Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
10. 11. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,55

3

Natisni članek

Donald Trump ZDA volitve v ZDA 2016

Četrtek, 10. 11. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Donald Trump je tudi ljubitelj prestižnih in hitrih avtomobilov

Avtomobilska industrija v ZDA blesti, a Donald Trump ni zadovoljen

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,55

3

Novi predsednik ZDA je ljubitelj hitrih in luksuznih avtomobilov, imel pa bo tudi velik vpliv na razvoj ameriške in globalne avtomobilske industrije. Motijo ga tovarne v Mehiki, evropski proizvajalci se bojijo njegove zaščitniške politike v ZDA ter novih davkov. Avtomobilska industrija kuje dobičke, a zaradi prestrukturiranja so službo v njej izgubili številni Američani. Ti so bili med ključnimi Trumpovimi volilci.

Donald Trump je v predvolilni kampaniji uspešno nagovarjal tudi delavski razred, ki je močno vpet v tradicionalno ameriško avtomobilsko industrijo. Med leti 1994 in 2013 se je število zaposlenih Američanov v njej zmanjšalo za tretjino, popeterilo pa se je število takih zaposlitev v Mehiki. Trump napoveduje dodatne davke za vse avtomobile ameriških znamk, ki so izdelani v Mehiki.  | Foto: Reuters Donald Trump je v predvolilni kampaniji uspešno nagovarjal tudi delavski razred, ki je močno vpet v tradicionalno ameriško avtomobilsko industrijo. Med leti 1994 in 2013 se je število zaposlenih Američanov v njej zmanjšalo za tretjino, popeterilo pa se je število takih zaposlitev v Mehiki. Trump napoveduje dodatne davke za vse avtomobile ameriških znamk, ki so izdelani v Mehiki. Foto: Reuters

Donald Trump je kot eden najbogatejših ljudi na svetu tudi ljubitelj razkošnih prevoznih sredstev. Ne le da se bo kot novi predsednik ZDA v Belo hišo pripeljal z lastnim zasebnim letalom, znan je tudi kot ljubitelj avtomobilov in je lastnik raznovrstne zbirke luksuznih, športnih in celo ekskluzivnih vozil. Med njimi so v večini avtomobili ameriškega porekla, z njimi pa se že v preteklosti kot zaposlen poslovnež ni pogosto vozil. Kot novoizvoljeni predsednik bo kmalu dobil še predsedniško limuzino.

Fotogalerija – najboljši avtomobili zbirke Donalda Trumpa

Fotogalerija
1 / 4

V avtomobilski zvezni državi Michigan tesna zmaga Trumpa

Trumpova izvolitev odpira vprašanje, kako bo novi predsednik vplival na ameriško avtomobilsko industrijo. Barack Obama ji je v zadnjih dveh mandatih namenil milijarde dolarjev in posredno poskrbel za sanacijo koncernov General Motors in Fiat-Chrysler. Zvezna država Kalifornija (Tesla Motors ...) je več podpore namenila Trumpovi tekmeci Hillary Clinton, v zvezni državi Michigan, kjer je doma večina avtomobilske industrije (Ford, General Motors, Chrysler), je Trump zmagal z majhno prednostjo. Njegova ciljna skupina so bile množice delavcev, ki so v teh tovarnah ob začetku gospodarske krize izgubile službo.

General Motors se je nekoč podobno kot Chrysler reševal iz primeža bankrota. Po prestrukturiranju oba koncerna cvetita, a danes zaposlujeta precej manj Američanov kot pred gospodarsko krizo.  | Foto: Reuters General Motors se je nekoč podobno kot Chrysler reševal iz primeža bankrota. Po prestrukturiranju oba koncerna cvetita, a danes zaposlujeta precej manj Američanov kot pred gospodarsko krizo. Foto: Reuters

Nemški avtomobilski koncerni že zaskrbljeni

Po Trumpovi izvolitvi se je odzvala nemška avtomobilska industrija. Organizacija VDA, ki stoji za koncernoma Volkswagen in Daimler ter skupino BMW, je izrazila zaskrbljenost nad prihodnjim položajem evropskih avtomobilskih znamk v ZDA. Za proizvajalce, kot so Audi, Mercedes-Benz in BMW, je severnoameriški trg eden najpomembnejših. Trumpova izvolitev lahko prinese dodatne davke in povečano zaščito domačih znamk, opozarjajo pri VDA.

"Rezultat volitev nas skrbi in lahko ogrozi dogovor z oblastmi glede reševanja težav z našimi dizelskimi motorji," se je včeraj odzval predsednik koncerna Volkswagen Matthias Muller.

Zanimiv bo tudi Trumpov odnos s Teslo Motors, saj so v njegovi ekipi že sodelavci, ki niso bili zagovorniki okoljske politike dozdajšnjega ameriškega predsednika.

Predsedniku ZDA selitev avtomobilskih tovarn v Mehiko nikakor ni všeč

Trump je namreč med predvolilno kampanjo napovedal celo 35-odstotni davek na vse avtomobile, ki jih proizvajalci izdelajo v Mehiki in jih nato pripeljejo v prodajne salone v ZDA. Obljubljal je obnovitev ameriškega avtomobilskega sna, ki se je s padcem prodaje, zapiranjem tovarn in procesom bankrota pripetil dvema od treh največjih ameriških avtomobilskih proizvajalcev v letih pred začetkom gospodarske krize leta 2008.

Trump je še posebej ostro napadel načrte Forda, ki namerava v svojo novo tovarno v Mehiki vložiti 1,6 milijarde dolarjev, več milijardno naložbo načrtuje tudi General Motors. Novi ameriški predsednik je med kampanjo poudaril, da kaj takega ne bo dovolil. Med leti 1993 in 2013 se je število zaposlenih v avtomobilski industriji v ZDA zmanjšalo za tretjino, kar popeterilo pa se je v Mehiki. Tam danes izdelajo že petino vseh novih avtomobilov v Severni Ameriki, od leta 2010 pa so Mehičani dobili tudi 24 milijard dolarjev neposrednih naložb. V naslednjih letih se bo proizvodnja avtomobilov v Mehiki povečala še za 50 odstotkov.

Ford namerava v Mehiki graditi novo tovarno za svoje majhne avtomobile.  | Foto: Gregor Pavšič Ford namerava v Mehiki graditi novo tovarno za svoje majhne avtomobile. Foto: Gregor Pavšič

Ameriški trgovci z rekordno prodajo avtomobilov

Kljub bolečemu prestrukturiranju je položaj avtomobilske industrije danes vendarle boljši, Američani so lani po kupljenih novih avtomobilih postavili svoj absolutni rekord. Nekateri proizvajalci, med njimi na primer Toyota in Nissan, poudarjajo, da je trg že dosegel svoj vrhunec.

Prodaja avtomobilov v ZDA namreč raste že šest let zaporedoma.Trije glavni avtomobilski proizvajalci Ford, General Motors in Fiat-Chrysler kujejo dobičke in razvijajo avtomobilske tehnologije prihodnosti. Prav tako uvajajo sisteme souporabe avtomobilov, s katerimi se pripravljajo na spremembo lastniške strukture vozil in mobilnosti nasploh. Pred izbruhom

Avtomobilska industrija v ZDA zaposluje več kot dva milijona ljudi

Avtomobilski proizvajalci in njihovi dobavitelji so letos v povprečju zaposlovali 926 tisoč ljudi, kažejo podatki državnega urada za statistiko zaposlovanja. Ta raven je najvišja po letu 2007. Poleg tega tudi pooblaščeni trgovci za nova in rabljena vozila zaposlujejo okrog 1,3 milijona ljudi.

ZDA še vedno uvozijo več avtomobilov, kot jih same proizvajajo. Lani je ta primanjkljaj znašal 125 milijonov dolarjev. Vseeno pa so ZDA lani izvozile okrog dva milijona vozil, kar je okrog 26 odstotkov več kot ob začetku krize leta 2008.

Ne spreglejte