno karosernico na območju Amerike. Kliknite na video in vstopite v mehiško megatovarno.

Foto: Mehiški dom audija Q5 

Fotogalerija
1 / 11

Mehika v številkah ...

 

Avtomobilski časovni stroj #foto

Fotogalerija
1 / 19

Kateri kontinent bi vi najraje prevozili z avtomobilom?

  • Severno in Južno Ameriko
    49,67 %
    76 glasov
  • Azijo
    3,27 %
    5 glasov
  • Afriko
    6,54 %
    10 glasov
  • Avstralijo
    20,92 %
    32 glasov
  • Evropo
    13,73 %
    21 glasov
  • Bolj kot ceste me vleče morje oziroma ocean
    5,88 %
    9 glasov
Oddanih 153 glasov
Ne spreglejte