Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 12. 2016,
16.58

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,98

2

Natisni članek

Donald Trump ZDA Air Force One Boeing

Torek, 6. 12. 2016, 16.58

6 let, 6 mesecev

Trumpu se zdi novo predsedniško letalo predrago: Prekličite naročilo!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,98

2

Novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump meni, da bi morali preklicati naročilo novega predsedniškega letala, saj so stroški predelave klasičnega boeinga 747 v air force one po njegovem mnenju previsoki.

"Stroški so ušli izpod nadzora, narasli so na več kot štiri milijarde dolarjev (3,72 milijarde evrov). Prekličite naročilo!" je Trump zapisal na Twitterju.

Pentagon hoče obnoviti floto vladinih letal boeing 747-200, ki bodo prihodnje leto dosegla načrtovano 30-letno delovanje. Zamenjali naj bi jih do leta 2024.



Kako je prišel do številke štiri milijarde dolarjev?

Podatke iz Trumpovega tvita so ameriški mediji že razgalili kot napačne. Sprašujejo se, od kod Trumpu številka štiri milijarde dolarjev, poročajo namreč, da je ameriško vojno letalstvo (Air Force) za obnovo vladne flote rezerviralo 2,9 milijarde dolarjev (2,7 milijarde evrov).

Novi predsedniški letali, ki takrat, ko z njima leti predsednik ZDA, nosita oznako Air Force One, naj bi bili pripravljeni do leta 2021, v uporabo pa naj bi prišli šele leta 2024. 

Letali boeing 747-200 sta v uporabi že 30 let, vzdrževanje postaja predrago, obenem pa ne zagotavljata več stoodstotne varnosti, opozarjajo ameriški strokovnjaki za letalstvo. | Foto: Reuters Letali boeing 747-200 sta v uporabi že 30 let, vzdrževanje postaja predrago, obenem pa ne zagotavljata več stoodstotne varnosti, opozarjajo ameriški strokovnjaki za letalstvo. Foto: Reuters

Vzdrževanje trenutnih letal postaja predrago

"Vzdrževanje zastarelih boeingov 747 postaja predrago in prezapleteno," ameriški mediji navajajo izjavo Kevina W. Buckleyja, uslužbenca ameriškega vojnega letalstva, ki skrbi za obnovo vladne flote. Dodajajo še, da je cena novega boeinga 747-8 379 milijonov dolarjev (352 milijonov evrov), zato se sprašujejo, kako je Trump prišel do številke, ki jo je omenil v tvitu.   

Nadgradnja letal bo sicer obsežna, predsedniški letali sta pravi leteči trdnjavi, opremljeni z najsodobnejšo telekomunikacijsko tehnologijo in obrabnimi sistemi.

Trumpov tvit je podjetje Boeing stal milijardo dolarjev

Na Trumpov tvit se je odzvala Bela hiša, v uradni izjavi so zapisali, da "Izjave gospoda Trumpa ne odražajo dejanskega sporazuma med proizvajalcem letal in ameriškim letalstvom".

Kmalu po Trumpovem tvitu so delnice Boeinga upadle skoraj za eno odstotno točko, izračunali so, da je podjetje začasno izgubilo skoraj milijardo ameriških dolarjev (933 milijonov evrov), poroča Independent. Glede na izjavo novoizvoljenega predsednika ZDA so namreč nekateri pomislili, da Boeing nerazumno navija ceno letal. Vrednost delnic je nato spet zrasla.

Iz Boeinga so sporočili: "Trenutno imamo z ameriško vlado sklenjeno 170 milijonov dolarjev (150 milijonov evrov) vredno pogodbo, po kateri smo zavezani ugotoviti, kakšne morajo biti lastnosti teh kompleksnih vojaških letal, ki bodo služila edinstvenim zahtevam predsednika ZDA."

Iz podjetja, ki ima sedež v Seattlu, so sporočili še, da se veselijo nadaljnjega sodelovanja z ameriškim vojaškim letalstvom, obljubljajo pa tudi, da bodo dostavili najboljša letala za najboljšo mogočo ceno za ameriške davkoplačevalce.

Boeing je zmagal na januarskem razpisu za posodobitev vladne letalske flote.   

Trumpov tvit kazen za vodjo Boeinga?

Ivršni direktor Boeinga Dennis Muilenburg je kritiziral Trumpovo retoriko, nato je prišel tvit, ki je njegovo podjetje stal milijarde dolarjev. | Foto: Reuters Ivršni direktor Boeinga Dennis Muilenburg je kritiziral Trumpovo retoriko, nato je prišel tvit, ki je njegovo podjetje stal milijarde dolarjev. Foto: Reuters Ameriška spletna stran thedailybeast pa piše, da je Trumpov tvit o Boeingu le odziv na članek v časniku Chicago Tribune, v kateri avtor navaja besede izvršnega direktorja tega podjetja Dennisa Muilenburga. Ta je kritiziral Trumpovo agresivno protikitajsko retoriko in Trumpovi administraciji ter kongresu svetoval, naj opustijo grožnje s povišanjem tarif in naj raje poskrbijo za izboljšanje ameriških interesov na pogajanjih o novih trgovinskih sporazumih. "Če ne bomo prevzeli vodilne vloge pri pisanju pravil, jih bodo za nas pisali naši tekmeci," je novinarju Tribuna Robertu Reedu povedal Muilenburg.   

Ne spreglejte