Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Maša Belak

Torek,
5. 12. 2017,
18.51

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

Natisni članek

Slavko Ivančić Nuška Drašček prostovoljstvo zadovoljstvo

Torek, 5. 12. 2017, 18.51

6 let, 4 mesece

Znani Slovenci so postali prostovoljci za en dan

Maša Belak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78
Dan prostovoljstva v domu Soča | Foto Maša Belak

Foto: Maša Belak

Znani obrazi so na mednarodni dan prostovoljstva preizkusili, kako je biti v koži tistih, ki opravljajo nesebična dela in s tem osrečujejo druge. Slavko Ivančić, Klemen Bunderla, Tanja Zajc Zupan in Nuška Drašček so obiskali ljubljanski rehabilitacijski center Soča in se družili s pacienti in jih zabavali.

Današnji dan je bil za pevca Slavka Ivančića še posebej pomemben. V okviru dneva prostovoljstva se je namreč vrnil v dom Soča, kjer se je pred dvema letoma zdravil tudi sam. Po hudi prometni nesreči in komi je ravno tam preživljal najtežje trenutke svojega življenja, kljub temu pa ta čas ohranja v lepem spominu.

Slavko Ivančić je paciente spodbujal, da naj se ne vdajo. | Foto: Maša Belak Slavko Ivančić je paciente spodbujal, da naj se ne vdajo. Foto: Maša Belak

"Doživel sem hud padec, dno. Bil sem blizu smrti. To te spremeni, zato želim pomagati vsakemu, ki mu lahko, pa četudi z lepo besedo. To je vredno milijone," je ob današnjem obisku povedal pevec. Priznal je, da se je obiska že nekaj časa veselil in da je center zanj tretji dom. "Zdaj imam tri domove: Crikvenico, Portorož in Sočo," je povedal.

"Ljudje radi pomagamo drugim ljudem."

"Mislim, da ljudje radi pomagamo drugim ljudem, prostovoljstvo je pozitiven način spodbujanja tega," pravi pevka Nuška Drašček, ki je na današnji dan prostovoljstva s pacienti ustvarjala božične okraske in z njimi prepevala. "Kadar imam le čas, se odzovem takšnim vabilom. Vsi umetniki, ki jih poznam, se vedno radi odzovemo in čutim popolno spoštovanje do tistih, ki temu namenjajo veliko več svojega časa kot jaz," je dodala.

Nuška Drašček je s pacienti prepevala znane pesmi. | Foto: Maša Belak Nuška Drašček je s pacienti prepevala znane pesmi. Foto: Maša Belak

"Prostovoljstvo je slog življenja"

Slovenska citrarka Tanja Zajc Zupan in pevka Teja Saksida sta pacientom dan polepšali z glasbo. Citrarka pravi, da je prostovoljstvo slog njenega življenja in njene družine.

Tanja Zajc Zupan in Teja Saksida sta nastopili za prisotne. | Foto: Maša Belak Tanja Zajc Zupan in Teja Saksida sta nastopili za prisotne. Foto: Maša Belak

"Danes se mi zdi prav posebna priložnost, da se ljudje zavemo, da ni vse samoumevno in da je tanka črta med zdravjem in boleznijo. Zato sem vesela, če sem lahko komu polepšala današnje popoldne," je dejala citrarka.

Mednarodni dan prostovoljstva, ki ga praznujemo 5. decembra, so Združeni narodi razglasili leta 1985, namenjen pa je predvsem promociji prostovoljnega dela.

Predsednik vlade Miro Cerar je ob današnjem dnevu povedal, da je prostovoljstvo aktiven izraz participacije v civilni družbi, saj krepi skupne vrednote, zagotavlja družbeno povezanost in je zato izrednega pomena za družbo in državo. "Leta 2016 je bilo v Sloveniji opravljenih skoraj 11 milijonov ur prostovoljskega dela, kar zelo jasno kaže, kako velik, a še ne dovolj izkoriščen potencial za socialni in gospodarski razvoj ima prostovoljstvo," je še povedal za STA.
Ne spreglejte