Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 5. 2015,
15.29

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Krka advertorial

Četrtek, 21. 5. 2015, 15.29

2 meseca

Že danes poskrbite za svoje možgane

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Dan navadno začnemo z zdravim zajtrkom in skrbjo za telo in videz. Kaj pa naredimo za svoje možgane?

Ginko ima v vsakdanjem življenju sodobnega, aktivnega človeka pomembno vlogo, saj izboljšuje koncentracijo in pozitivno vpliva na dolgoročni spomin. Izvleček iz ginkovih listov vsebuje Bilobil, Krkino visokokakovostno zdravilo za samozdravljenje, ki mu farmacevti in uporabniki v Sloveniji zaupajo že 25 let.

Ginko (Gingko biloba) je zaradi številnih posebnosti najpogosteje proučevana in najbolj raziskana zdravilna rastlina na svetu. Izvleček iz njegovih listov ima številne pozitivne učinke. Preprečuje in zdravi motnje spomina in koncentracije, izboljša prekrvitev v možganih ter pozitivno vpliva na presnovo v celicah, saj izboljša izrabo kisika in glukoze v celicah in zmanjšuje oksidativni stres. Izvleček iz ginkovih listov vsebuje zdravilo Bilobil.

Ginko pa ni blagodejen samo za starostnike in bolnike, ampak je izredno pomemben tudi za aktivne, mlajše ljudi, saj izboljša pretok krvi ter oskrbo možganov s kisikom in glukozo, s tem pa miselne sposobnosti in koncentracijo. Vsi občutimo posledice sodobnega načina življenja, predvsem stres, ki je vse pogosteje naš spremljevalec. V takšnih življenjskih okoliščinah je ginko dokazano učinkovit, saj ščiti pred prostimi radikali in lahko prepreči številne poškodbe celic. To je zelo pomembno, saj se posledice teh poškodb pokažejo šele po več letih, takrat pa škode ne moremo več popraviti.

Možgani so zagotovo najpomembnejši del človeškega telesa. Sestavlja jih na milijarde živčnih celic, ki so zadolžene za različna opravila – nekatere sodelujejo pri mišljenju, učenju in pomnjenju, druge pri orientaciji in čutnih zaznavah. Z leti se možgani spreminjajo. Zmanjša se njihova prekrvitev, s tem pa dotok kisika in hranljivih snovi do možganskih celic.

Hkrati jih prizadenejo škodljivi prosti radikali. Posledice teh sprememb so lahko pozabljivost, raztresenost in motnje spomina, ki se pojavijo ne glede na starost, a jih mlajši, predvsem obremenjeni zaradi hitrega življenjskega ritma, morda redkeje omenjajo oziroma posegajo po različnih rešitvah za premagovanje teh težav.

Ne glede na starost je pomembno, da že danes spodbudimo svoje možgane. Da bi delovali optimalno, jih moramo nenehno priganjati k aktivnemu delovanju. Če želimo ostati umsko aktivni, jim moramo zagotoviti čim boljše pogoje za delo – prehrano, ki ugodno vpliva na njihovo delovanje, ter redno telesno in duševno dejavnost. Aerobna vadba poskrbi, da pride v možgane dovolj kisika, brez katerega ne morejo dobro delovati. Trening možganov ali možganski fitnes pa je lahko marsikaj, na primer učenje tujih jezikov, kuharske delavnice, igranje inštrumenta.

Poleg različnih vaj in tehnik pomnjenja je eden od načinov za izboljšanje kognitivnih funkcij zdravilo z izvlečkom iz ginka, saj možganom pomaga, da ostanejo v dobri formi. Bilobil izboljša prekrvitev možganov in zmanjšuje oksidativni stres, izboljša obnavljanje živčnih celic in pospeši presnovo v celicah, zaradi česar izboljša miselne funkcije. Bilobil 120 mg sledi evropskim smernicam, ki priporočajo 240 mg izvlečka iz ginka na dan. Ta odmerek zagotavlja, da um ostane v vrhunski formi. Bilobil je na slovenskem trgu že 25 let in je številnim pomagal, da je njihov um v vrhunski formi. Seveda pa se pred uporabo pozanimajte o njegovih učinkovinah pri zdravniku ali v lekarni.

Ginkov gaj

Kdor posadi drevo, misli na jutri, saj drevo raste veliko let. Zato smo septembra 2014 v Arboretumu Volčji Potok ustvarili Ginkov gaj, nasad 12 ginkovcev. Obiskovalce želimo spodbuditi, da se v lepem okolju ustavijo in vzamejo čas za obujanje lepih spominov. Tudi s tem v Krki izražamo skrb za zdravje ljudi in željo, da jim omogočimo kakovostno življenje.

Ne spreglejte